Kombucha, sinds een paar jaar een razend populair drankje in Nederland. Maar weet jij eigenlijk wel wat kombucha is? Hoe het gemaakt wordt, waar het vandaan komt en bovenal waarom we het drinken?
Dit artikel probeert al die vragen te beantwoorden! Er is nog veel te leren over kombucha en er komt dagelijks meer informatie bij. We zullen dit artikel daarom regelmatig updaten en voorzien van meer informatie.
Wat is kombucha?
Van oudsher is kombucha een gefermenteerd drankje dat gemaakt wordt van groene thee en een vorm van ongeraffineerde suiker. Tijdens de fermentatie, een proces waarbij gisten en bacteriën voedingsstoffen verwerken, worden de suikers omgezet in andere bestanddelen. Een goed voorbeeld van zo’n traditionele kombucha is Aard’g Kombucha Original. Deze kombucha wordt gemaakt met groene thee en rijststroop zoals dat duizenden jaren geleden ook al werd gedaan.
Maar tegenwoordig is kombucha veel meer dan dat! Kombucha hoeft tegenwoordig niet meer met thee gemaakt te worden. Neem bijvoorbeeld de Citroen Kombucha van Aard’g waarvoor alleen water, citroen, gisten en bacteriën worden gebruikt. Er komt geen thee of suiker aan te pas!
Kombucha is daarom vooral een drankje waarin unieke gisten en bacteriën zitten die alleen in kombucha voorkomen. Deze cultuur van gisten en bacteriën wordt ook wel de SCOBY genoemd.
Wat is een SCOBY?
Een SCOBY is een unieke mix aan gisten en bacteriën die alleen in kombucha voorkomen. En het zijn die gisten en bacteriën die de suikers in kombucha omzetten in andere voedingsstoffen. Zo wordt een simpele zoete drank omgezet in een zure en verfrissende dorstlesser.
SCOBY is een afkorting voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. Een symbiotische cultuur van de unieke gisten en bacteriën die in kombucha zitten. Maar misschien ken jij die gisten en bacteriën wel onder een andere naam zoals moeder, zwam of paddenstoel.
Zonder SCOBY geen kombucha. Het is namelijk de SCOBY die zorgt dat de kombucha niet bederft, het smaak krijgt en de voedingsstoffen worden omgezet. En voor sommige kombucha’s, zoals de Aard’g Bloem Kombucha, zorgt het voor een beetje prik!
De geschiedenis van kombucha is waarschijnlijk begonnen op de theevelden in Oost-Azië.
Waar komt kombucha vandaan?
Waar kombucha precies vandaan komt weten we niet. Het drankje is meer dan 2000 jaar oud en er zijn meerdere bronnen die claimen kombucha ontdekt te hebben.
Zo zouden China, Japan én Korea alle drie het geboorteland van kombucha kunnen zijn. Maar ook de Russen zeggen dat zij als eerste kombucha hebben gemaakt.
Ondanks veel onduidelijkheid over de geschiedenis van kombucha is er wel veel gebeurd in de afgelopen 2000 jaar. Lees daarover meer in De geschiedenis van kombucha.
Wat betekent de naam kombucha?
Over de naam kombucha is nog veel discussie. Zo zou het drankje bijvoorbeeld ontdekt zijn door de Koreaanse dokter Komu-Ha.
Maar de meeste bronnen wijzen erop dat kombucha Japans is voor zeewier-thee. Kombu betekent namelijk zeewier, of kelp. En het Japanse woord voor thee is cha.
Dankzij een misverstand in de geschiedenis van kombucha gebruiken wij nu het woord kombucha voor een drankje waarin helemaal geen zeewier zit…
Herinner jij je eerste flesje kombucha nog?
Waarom drink je kombucha?
Er zijn twee redenen waarom mensen kombucha drinken. Enerzijds heeft kombucha een unieke smaak die mensen heel erg kunnen waarderen. Anderzijds zijn er mensen die van kombucha genieten omdat ze ervaren dat het goed voor hun lichaam is.
De smaak van kombucha is zo uniek omdat het gefermenteerd is. Het is voor velen wel een smaak waar je even aan zult moeten wennen. Maar als je overtuigd bent wil je niet anders meer!
Ondanks dat sommigen ervaren dat kombucha goed voor hun lichaam is zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha jammer genoeg niet wetenschappelijk bewezen. Of kombucha dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar we geen uitspraak over kunnen en willen doen. Wel hebben we onze klanten gevraagd wat hun ervaringen met onze kombucha zijn. De reacties lees je in Waar is kombucha goed voor? Een woord aan onze klanten!
Hoe smaakt kombucha?
Kombucha heeft een complexe en unieke smaak. En iedere kombucha is weer anders! Toch kan je de smaak van kombucha duidelijk opdelen in vier smaken:
- Zuur: tijdens de fermentatie worden suikers in kombucha omgezet in andere voedingsstoffen. En sommige van die voedingsstoffen zijn nogal zuur. Vaak wordt kombucha daarom ook vergeleken met citroensap of Belgisch zuurbier.
- Funky: in de goede zin van het woord. Alles wat gefermenteerd is heeft een ‘funky’ smaak. Denk bijvoorbeeld aan yoghurt of zuurkool. Deze smaak van kombucha is vaak even wennen, maar uiteindelijk de reden waarom je terug blijft komen!
- Bitter: dit is wel afhankelijk van het soort kombucha. Het is namelijk de thee die kombucha een bittere smaak kan geven. Maar een kombucha die zonder thee is gemaakt, zoals de Citroen Kombucha van Aard’g, heeft dat bijvoorbeeld weer niet.
- Zoet: in de meeste kombucha die je koopt zit nog redelijk wat suiker. Daarom smaakt kombucha vaak ook nog best wel zoet. Er zijn wel uitzonderingen die volledig suikervrij zijn, zoals de Bloem Kombucha van Aard’g.
Het Aard’g Frisdrank Mix pakket, ideaal om te proberen!
Waar is kombucha goed voor?
Er zijn veel websites die tal van gezondheidsvoordelen aan kombucha linken. En sommigen beweren zelfs dat kombucha alle ziektes en kwaaltjes verhelpt.
Bij Aard’g krijgen we daarom vaak de vraag wat de gezondheidsvoordelen van kombucha zijn. Omdat de gezondheidsvoordelen van kombucha nooit wetenschappelijk zijn bewezen kunnen we daar geen uitspraken over doen.
Wel hebben we onze klanten gevraagd om hun ervaringen met onze producten te delen. En zij merkte dat het dagelijks drinken van Aard’g Kombucha Original de volgende effecten op ze heeft:
- Ze hebben minder behoefte aan zoetigheid
- Er is geen last meer van een opgeblazen gevoel
- Hun spijsvertering is verbeterd
- Ze voelen geen buikpijn meer
- Ze ervaren meer energie
Lees meer over hun ervaringen in Waar is kombucha goed voor? Een woord aan onze klanten!
Gezien het gebrek aan wetenschappelijk bewijs zijn de ervaringen van onze klanten geen gezondheidsvoordelen die wij als Aard’g kunnen claimen. Of onze kombucha dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar wij geen uitspraak over kunnen of willen doen.
In de horeca vind je steeds vaker kombucha op het menu, zoals bijvoorbeeld bij ECHT in Alkmaar.
Waarom is kombucha zo populair?
Het lijkt erop dat de populariteit van kombucha te danken is aan zowel de smaak als de mogelijke effecten die het op je gezondheid kan hebben. Ondanks dat die gezondheidsvoordelen wetenschappelijk niet bewezen zijn.
Maar de voornaamste reden voor de populariteit van kombucha is de combinatie van de smaak en de gezonde uitstraling. Kombucha wordt namelijk vooral gezien als gezond alternatief op frisdrank. En of de kombucha dan volledig suikervrij is, zoals de suikervrije frisdrank van Aard’g, of niet, het drankje slaat ontzettend aan!
Waar kan ik kombucha kopen?
Er zijn steeds meer plekken waar je kombucha kunt kopen. Vooral in de Randstad kom je het bruisende drankje overal tegen!
De horeca begint steeds meer kombucha aan te bieden en ook in de betere biologische winkels staat er altijd wel wat kombucha in de koeling. En dan hebben we het nog niet eens over de frisdrankspeciaalzaken.
En als je nou niet in de Randstad woont, of van gemak houdt, dan kan je het ook gewoon online bestellen. Zoals op de website van Aard’g. Kijk maar eens in de winkel van Aard’g of er wat kombucha voor jou bij zit!
Welke kombucha moet ik kopen?
Welke kombucha jij het beste kunt kopen hangt af van de reden waarom je kombucha wilt drinken. Elke kombucha is anders en er zit voor iedereen wel wat tussen!
Drink jij kombucha omdat je hoopt dat het een positief effect op je lichaam heeft? Let er dan op dat de kombucha die je koopt ongepasteuriseerd is en het liefst volledig suikervrij. Probeer bijvoorbeeld Aard’g Kombucha Original eens, daar zitten geen suikers in en is gebrouwen volgens traditioneel recept!
Drink je kombucha omdat je van de smaak houdt? Probeer dan zoveel mogelijk verschillende soorten kombucha! Met en zonder suiker, klassiek gebrouwen of eentje zonder thee, je kan het zo gek niet bedenken. Speciaal voor die avonturiers heeft Aard’g een Frisdrank Mix Pakket op de website staan. Daarin zitten drie verschillende smaken frisdrank op basis van kombucha!
Klinkt zelfmaken als te veel werk? Bij Aard’g bestel je gemakkelijk en snel!
Hoe maak je kombucha?
Voor een traditionele kombucha gebruik je vier verschillende ingrediënten: water, groene thee, ongeraffineerde suiker zoals rietsuiker en een SCOBY (de gisten en bacteriën). Als je die combineert dan doet de tijd de rest!
Het maken van kombucha is vrij eenvoudig. Daar hebben we zelfs een mooi recept voor geschreven: Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!
Maar let op! Zelf kombucha maken is makkelijk, maar goede kombucha maken is een kunst. Daarnaast hou je als je thuis brouwt vaak veel restsuiker over, kunnen er allerlei dingen fout gaan en kost het je toch best wel wat tijd.
Wil je het gemakkelijk houden? Bestel dan snel wat kombucha uit de Aard’g winkel. Als je nog voor 22:00 uur besteld is het de volgende werkdag al in huis. En dat is stukken sneller dan het zelf te maken!
Samenvatting
- Kombucha is een gefermenteerd drankje dat van oudsher wordt gemaakt van groene thee en suiker. Maar tegenwoordig heb je ook kombucha zonder thee of suiker.
- Het zijn de gisten en bacteriën die kombucha zo uniek maken. De cultuur van gisten en bacteriën noem je de SCOBY.
- De oorsprong van kombucha is onbekend, maar de kans is groot dat het China, Korea, Japan of Rusland is. De naam is Japans en betekent letterlijk zeewier thee.
- Kombucha wordt gedronken vanwege de smaak en omdat mensen ervaren dat het goed voor hun lichaam is. De gezondheidsvoordelen van kombucha zijn echter nooit wetenschappelijk bewezen.
- Toch is het drankje ook om die reden ontzettend populair. Je vindt het in veel horeca, steeds meer bio-winkels maar ook gewoon op het internet. Zoals in de winkel van Aard’g.
- Je kunt kombucha ook zelf maken. Daarvoor hebben we een gemakkelijk kombucha recept geschreven.
Goed artikel Max. Heel duidelijk, dank je.
Ik heb zojuist een bestelling gedaan.
Groetjes, Jeannet
Hi Jeannet, bedankt!
We hebben je bestelling inderdaad zien binnen komen, geniet er van zodra het in huis is.
Liefs, Max
Sinds een maand of twee drink ik iedere ochtend een glas Kombucha. Mijn spijsverteringsproblemen( zeer onregelmatige stoelgang, buikpijn,opgeblazen gevoel)zijn weg. En totaal onverwacht ervaar ik ook nog een flinke toename van energie. Vandaag een abonnement genomen op Kombucha. Top dat jullie dit maken!
Te gek Inge!
Fijn dat jij en je lichaam zo van onze producten genieten 🙂
Liefs, Max
Hallo Max,
Mooie producten en interessante blogs.
Wat is jullie advies qua moment van drinken van komboucha en waterkefir. In de ochtend, in de avond, voor of na de maaltijd? Of maakt dat helemaal niet uit?
Hi Jordi,
Bedankt voor je compliment!
Wat betreft het drinkmoment is voor ons de ochtend, op een nuchtere maag, het beste (dat is voor de Kombucha en Waterkefir Original dan, de frisdrank is vooral bedoelt voor tussendoortje of bij een lunch of diner). Het voordeel van een nuchtere maag is dat je beter merkt of en wat voor effect het op je lichaam heeft, en je lichaam zich volledig op de drank kan focussen.
In feite maakt het niet per se heel veel uit, ook als je het combineert met eten of later op de dag drinkt zal je lichaam het oppakken, maar onze ervaring leert dat een nuchtere maag het beste gevoel geeft.
Wat meer informatie hierover vind je op http://www.aardg.nl/gebruiksaanwijzing 🙂
Groetjes, Max van Aard’g
Hoeveel Kombucha mag je max per dag drinken?
Hoi Chris, kombucha wordt geschaald onder voeding. Daarom zijn er geen voorschriften voor een maximum of minimum, net als voor bijvoorbeeld een broccoli. We raden wel altijd aan om je lichaam eerst rustig te laten wennen aan kombucha als je hier nog niet aan gewend bent. Gewoon even luisteren naar het lichaam dus – dan komt het helemaal goed! 🙂 Maak er een mooie dag van! Groetjes, Zeger
Hallo, ik vind nergens terug hoelang die flessen houdbaar zijn, gesloten en geopend, in of buiten de koelkast? dit zou voor mij alleen zijn dus ik wil na een paar weken geen flessen moeten weggieten begrijp je..
Hi Jan,
Ongeopend zijn de flessen 5 jaar houdbaar.
Na openen in principe ook, maar na twee weken wordt het wel vrij zuur (een beetje azijn-achtig).
Daarom adviseren we om de flessen in de koelkast te bewaren, en binnen twee weken op te drinken.
Groet, Max van Aard’g
Hoi
Leuk artikel.
Ken jullie producten niet. Ik vind Kombucha uit flesjes (of supermarkt) eerlijk gezegd niet lekker meer. Ik maak het al heel lang zelf. Daar kan echt niks aan tippen. Ook waterkefir maak ik zelf maar ben ik minder dan van. Maak dat puur om het te mixen met K. Die combi vind ik heel fijn.
Maar heel goed. Hoe meer mensen weten hoe gezond deze drankjes voor je zijn & zo leren hoe belangrijk gezonde voeding & gezonde darmen voor het lichaam zijn…. Hoe beter.
Grtz Ralf
Minder “fan” moest er staan. Pas maar aan aub
X
Laatste blog van 9-09-21, bijna 1 jaar geleden!
Hi Henk, hoog tijd voor een nieuwe post dan hé!
We waren druk bezig met de lancering van ons nieuwe product (onze probiotica ampullen), maar we hebben nu weer wat meer tijd.
En we zullen dus ook over die producten binnenkort wat posts online zetten 🙂
Groet, Max van Aard’g
Drink je Kombucha puur, of leng je het aan met water?
Hi Lia,
Je kan onze kombucha puur drinken, of een beetje aanlengen met water.
Ons advies is zo’n 150ml per dag van de kombucha, en het kan uiteraard geen kwaad om daar water aan toe te voegen.
Groetjes, Max
Vraagje: ik vind het heerlijk maar vroeg me wel af of hier alcohol in zit? Ik twijfel eraan maar kan er niets over terugvinden. Of is het de gist die doet denken aan alcohol?
Hi Ruscha,
Er kunnen sporen van alcohol in zitten, maar onze producten zitten altijd onder de ondergrens van toegestane alcohol voor een alcoholvrije drank :).
De gist kan zeker dat gevoel geven inderdaad.
Groetjes, Max van Aard’g
Goedemiddag,
Even een vraag:
Waar bewaar ik de scoby als deze niet gebruikt wordt?
In de koelkast of juist niet?
Ik hoor het graag.
Vriendelijke groeten, Irma
Hi Irma,
Het makkelijkste is wel als je het in de koelkast bewaard ja.
Ik zou het afgesloten bewaren, en eens in de maand een klein beetje suiker toevoegen (en de druk eraf laten).
Groetjes, Max van Aard’g