Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

Wat Is Kombucha? Alles Wat Je Moet Weten

Een van de oprichters van Aard'g, Zeger, lachend met een flesje Aard'g Bloem Kombucha in zijn hand.

11 nov, 2021

i

Cornerstone Artikel Kombucha, Kombucha

Kombucha, het gefermenteerde drankje dat de laatste jaren enorm aan populariteit heeft gewonnen, heeft een rijke historie en een scala aan potentiële gezondheidsvoordelen. In dit artikel duiken we in de wereld van kombucha, verkennen we het bereidingsproces, de gezondheidsvoordelen, en bespreken we hoe kombucha van Aard’g zich onderscheidt in de markt.

Inhoudsopgave

 • Introductie
 • Bereidingsproces van Kombucha
 • Gezondheidsvoordelen van Kombucha
 • Populaire Soorten Kombucha
 • Wetenschappelijke Bevindingen
 • Recepten en Bereidingstips
 • Veelgestelde Vragen (FAQ)
 • Disclaimer
 • Bronnen

Introductie

Kombucha is een gefermenteerde drank op basis van zwarte of groene thee. Na het toevoegen van suiker, specifieke bacteriën en gisten gaat de drank fermenteren. Dit houdt in dat de suikers, door de gisten en bacteriën, worden opgenomen en de drank een andere samenstelling krijgt. Hierdoor worden de suikers omgezet, ontstaat er vaak een beetje koolzuur in de drank en verandert de smaak significant.

Bereidingsproces van Kombucha

Kombucha is een fermentatiedrank die gewaardeerd wordt om zijn unieke smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen. Het bereiden van kombucha is een intrigerend proces dat draait om de interactie tussen thee, suiker en de symbiotische cultuur van bacteriën en gisten, beter bekend als SCOBY.

Gebruik van SCOBY

Het hart van het kombucha-bereidingsproces is de SCOBY, een acroniem voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast. De unieke mix van gisten en bacteriën in de SCOBY, die specifiek zijn voor kombucha, vormt samen met thee en suiker de basis voor het fermentatieproces. De SCOBY is cruciaal omdat het zorgt dat de kombucha niet bederft, het smaak krijgt en de voedingsstoffen worden omgezet. In sommige varianten, zoals onze Bloem Kombucha, zorgt de SCOBY ook voor een beetje prik in de drank

Het Fermentatieproces

Tijdens het fermentatieproces transformeren de bacteriën en gisten in de SCOBY de suikers in een scala aan nuttige stoffen. Dit proces verandert een simpele zoete drank in een zure en verfrissende dorstlesser, waarbij ook vaak koolzuur wordt toegevoegd wat bijdraagt aan de unieke smaak van kombucha. Het resultaat is een drank die niet alleen verfrissend is, maar ook een rijke smaak heeft en vaak wordt gewaardeerd om zijn potentiële gezondheidsvoordelen.

Gezondheidsvoordelen van Kombucha

Kombucha wordt vaak geprezen om zijn mogelijke positieve impact op de gezondheid. Hier zijn enkele voordelen die vaak worden toegeschreven aan het drinken van kombucha:

 • Antioxidanten: Kombucha is een rijke bron van antioxidanten, die bekend staan om het ondersteunen van het immuunsysteem en het beschermen van het lichaam tegen mogelijke infecties en ziektes1.
 • Spijsverteringsondersteuning: Dankzij het fermentatieproces is kombucha een goede bron van probiotica, die kunnen bijdragen aan het bevorderen van een gezonde spijsvertering door het balanceren van de darmflora.
 • Ontgifting: Er zijn aanwijzingen uit sommige studies die suggereren dat kombucha kan helpen bij het ontgiften van het lichaam en het ondersteunen van de leverfunctie2. Het ontgiftingsproces wordt verondersteld te helpen bij het verwijderen van schadelijke stoffen uit het lichaam, wat op zijn beurt de leverfunctie kan verbeteren en het algehele welzijn kan bevorderen.

Populaire Soorten Kombucha

Er zijn verschillende smaken en merken kombucha beschikbaar op de markt. In ons rijke assortiment zijn verschillende smaken en variëteiten van kombucha te vinden. Deze worden onderverdeeld in ‘Originals’ en ‘Frisdrank’. Hoewel ze overeenkomsten hebben, zijn ze toch heel verschillend. We hebben een uniek aanbod van kombucha’s ontwikkeld met verschillende smaakprofielen, en ze zijn allemaal volledig suikervrij, wat een kernaspect is van ons productaanbod:

 • Kombucha Original – Een klassieke kombucha zonder koolzuur of suiker. Het heeft een zachte, fris-zure smaak, en is gemaakt volgens een traditioneel recept door fermentatie met groene thee. Deze kombucha is dubbel gefermenteerd met specifieke bacteriën en gisten voor ongeveer twee maanden. Wat bijzonder is aan de Kombucha Original, is dat het suikervrij is en niet zo zuur, wat vrij uniek is voor kombucha. Dankzij de zachte smaak en de afwezigheid van koolzuur is het uitermate geschikt voor dagelijks gebruik.
 • Frisdrank Mix – Een mix van onze beste koolzuurhoudende kombucha’s die net als onze Kombucha Original volledig suikervrij zijn. Modernere recepten, maar nog steeds met respect voor traditie. Onze frisdrank komt in drie verrassende smaken. De Citroen Kombucha is friszuur met een fruitige smaak. De Bloem Kombucha is floraal met een breed smaakpallet. En onze Gember Limonade is kruidig met een verrassende kick. Ideaal als alcoholvrij alternatief, en perfect voor degenen die op zoek zijn naar variatie.

Wetenschappelijke Bevindingen

Er zijn diverse studies uitgevoerd naar de potentiële gezondheidsvoordelen van kombucha. Hoewel de wetenschap nog steeds in ontwikkeling is, suggereren sommige studies interessante voordelen.

Studies over Kombucha en Diabetes

Een onderzoek3 toonde aan dat kombucha de potentie heeft om diabetes te verlichten door het bloedsuikerniveau te helpen reguleren. In deze studie werd een positieve invloed op de bloedsuikerspiegel waargenomen bij diabetische ratten die kombucha consumeerden.

De kombucha’s van Aard’g zijn speciaal ontwikkeld voor diabetici, en volledig vrij van suikers en zoetstoffen. Los van de mogelijke potentie om het bloedsuikerniveau te reguleren kunnen we diabetici onze producten dus zeker aanraden!

Onderzoek naar Microbiële Diversiteit in Kombucha

Kombucha is een rijke bron van probiotica dankzij de diverse microbiële inhoud. Een studie4 onderzocht de microbiële diversiteit en kenmerken van kombucha, en hoe deze de gezondheid zouden kunnen beïnvloeden. De bevindingen suggereren dat de probiotica in kombucha het immuunsysteem kunnen versterken en mogelijk bijdragen aan een gezonde spijsvertering.

Kombucha en Spijsvertering

De probiotische bacteriën in kombucha zijn vergelijkbaar met die in andere gefermenteerde voedingsmiddelen en kunnen bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Ze zouden kunnen helpen bij het balanceren van de darmflora en het verminderen van spijsverteringsproblemen zoals diarree, constipatie, en het prikkelbare darm syndroom5.

Kombucha en Ontgifting

Kombucha wordt traditioneel geassocieerd met ontgifting. De antioxidanten in kombucha kunnen helpen bij het verwijderen van vrije radicalen en toxines uit het lichaam, waardoor de lever wordt ontlast2.

Kombucha en Antioxidanten

Antioxidanten zijn stoffen die het lichaam kunnen beschermen tegen schade door vrije radicalen. Kombucha is rijk aan antioxidanten, vooral die uit de groene thee, die kunnen bijdragen aan de bescherming tegen verschillende ziekten1.

Recepten en Bereidingstips

Thuis kombucha maken kan een leuk en belonend proces zijn. Met de juiste ingrediënten en een beetje geduld, kun je genieten van je eigen huisgebrouwen kombucha.

 • Basis benodigdheden: thee, suiker, en een SCOBY.
 • Fermentatie: Het proces duurt meestal tussen de 7 en 20 dagen, afhankelijk van je smaakvoorkeur.
 • Smaak: Experimenteer met verschillende soorten thee en toevoegingen zoals fruit of kruiden om unieke smaken te creëren.
 • Voor stap-voor-stap instructies, bekijk onze blogpost over hoe je kombucha maakt.

Veelgestelde Vragen (FAQ)

Dit zijn de meest voorkomende veelgestelde vragen die wij in onze klantenservice horen.

Wat zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha?
Kombucha staat bekend om zijn antioxidatieve eigenschappen en de potentie om het immuunsysteem te ondersteunen1.

Hoe wordt kombucha gemaakt?
Kombucha wordt gemaakt door het fermenteren van thee met suiker en een SCOBY.

Is Aard’g kombucha anders dan andere merken?
Aard’g onderscheidt zich door een uniek aanbod van kombucha’s die volledig suikervrij zijn, en dat is uniek op de markt.. Onze Kombucha Original en Frisdrank Mix zijn enorm populair onder onze klanten.

Kan kombucha helpen bij de spijsvertering?
Kombucha bevat probiotica die zouden kunnen helpen bij het bevorderen van een gezonde spijsvertering5, hoewel individuele resultaten kunnen variëren.

Is kombucha veilig voor diabetici?
Sommige studies suggereren dat kombucha zou kunnen helpen bij het reguleren van het bloedsuikerniveau3, maar het is essentieel om medisch advies in te winnen als je diabetes hebt. De kombucha van Aard’g is speciaal ontwikkeld voor diabetici, en dus zeker veilig!

Disclaimer
De informatie in dit blogartikel is bedoeld voor educatieve doeleinden en niet bedoeld als medisch advies. Hoewel we streven naar nauwkeurigheid, kunnen de auteurs en Aard’g niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onnauwkeurigheden of omissies. De inhoud hierin vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de standpunten of beleidslijnen van Aard’g.
Het artikel kan verwijzingen bevatten naar kombucha en hun potentiële gezondheidsvoordelen. Echter, het is belangrijk op te merken dat de effecten van kombucha kunnen variëren van persoon tot persoon, en de wetenschap rond kombucha is nog steeds in ontwikkeling. Het bedrijf maakt geen claims met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van kombucha, en lezers worden aangemoedigd om hun eigen onderzoek te doen of een medische professional te raadplegen alvorens kombucha te gebruiken.
Het is het vermelden waard dat Aard’g wellicht commerciële belangen kan hebben in kombucha of gerelateerde producten. Echter, het blogartikel is niet bedoeld als een verkooppraatje, maar als een informatieve bron voor lezers.

Bronnen

1 Kombucha en antioxidanten
2 Kombucha en ontgifting
3 Kombucha en diabetes
4 Microbiële diversiteit in kombucha
5 Kombucha en spijsvertering

  Aanbevolen artikelen

  Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

  Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

  Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

  Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

  Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

  Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

  Alle schuilnamen van suiker

  Alle schuilnamen van suiker

  Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

  Laat een reactie achter!

  22 Reacties

  1. Goed artikel Max. Heel duidelijk, dank je.
   Ik heb zojuist een bestelling gedaan.
   Groetjes, Jeannet

   Antwoord
   • Hi Jeannet, bedankt!
    We hebben je bestelling inderdaad zien binnen komen, geniet er van zodra het in huis is.
    Liefs, Max

    Antwoord
   • Sinds een maand of twee drink ik iedere ochtend een glas Kombucha. Mijn spijsverteringsproblemen( zeer onregelmatige stoelgang, buikpijn,opgeblazen gevoel)zijn weg. En totaal onverwacht ervaar ik ook nog een flinke toename van energie. Vandaag een abonnement genomen op Kombucha. Top dat jullie dit maken!

    Antwoord
    • Te gek Inge!
     Fijn dat jij en je lichaam zo van onze producten genieten 🙂
     Liefs, Max

     Antwoord
  2. Hallo Max,
   Mooie producten en interessante blogs.

   Wat is jullie advies qua moment van drinken van komboucha en waterkefir. In de ochtend, in de avond, voor of na de maaltijd? Of maakt dat helemaal niet uit?

   Antwoord
   • Hi Jordi,
    Bedankt voor je compliment!
    Wat betreft het drinkmoment is voor ons de ochtend, op een nuchtere maag, het beste (dat is voor de Kombucha en Waterkefir Original dan, de frisdrank is vooral bedoelt voor tussendoortje of bij een lunch of diner). Het voordeel van een nuchtere maag is dat je beter merkt of en wat voor effect het op je lichaam heeft, en je lichaam zich volledig op de drank kan focussen.
    In feite maakt het niet per se heel veel uit, ook als je het combineert met eten of later op de dag drinkt zal je lichaam het oppakken, maar onze ervaring leert dat een nuchtere maag het beste gevoel geeft.
    Wat meer informatie hierover vind je op http://www.aardg.nl/gebruiksaanwijzing 🙂
    Groetjes, Max van Aard’g

    Antwoord
  3. Hoeveel Kombucha mag je max per dag drinken?

   Antwoord
   • Hoi Chris, kombucha wordt geschaald onder voeding. Daarom zijn er geen voorschriften voor een maximum of minimum, net als voor bijvoorbeeld een broccoli. We raden wel altijd aan om je lichaam eerst rustig te laten wennen aan kombucha als je hier nog niet aan gewend bent. Gewoon even luisteren naar het lichaam dus – dan komt het helemaal goed! 🙂 Maak er een mooie dag van! Groetjes, Zeger

    Antwoord
  4. Hallo, ik vind nergens terug hoelang die flessen houdbaar zijn, gesloten en geopend, in of buiten de koelkast? dit zou voor mij alleen zijn dus ik wil na een paar weken geen flessen moeten weggieten begrijp je..

   Antwoord
   • Hi Jan,
    Ongeopend zijn de flessen 5 jaar houdbaar.
    Na openen in principe ook, maar na twee weken wordt het wel vrij zuur (een beetje azijn-achtig).
    Daarom adviseren we om de flessen in de koelkast te bewaren, en binnen twee weken op te drinken.
    Groet, Max van Aard’g

    Antwoord
  5. Hoi
   Leuk artikel.
   Ken jullie producten niet. Ik vind Kombucha uit flesjes (of supermarkt) eerlijk gezegd niet lekker meer. Ik maak het al heel lang zelf. Daar kan echt niks aan tippen. Ook waterkefir maak ik zelf maar ben ik minder dan van. Maak dat puur om het te mixen met K. Die combi vind ik heel fijn.

   Maar heel goed. Hoe meer mensen weten hoe gezond deze drankjes voor je zijn & zo leren hoe belangrijk gezonde voeding & gezonde darmen voor het lichaam zijn…. Hoe beter.

   Grtz Ralf

   Antwoord
   • Minder “fan” moest er staan. Pas maar aan aub
    X

    Antwoord
   • Mixen met K? Wat is K?

    Antwoord
    • Hij bedoelt Kombucha Dodo 🙂
     Groetjes, Max van Aard’g

     Antwoord
  6. Laatste blog van 9-09-21, bijna 1 jaar geleden!

   Antwoord
   • Hi Henk, hoog tijd voor een nieuwe post dan hé!
    We waren druk bezig met de lancering van ons nieuwe product (onze probiotica ampullen), maar we hebben nu weer wat meer tijd.
    En we zullen dus ook over die producten binnenkort wat posts online zetten 🙂
    Groet, Max van Aard’g

    Antwoord
  7. Drink je Kombucha puur, of leng je het aan met water?

   Antwoord
   • Hi Lia,
    Je kan onze kombucha puur drinken, of een beetje aanlengen met water.
    Ons advies is zo’n 150ml per dag van de kombucha, en het kan uiteraard geen kwaad om daar water aan toe te voegen.
    Groetjes, Max

    Antwoord
  8. Vraagje: ik vind het heerlijk maar vroeg me wel af of hier alcohol in zit? Ik twijfel eraan maar kan er niets over terugvinden. Of is het de gist die doet denken aan alcohol?

   Antwoord
   • Hi Ruscha,
    Er kunnen sporen van alcohol in zitten, maar onze producten zitten altijd onder de ondergrens van toegestane alcohol voor een alcoholvrije drank :).
    De gist kan zeker dat gevoel geven inderdaad.
    Groetjes, Max van Aard’g

    Antwoord
  9. Goedemiddag,

   Even een vraag:
   Waar bewaar ik de scoby als deze niet gebruikt wordt?
   In de koelkast of juist niet?
   Ik hoor het graag.

   Vriendelijke groeten, Irma

   Antwoord
   • Hi Irma,
    Het makkelijkste is wel als je het in de koelkast bewaard ja.
    Ik zou het afgesloten bewaren, en eens in de maand een klein beetje suiker toevoegen (en de druk eraf laten).
    Groetjes, Max van Aard’g

    Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *