Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

Alle schuilnamen van suiker

Een afbeelding van drie Valentina's in ruimtepakken protesterend tegen suiker.

6 nov, 2021

i

Koolhydraatarm, Suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of invertsuiker. Hoe mooi je het ook maakt, het is en blijft suiker! Zelfs het begrip suikervrij is vandaag de dag dubieus…

“Ja, het is zonder geraffineerde suiker. Maar met zoveel dadelstroop kan je het toch niet suikervrij noemen!?”

Bij Aard’g merken we dat veel mensen twijfelen over het suikervrije karakter van onze producten. Terwijl wij ons daar juist zo voor hard maken! Om meer duidelijkheid te creëren in het suikerbos waarin wij de bomen allang niet meer zien staan hebben we alle schuilnamen van suiker opgeschreven. Hierin nemen we je mee in de wereld van schuilnamen, suikers en zoetstoffen.

Na het lezen van dit artikel kan je de verschillende termen voor suiker herkennen. En weet je wanneer suikervrij echt suikervrij is.

Wat zijn schuilnamen?

De naam doet het al vermoeden: een schuilnaam verschuilt iets. Noem het beestje niet meer bij zijn naam en iedereen denkt dat je het over iets anders hebt!

Zo hebben veel artiesten een schuilnaam, zoals bijvoorbeeld André van Duin, Freddie Mercury en Meat Loaf. En hoewel het bij die laatste wel heel duidelijk om een ‘pseudoniem’ gaat, is dat bij de rest misschien niet zo.

Met suiker werkt het precies zo! Soms is de link overduidelijk. Denk aan dadelstroop of oersuiker. Van dadels weten we dat het zoet is, en hoe ‘oer’ suiker ook is, het is en blijft suiker!

Maar waar denk je aan bij gedeïoniseerd broccolisap? Waarschijnlijk veel vitaminen en mineralen hè? En daar gaat het nu vaak mis! Want in feite zijn er van die broccoli na de zogeheten ‘deïonisatie’ alleen nog maar suikers over…

Wat is deïonisatie?
Een industrieel proces waarbij bijvoorbeeld groente of fruit van alle geur, kleur en smaak ontdaan worden zodat alleen de suikers uit het fruit of de groente overblijven. Deze suikersiroop wordt gebruikt om producten zoeter te maken, zonder dat het woord suiker op het etiket voorkomt.

“Het drinken van een blikje cola per dag = méér dan 11 kg (!) suiker per jaar!”

Herken suikerclaims op verpakkingen

Op de verpakking van een product tref je vaak een van onderstaande beweringen aan. We leggen je uit wat dit precies betekent zodat jij het goed kunt herkennen op verpakkingen.

 

    • Suikerarm: het maximale suikergehalte van het product is 5g per 100g (of 2,5g per 100ml).
    • Suikervrij: het maximale suikergehalte van het product is 0,5g per 100g (of 0,5g per 100ml).
    • Zonder toegevoegde suikers: er zijn geen suikers of zoetstoffen aan het product toegevoegd. Als dat van toepassing is, moet er “Dit product bevat van nature aanwezige suikers” op de verpakking staan.

 

De tekst “zonder toegevoegde suikers” wordt vaak op verpakkingen gebruikt. Dit betekent dus niet dat er geen suikers in zitten en is meestal juist een teken dat het suikergehalte uit van nature aanwezige suikers van het product erg hoog ligt.

De ene soort suiker is de andere soort suiker niet wel!

Je kent ze vast wel: de hippe koffietentjes die groots suikervrij op hun gevel hebben staan. Maar tegelijkertijd staat hun vitrine vol met mierzoete cakes, taarten en brownies… Hoe doen ze dat toch?

De term suikervrij wordt vaak verkeerd gebruikt. Want dacht je er met alle schuilnamen van suiker te zijn moeten we het eerst nog even over de illusie van ‘gezonde suikers’ hebben.

Begrijp ons niet verkeerd: suikers hebben we ook nodig! Maar niet zo onnodig veel. En de illusie dat er ook zoiets is als ‘gezonde suikers’ is een kwalijke.

Suiker is namelijk suiker. Of het nu uit een appel of een peer komt, geraffineerd is, of in de vorm van zoetstof verschijnt (over die laatste straks nog veel meer!).

Suikervrij is alleen echt suikervrij als onderstaande suikers niet in het eindproduct zitten:

      • Geraffineerde suikers
      • Natuurlijke suikers
      • Van nature aanwezige suikers
      • Zoetstoffen

Benieuwd waarom deze suikers allemaal gewoon suiker zijn? Lees dan hieronder verder.

Alle dranken van Aard’g zijn écht suikervrij, ondanks dat er een vorm van suiker wordt toegevoegd als ingrediënt. De dranken worden namelijk gefermenteerd met specifieke gisten en bacteriën die alle suikers omzetten in unieke voedingsstoffen. Het resultaat? Heerlijk verfrissende, niet-zoete drankjes!

Heb je de producten van Aard’g nog niet eerder geproefd?
Voor 29,99 ontvang je het hele assortiment.
Bekijk product →

Welke soorten suiker zijn er?

Hierboven hebben we ze al voor je opgenoemd: geraffineerde suikers, natuurlijke suikers, van nature aanwezige suikers en zoetstoffen.

Natuurlijk zijn er nog meer categorieën waarin je suikers kunt opdelen, maar deze zijn het meest gangbaar. Hieronder leggen we kort uit wat elk soort precies is en waarom ze allemaal even ongezond zijn!

“Onderzoek heeft aangetoond dat één blikje suikerhoudende frisdrank per dag de kans op diabetes type 2 met maar liefst 20 procent verhoogd.”
– Diabetesfonds

Wat zijn geraffineerde suikers?

Op het moment dat suiker in de fabriek is gezuiverd noemen we dat geraffineerde suiker. Het ‘raffineren’ is het zuiveren van een chemische stof en gebeurt bijvoorbeeld ook met metaal en aardolie.

Met de volgende namen van geraffineerde suikers ben je waarschijnlijk al bekend: kristalsuiker, basterdsuiker, druivensuiker en rietsuiker.

“Het drinken van suikerhoudende dranken vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Het advies is daarom om zo min mogelijk suikerhoudende dranken te drinken. Dit geldt niet alleen voor frisdrank, maar ook voor vruchtensap en zuiveldranken met toegevoegd suiker.”
– Stichting Voedingscenturm Nederland

Zijn geraffineerde suikers ongezonder dan ongeraffineerde suikers?

De geraffineerde suikers hebben een slecht imago. Terecht natuurlijk! Massaproducenten stoppen producten er bomvol mee. Maar ze zijn niet per se slechter dan de nieuwe favoriet in de industrie: natuurlijke suikers.

Voor je lichaam maakt het namelijk niet uit. Suiker is suiker.

Natuurlijke suikers, ook wel ongeraffineerde suikers, zouden meer energie kosten voor het lichaam om opgenomen te worden. Maar hard wetenschappelijk bewijs is er niet.

En ook de theorie dat natuurlijke suikers veel meer vitamines bevatten is twijfelachtig… Als je wilt genieten van vitamines én suikers kunnen we het simpel houden: eet een appel!

Benieuwd hoe écht suikervrije frisdrank proeft?
Voor 34,99 ontvang je 12 flessen frisdrank in de drie heerlijke smaken: Bloem, Citroen en Gember. Bekijk product →

✅ Suikervrij, Alcoholvrij, Koolhydraatarm (<5 kcal)
✅ Geschikt voor Diabetici, Intermitterent Fasting, Low Carb of Keto dieet
✅ Natuurlijk, Rauw, Geen toevoegingen

Natuurlijke suikers

Natuurlijke suikers zijn ongeraffineerde suikers. En deze zijn favoriet bij die leuke koffietent om de hoek! Ze geven, zoals schuilnamen dat ook doen, namelijk de suggestie dat iets geen suiker bevat, terwijl het in werkelijkheid bomvol zit.

De meest bekende voorbeelden van natuurlijke suikers zijn: kokosbloemsuiker, agavesiroop, dadelsiroop, honing en ahornsiroop.

De natuurlijke suikers lijken tegenwoordig de strijd van de geraffineerde suikers te winnen. Steeds meer blogs, taartenwinkels en pseudo-gezonde producenten lopen er mee te koop: ‘VRIJ VAN GERAFFINEERDE SUIKERS!’.

En zo stinken we er elke keer weer in… Ook wij willen namelijk maar al te graag geloven in het sprookje over de heerlijk zoete, suikervrije taart.

Inmiddels weten we beter. Het zijn misleidende en loze claims dat natuurlijke suikers gezonder en beter zijn!

Van nature aanwezige suikers

Tot slot zijn er de van nature aanwezige suikers. Dit zijn suikers die voorkomen in plantaardige en dierlijke producten. Ze zitten in fruit, groente, zuivel en vlees.

“Een glas appelsap bevat vaak net zoveel suiker als een glas cola!”
– Diabetesfonds

De meest bekende is waarschijnlijk fructose, ook wel vruchtensuiker. En lactose zal je ook wel bekend klinken.

Van nature aanwezige suikers zijn al wat moeilijker om te herkennen. Ook al is het een van de ingrediënten, vaak worden ze niet vermeld met de ‘wetenschappelijke’ namen zoals fructose en lactose.

In plaats daarvan wordt er vaak gesproken van vruchtensapconcentraat of concentraat uit … (vul hier je lievelingsgroente in). Daardoor lijkt het of er voor het product met vers fruit wordt gewerkt, maar is alleen de suiker uit de producten geëxtraheerd.

Een typisch gevalletje van…. Inderdaad: schuilnamen!

Moet ik alle suikers vermijden?

Nu horen we je denken: “Maar kan ik dan ook geen appels meer eten?” Natuurlijk wel! Je hebt inderdaad gelijk als je stelt dat die ook vol vruchtensuikers zitten. Maar suikers hebben we ook gewoon nodig in onze voeding. Alleen niet zo onnodig veel.

Als je moet kiezen, haal je suikers dan direct uit groente en fruit. Dan pak je namelijk ook meteen de vitamines en vezels mee die erin zitten!

Maar zodra die appel verwerkt is in een product uit de supermarkt is het een ander verhaal! Zeker als het ze alleen om de suikers uit die appel te doen was. Dan blijft er niets van de vitamines en vezels over…

Daarom is het altijd belangrijk om naast de ingrediënten ook de voedingswaarden te bekijken. De ingrediëntenlijst kan veel verhullen. Maar bij de voedingswaarden zal de totale hoeveelheid suikers altijd duidelijk vermeld worden!

Behalve natuurlijk als er met zoetstoffen wordt gewerkt… Niet alleen hebben zoetstoffen complexe namen of onbekende E-nummers, je ziet ze ook niet terug in de voedingswaarden. Zoetstoffen hebben namelijk vaak geen voedingswaarden!

Wat zijn zoetstoffen?

Zoals de naam al zegt zijn zoetstoffen bepaalde stoffen die net als suiker een zoete smaak hebben. Het ogenschijnlijke voordeel van zoetstoffen is alleen dat ze niet zoveel calorieën bevatten.

Zoetstoffen worden in fabrieken gefabriceerd en zijn dus in alle gevallen kunstmatig. Ook een zoetstof als stevia wordt in een fabriek gemaakt. De naam verwijst weliswaar naar een plant, de stof zelf wordt in een fabriek geëxtraheerd.

De plant zelf mag namelijk niet direct in ons eten en drinken verwerkt worden! De claim dat stevia een natuurlijke zoetstof is klopt dus niet. Ook hier geldt net als bij de suikers: zoetstof is zoetstof! Het ‘natuurlijke’ karakter heeft geen meerwaarde.

Producten die claimen natuurlijk te zijn, maar wel met stevia werken, zijn niet natuurlijk. Vaak worden zoetstoffen daarnaast gebruikt om andere smaken te verhullen. Ons advies: ga voor een natuurlijk en suikervrij alternatief zonder toevoegingen. Zoals bijvoorbeeld onze suikervrije frisdrank!

Voor 34,99 ontvang je 12 flessen frisdrank in de drie heerlijke smaken: Bloem, Citroen en Gember. Bekijk suikervrije frisdrank →

Welke zoetstoffen zijn er?

We delen zoetstoffen vaak op in twee groepen: de intensieve en extensieve zoetstoffen. Beter gezegd de calorievrije en caloriearme zoetstoffen.

De eerste groep, de intensieve zoetstoffen bevatten dus weinig tot geen calorieën. Daarom is er vaak ook maar weinig van nodig. De bekendste voorbeelden zijn sacharine, aspartaam en stevia.

Intensieve zoetstoffen worden vaak in light en zero-producten gebruikt. De producten die, inderdaad, groot ‘suikervrij’ op hun etiket hebben geplakt. In dit geval betekent dat woord dus: vol met kunstmatige zoetstoffen!

De extensieve zoetstoffen bevatten vaak de helft van de calorieën van suiker. Van de extensieve zoetstoffen zal je waarschijnlijk wel bekend zijn met xylitol en sorbitol. Beide worden vaak gebruikt in kauwgom.

Naast zoet zijn extensieve zoetstoffen ook ‘dik’. Ze geven net als suiker een vol mondgevoel. Daarom krijgen ze in producten zoals snoep vaak de voorkeur boven intensieve zoetstoffen.

Ook de zoetstoffen vind je terug in ons suikerschuilnamenoverzicht!

Zijn zoetstoffen veilig?

Er is een reden dat wij zoetstoffen ook onder suikers scharen, terwijl dat vaak niet wordt gedaan. En dat heeft te maken met recent onderzoek.

Lees maar eens wat hoogleraar aan de VU Jaap Seidell onlangs over zoetstoffen zei:

“Nog lang niet alles over zoetstoffen is bekend. Zo bleken er recent ongunstige effecten van zoetstoffen op de bacteriën in onze darmflora.”
– Jaap Seidell

Voor ons reden genoeg om zoetstoffen te vermijden.

Begrijp ons niet verkeerd, zoetstoffen hebben zo hun voordelen. Zo is het bij mensen met overgewicht op de korte termijn vaak beter om producten met zoetstoffen te consumeren dan producten met echte suikers.

Maar de algemene aanname dat zoetstoffen veilig zijn vinden we risicovol. Er is in onze ogen nog te weinig onderzoek naar gedaan.

En hoewel zoetstoffen uitvoerig worden getest voordat ze een E-nummer krijgen, wordt er hier vaak alleen naar de korte termijn consequenties gekeken. En niet naar de impact van zoetstoffen op de lange termijn.

Daarom zijn de zoetstoffen ook opgenomen in ons overzicht.

In onze ogen kan je maar beter wennen aan een minder zoete smaak dan je over te geven aan zoetstof!

De biologische dranken van Aard’g zijn écht suikervrij. Heerlijk van smaak en zonder zoetstoffen of andere toevoegingen.

Heb je de producten van Aard’g nog niet eerder geproefd?
Voor 29,99 ontvang je het hele assortiment!
Bekijk product →

Echte suikervrije dranken!

Inmiddels zal het wel duidelijk zijn: bij Aard’g zijn we geen fan van suikers. Niet van natuurlijke suikers, geraffineerde suikers en ook niet van zoetstoffen.

Want waarom zou je kiezen voor suikers als het ook gewoon suikervrij kan?

Daarom zijn al onze producten écht suikervrij. En dat is uniek! Er worden wel suikers gebruikt voor de producten, maar onze gisten en bacteriën zetten deze tijdens de fermentatie volledig om.

En we voegen achteraf ook geen suikers toe zoals dat bij veel gefermenteerde producten wel gebeurt. En ook het gebruik van zoetstoffen of suikervervangers is bij ons uit den boze!

Onze producten bevatten daarom ook nog eens minder dan 5 kcal per 100ml! Het gehele Aard’g assortiment is daardoor geschikt voor een koolhydraatarm én suikervrij dieet.

We kunnen dan ook met trots zeggen dat we een van de weinige drankjes op de markt zijn die zonder zorgen gedronken kunnen worden door diabetici.

Heb je de producten van Aard’g nog niet eerder geproefd?
Voor 29,99 ontvang je het hele assortiment! Bekijk product →

Een afbeelding van drie Valentina's in ruimtepakken protesterend tegen suiker.

Een overzicht van alle suikerschuilnamen

Nu je dit artikel hebt gelezen, mag je jezelf een ware suikerexpert noemen. En dat voor iemand die suikers juist wil vermijden!

Je weet nu welke suikers er zijn, dat de ene suiker vaak precies hetzelfde is als de andere suiker en dat ook zoetstoffen een product niet zomaar ‘suikervrij’ maken.

En hopelijk weet je nu ook waar je echt suikervrije producten kunt vinden: in de winkel van Aard’g.

In het overzicht van alle suikerschuilnamen hebben we zoveel mogelijk namen van suikers en zoetstoffen proberen te zetten. Maar, de lijst is nooit compleet!

Zijn er suikers die we vergeten zijn? Of nieuwe schuilnamen waar ook wij nog niet van op de hoogte waren? Laat het ons weten in de reacties hieronder.

Aanbevolen artikelen

Wat zijn pre- en probiotica?

Wat zijn pre- en probiotica?

Je was je er op dat moment niet van bewust, maar toen je moeder vroeger zei: “Eet je asperges op!” stimuleerde ze de opname van prebiotica – al noemde zij ze waarschijnlijk vezels. En die kleine flesjes Yakult die je misschien wel in de koelkast hebt staan? Daar...

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Laat een reactie achter!

4 Reacties

  1. Hoeveel koolhydraten zitten er in 100ml?

    Antwoord
    • Hi Ricardo,
      In onze producten 1.1 gram / 100ml.
      Waarvan 0 gram suikers.
      Groet, Max van Aard’g

      Antwoord
  2. Sinds ik 24 jaar geleden moeder werd, ben ik de strijd aangegaan tegen suikers. Mijn 3 kinderen hebben hun eerste 10 levensjaren zo weinig als maar mogelijk was, aan toegevoegde suikers binnen gekregen. Mijn omgeving vond mij vaak te streng en mijn kinderen zielig. Het resultaat: ik heb 3 kerngezonde kinderen, geen enkel gaatje in hun gebit, met een heel breed smaakpalet: ze lusten eigenlijk alles. En vinden alle gezoete hapjes en drankjes té zoet.
    Nu ze volwassen zijn bedanken ze mij voor mijn strijd tegen suikers en zetten zij het zelf voort.
    Ik vind het zo ontzettend fijn dat er de laatste jaren steeds meer aandacht is voor de nadelen van suikers. Een product als die van Aard’g vind ik om die reden geweldig! Fijn dat jullie er zijn!

    Antwoord
    • Hoi Ilse, bedankt voor je mooie en inspirerende reactie. Dat heb je goed gedaan! Het is wat ons betreft altijd beter om te wennen aan de smaak van niet-zoet, en dan dus ook niet naar zoetstoffen grijpen. Je smaak en behoefte laten leiden door suiker is ook eigenlijk enorm saai, verslavend en ongezond. Er is zoveel meer! Leuk om te lezen dat je kinderen nu zo’n breed smaakpalet hebben. Maak er een mooie dag van! 🙂

      Antwoord

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *