De probiotica in kombucha: alles voor een gebalanceerde darmflora.

Door de jaren heen is kombucha geroemd om haar probiotische waarden. En dit zou geweldig zijn voor je darmflora, wat dan weer een prachtige impact heeft voor de rest van ons lichaam. En dit allemaal omdat er probiotica in kombucha zit. Maar wat is probiotica? En welke probitica zitter er in kombucha?

Probiotica zijn levende bacteriën. En deze kunnen een positief effect hebben op ons lichaam. Mits ze op de juiste manier geconsumeerd worden, en in de juiste hoeveelheden. In kombucha vind je verschillende probiotica die goed voor ons zijn. De bekendste zijn waarschijnlijk de melkzuurbacteriën, maar dit is slechts een van de velen. Hieronder vind je de meest voorkomende probiotica in kombucha, de gezondheidsvoordelen, en de verschillen tussen probiotica en anti- en prebiotica.

Wat zijn probiotica?

De World Health Organisation definieert probiotica als: levende micro organismen die, wanneer ze in de juiste hoeveelheden worden geconsumeerd, een gezondheidsvoordeel op de consument kan hebben. Tot deze micro organismen behoren voornamelijk bacteriën, maar ook enkele gisten worden gezondheidsvoordelen toegeschreven. Van de bacteriën zijn de lactobacillen (melkzuurbacteriën) en bifidobacteriën de meest bekende.

Gezondheidsvoordelen van probiotica

Een bacterie is niet zomaar een probioticum. Het moet namelijk levend in de darmflora terechtkomen wil het ook maar enige gezondheidsvoordelen hebben. Maagzuur en galsap voorkomen dit echter vaak. Als de bacteriën levend in de darmflora terecht komen worden ze gelinkt met de volgende gezondheidsvoordelen:

• De probiotica verbruiken in de darmflora voedingsstoffen waardoor er minder voeding overblijft voor de slechte bacteriën
• Probiotica kunnen de darmflora zuurder maken, hier kunnen de goede bacteriën tegen, de slechte daarentegen niet
• Ze kunnen het immuunsysteem versterken en alert houden
• Probiotica helpen bij het verteren van vezels, en ondersteunt de vochthuishouding van de darmflora
• Ze kunnen de barrière tussen de darminhoud en ons lichaam versterken

Ondanks bovenstaande gelinkte gezondheidsvoordelen geven de Maag Lever Darmstichting en het Voedingscentrum aan dat er nog veel onderzoek gedaan moet worden om hier wetenschappelijk bewijs voor te vinden. Zo wordt er op het moment ook onderzoek gedaan naar de link tussen probiotica en bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, de kans op het krijgen van darmkanker en de darmziekte Colitis Ulcerosa.

De probiotica in kombucha

Door de jaren heen hebben bacteriën een slechte naam gekregen, en worden ze daarom vaak geassocieerd met slechte hygiëne of gezondheid. En voor sommige bacteriën klopt dit. Voor de bacteriën in kombucha echter niet, die kunnen namelijk een positief effect hebben onze gezondheid. En daarom noemen we ze ook probiotica. Ze komen immers ook levend aan in de darmflora. Hieronder staan de meest belangrijke probiotica in kombucha.

Azijnzuurbacteriën

De azijnzuurbacteriën dragen bij aan twee belangrijke processen in kombucha: het vormen van de SCOBY en het omzetten van alcohol in organische zuren. De azijnzuurbacteriën worden opgedeeld in vijf verschillende geslachten. Hiervan vind je er drie in kombucha. Deze zijn de acetobacter, gluconacetobacter en gluconobacter. Respectievelijk worden zij gelinkt aan de azijnzuur, glucuronzuur en gluconzuur die je terug vindt in kombucha. Van alle bacteriën die je aantreft in kombucha zal het merendeel altijd de azijnzuurbacterie zijn.

Melkzuurbacteriën

Hoewel de melkzuurbacteriën niet altijd in kombucha worden aangetroffen komt het in bepaalde kombuchas juist zeer veel voor. Zoals bijvoorbeeld in de Aard’g Ochtend Kombucha. De melkzuurbacteriën kunnen worden opgesplitst in vele geslachten, waarvan je de lactobacillus in kombucha vindt. Deze probiotica worden gelinkt aan de gezondheidsvoordelen die eerder genoemd zijn in dit artikel. Daarnaast produceren ze melkzuur, wat eveneens een van de organische zuren in kombucha is. En die hebben op zichzelf weer verschillende gezondheidsvoordelen.

Verschillen tussen probiotica en antibiotica

Hoewel sommige mensen denken dat probiotica en antibiotica hetzelfde zijn, zijn er gigantische verschillen tussen de twee. Zowel in hun vorm, als in hun werking. Probiotica zijn namelijk goede bacteriën die je tot je neemt. Terwijl antibiotica medicijnen zijn die helpt bepaalde bacteriën uit je lichaam te krijgen.

De twee kunnen echter wel samenwerken! Antibiotica kunnen namelijk negatieve bijeffecten op ons lichaam met zich meebrengen. En vaak werken ze meer dan alleen de gewenste slechte bacteriën het lichaam uit. Door probiotica, zoals die in kombucha, kan je de bijwerkingen zoals diarree, buikkrampen en misselijkheid verminderen. Geadviseerd wordt dan ook probiotica tot je te nemen tijdens een antibioticakuur.

Verschillen tussen probiotica en prebiotica

Prebiotica worden gedefinieerd als onverteerbare koolhydraten en voedingsvezels. En ook van prebiotica wordt vaak gedacht dat ze hetzelfde zijn als probiotica. In tegenstelling tot probiotica, waar goede bacteriën in zitten, vind je deze niet in prebiotica. Ze zijn er echter wel meegelinkt. Prebiotica stimuleren namelijk de groei van lactobacillen, die in kombucha voorkomt, en bifidobacteriën. De twee sluiten dus goed op elkaar aan. En als je voeding hebt waar zowel pro- als prebiotica in voorkomen kan je zelfs spreken van synbiotica!

De probiotica in kombucha kan dus bijdragen aan verschillende gezondheidsvoordelen. Het voorkomt de bijwerkingen van een antibioticakuur. En het is een geweldige combinatie met prebiotica! Het is dus helemaal geen slecht idee om dagelijks wat kombucha te drinken. Ben je dan ook op zoek naar een makkelijke kombucha voor dagelijks gebruik, probeer dan eens Aard’g Ochtend Kombucha. Deze is namelijk mild van smaak, zonder koolzuur en gebrouwen voor de gezondheidsvoordelen van kombucha. En zo krijg je op een gemakkelijke manier dagelijks je probiotica binnen!

Hoe krijg jij jouw probiotica binnen? Toevallig doormiddel van kombucha? En heeft het jouw bijvoorbeeld wel eens geholpen tijdens een antibioticakuur? Laat een bericht achter, of deel het met ons op Instagram of Facebook.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Verse Citroen Kombucha, verfrissend met een verrassend zure twist!

Aard'g Ochtend Dranken

Aard’g Ochtend Kombucha, dé manier om jouw dag te beginnen!

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Levende Gember Limonade, een kruidige frisdrank met lichte kick!

Aard'g Ochtend Dranken

Aard’g Ochtend Kefir, dé manier om jouw dag te beginnen!

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Bloem Kombucha, een florale mix met zachte afdronk!

Aard'g

Aard'g

Suikervrije dorstlessers voor een nieuwe generatie!

De 3 antioxidanten in kombucha: waarom ze beter zijn dan supplementen.

Antioxidanten kom je tegenwoordig overal tegen: op je pak vruchtensap, je doosje kruidenthee en in de noodzakelijke voedingssupplementen met extra antioxidanten. En er blijken ook tal van...

De 5 smaken van kombucha: wat proef je precies?

Kombucha wordt gebrouwen van thee, suiker en water. Maar smaakt kombucha naar thee? Niet echt... Daarnaast zijn ook niet alle kombuchas zoet. En hoewel sommige variaties alleen thee, suiker en water...

Waarom zou je kombucha drinken?

       Kombucha: de herkomst ligt in het verre Azië, maar inmiddels is het populair in de gehele Westerse wereld. En hoewel men het al duizenden jaren maakt, is...

De 6 organische zuren in kombucha: waar zijn ze goed voor?

Ondanks dat elke kombucha anders is zie je in iedere variatie dezelfde eigenschappen terugkomen. Zo is de specifieke kombucha smaak altijd wel aanwezig en kan je vaak koolzuur verwachten. Maar, en...

De probiotica in kombucha: alles voor een gebalanceerde darmflora.

Door de jaren heen is kombucha geroemd om haar probiotische waarden. En dit zou geweldig zijn voor je darmflora, wat dan weer een prachtige impact heeft voor de rest van ons lichaam. En dit allemaal...

De voedingsstoffen in kombucha: waarom zijn ze essentieel?

De zieke Japanse keizer In-Giyō zou er in het jaar 414 al mee genezen zijn, en door de tijd heen hebben veel mensen, zoals bijvoorbeeld ook voormalig Amerikaans president Ronald Reagan, hun heil...

De 4 manieren waarop kombucha stress kan verminderen.

Onze Westerse wereld wordt steeds meer gekarakteriseerd door stress. En de bekende stress symptomen als hartkloppingen, overspanning en maagpijn lijken daarom ook meer regel dan uitzondering. Het is...

De geschiedenis van kombucha

Kombucha is tegenwoordig razend populair! Maar dat blijkt het al best wel lang te zijn. Zo'n 1800 jaar geleden kwam men voor het eerst in aanraking met het mysterieuze gefermenteerde drankje. En...

De 5 gezondste soorten thee voor kombucha: waarom kun je deze het beste gebruiken?

Een van de drie klassieke ingrediënten voor kombucha is thee. Groene thee, zwarte thee, rooibos thee, tegenwoordig zie je zelfs kombucha op basis van gember thee! Met al die soorten thee die...

De 7 gezondheidsvoordelen van kombucha: wat maakt het zo gezond?

Hoewel de gezondheidsvoordelen van kombucha niet de enige reden is waarom mensen kombucha drinken, zorgen die er wel voor dat mensen het tientallen jaren blijven drinken. En dan vaak ook elke dag....

Aard'g

Wibautstraat 131D
1091GL Amsterdam
KvK: 71403280

Sociale Zaken

info@aardg.nl

Was dit artikel nuttig?