Voor velen is kombucha nog een onbekend drankje, terwijl het al duizenden (!) jaren bestaat en een rijke geschiedenis kent. Er schuilen leuke verhalen achter dit gefermenteerde drankje. Daarom hebben we de geschiedenis van kombucha voor je in een tijdlijn vol met leuke mini anekdotes gezet. Veel leesplezier!
6000 v. Chr.
Een eeuwenoude traditie
Potten gevonden in het vroegere Mesopotamië tonen aan dat er 6000 jaar voor onze jaartelling al gefermenteerd werd.
221 v. Chr.
De Kombucha van de keizer
De verhalen gaan de ronde dat Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, als een van de eerste mensen ooit kombucha dronk.
414
Dr. Kombucha
Het zou echter ook de zieke Japanse keizer In-Giyo geweest kunnen zijn. De Koreaanse dokter Komu-ha zou hem met het mysterieuze drankje genezen hebben.
± 600
De legende van de kruik
Of werd het dan toch voor het eerst gedronken in dat ene Chinese warenwinkeltje, waar het per ongeluk werd ontdekt in een vergeten wijnkruik?
1200
Strijdvaardige kombucha
Hoe het ook zij, Dzjengis Kahn’s soldaten droegen het waarschijnlijk al bij zich toen ze ten strijde trokken. Net als de Japanse Samurai trouwens.
1852
Een experimentele aanpak
De Duitser Robert D. Thompson is een van de eerste die onderzoek doet naar de Acetobacteraceae familie. Een bacteriëngroep die hij onder andere in kombucha vindt.
1904-1905
Moeder Rusland
Ook in Rusland raken ze bekend met kombucha. Het zou na de Russisch-Japanse oorlog mee terug genomen zijn naar huis.
1917
Een echt onderbuikgevoel
Onderzoek van Rudolf Kobert naar kombucha toont een positieve relatie tussen het gefermenteerde drankje en het verlichten van problemen met de darmen.
1928
Duidelijke taal
Dokter W. Wiechowski doet een krachtige uitspraak: “Omdat kombucha enkel uit onschadelijke bestanddelen bestaat, én goed voor onze gezondheid blijkt te zijn, zou het beschikbaar gemaakt moeten worden voor zoveel mogelijk mensen”
De jaren ’50
Een Italiaanse zomerliefde
Een kortstondige liefde tussen Italië en kombucha ontstaat in de jaren ’50. Met als hoogtepunt de hit van de Siciliaanse popster Renato Carosone ‘Stu Fungo Chinese’ (Chinese Paddenstoel).
1960
Kombucha in de ijskast gezet
Tijdens de Koude Oorlog roepen de Russen een halt toe aan al het onderzoek dat gewijd wordt aan kombucha.
De jaren ’60
The power of love
Tegelijkertijd zorgen de hippies van de jaren ’60 er in de Verenigde Staten er juist voor dat kombucha weer nieuw leven ingeblazen wordt.
De jaren ’80
‘In kombucha we trust’
Voormalig Amerikaans president Ronald Reagan drinkt, nadat er bij hem kanker wordt geconstateerd, dagelijks tot wel een liter kombucha.
1995
Een mythe ontkracht
Een mythe ontstaat: een vrouw uit Iowa is overleden nadat ze kombucha heeft gedronken. Onderzoek toont echter aan dat er geen enkele link met kombucha te vinden is.
1996
Noem het beestje bij de naam
Len Porzio, een legende in de kombucha wereld, geeft de platgeslagen paddenstoel een officiële naam: de SCOBY of Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast (symbiotische cultuur van bacteriën en gisten).
2000+
Geslaagd met vlag en wimpel
Academisch onderzoek naar kombucha neemt na de eeuwwisseling weer toe. Dit naar aanleiding van een doorslaggevend onderzoek van de Cornell Universiteit in Ithaca, Verenigde Staten.
2011
Een trend is geboren
Na de eerste speciaalbier-hype is nu kombucha aan de beurt. Als paddenstoelen schieten de kombuchabrouwerijen uit de grond, en Amerika is om!
2018
Nederland is er klaar voor
Aard’g wordt opgericht door Max Rood en Zeger Groot. De eerste kombucha wordt verkocht en daarmee is het officieel een bedrijf: op naar een gezonder Nederland en België!
2021
Een Aard’ge groei
Drie jaar vol mooie ervaringen en een hele hoop zwammen verder, kunnen we concluderen dat Nederland en België écht klaar zijn voor suikervrije dranken. We zijn er trots op al meer dan 10.000 (!) pakketen te hebben verstuurd en dat Aard’g in vele huishoudens onderdeel uitmaakt van een dagelijkse routine.
Heb je de kombucha van Aard’g nog niet eerder geproefd?
Voor 29,99 ontvang je het hele assortiment! Bekijk product →
Alle producten van Aard’g zijn suikervrij, biologisch en niet-gepasteuriseerd waardoor alle goede bacteriën en voedingsstoffen levend en goed bewaard blijven.
De kefir is mij bekend vanuit de jaren tachtig. Nu ga ik ook kombucha proberen. Dat kan omdat jullie het suikervrij hebben gemaakt.
Ik ben heel erg benieuwd naar de smaak en het effect.
Ben nu vooral benieuwd naar de kefir.
Mijn suiker is wel heel erg omhoog gegaan. Ben met de 3e fles kombucha bezig. Kan er toch een samenhang zijn? Ik heb diabetes2.
mvg. AMM Kuiper
Hi AMM,
Je suiker kan van onze producten niet omhoog zijn gegaan (lees het artikel https://www.aardg.nl/blog/kombucha/kombucha-en-diabetes/ ook even).
Er zitten in onze producten namelijk geen suikers. Ook geen zoetstoffen (ook die kunnen invloed hebben op je insuline niveau).
We hebben onze producten zelfs speciaal ontwikkeld voor diabetici.
Maar het kan natuurlijk dat je lichaam beter reageert op onze waterkefir :).
Groetjes, Max van Aard’g
Hoi, hebben jullie voor mij een bron die verwijst naar het onderzoek van de Cornell Universiteit in Ithaca. Ik heb deze namelijk nodig voor mijn profielwerkstuk. Alvast bedankt!
Groetjes!
Hi Annika,
Wat leuk dat je een profielwerkstuk over kombucha doet (of in ieder geval kombucha erbij betrekt).
Bij deze het onderzoek waar we naar refereren: https://www.happyherbalist.com/cornell-university-food-study-on-kombucha/
Mocht je de juiste bronverwijzing willen had ik op scholar.google.com “Cornell University Kombucha” ingetikt, dan is het de tweede link :).
Groetjes, Max van Aard’g
Hoi Max,
Heel erg bedankt voor je antwoord! Zouden ik en mijn partner later (als we proefjes aan het doen zijn) nog vragen kunnen stellen over dat proces?
Groetjes Annika
Hi Annika, uiteraard!
Stuur maar even een mailtje naar info@aardg.nl tegen die tijd 🙂
Groetjes, Max
Hoi, hebben jullie voor mij ook een bron over “Potten gevonden in het vroegere Mesopotamië tonen aan dat er 6000 jaar voor onze jaartelling al gefermenteerd werd.” Dan kan ik hiernaar verwijzen! Alvast bedankt.
Groetjes Annika
Hi Annika,
Die is wat lastiger… dit is namelijk vrij algemene kennis (ik heb het zowel in mijn geschiedenis lessen als bartender opleiding meegekregen, haha).
Dus daarvoor zou ik even Googlen.
Groetjes, Max van Aard’g
Hoi Max en Zeger, ik heb net mn eerste 4 flessen Kombucha besteld. Ben heel benieuwd. Vraagje, moet ik ze in de koelkast bewaren?
Groet Marian
Hi Marian, na openen adviseren we van wel (anders wordt de kombucha vrij snel zuur), maar daarvoor zeker niet hoor :).
Geniet er van! Groetjes, Max van Aard’g