Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

De geschiedenis van kombucha

De Matroesjka met een rijke geschiedenis is Rusland, naast een fles Aard'g Kombucha Original, een glas en plant.

21 jan, 2021

i

Kombucha

Voor velen is kombucha nog een onbekend drankje, terwijl het al duizenden (!) jaren bestaat en een rijke geschiedenis kent. Er schuilen leuke verhalen achter dit gefermenteerde drankje. Daarom hebben we de geschiedenis van kombucha voor je in een tijdlijn vol met leuke mini anekdotes gezet. Veel leesplezier!

6000 v. Chr.

Een eeuwenoude traditie

Potten gevonden in het vroegere Mesopotamië tonen aan dat er 6000 jaar voor onze jaartelling al gefermenteerd werd.

Pijltje onder in het grijs

221 v. Chr.

De Kombucha van de keizer

De verhalen gaan de ronde dat Qin Shi Huangdi, de eerste keizer van China, als een van de eerste mensen ooit kombucha dronk.

Pijltje onder in het grijs

414

Dr. Kombucha

Het zou echter ook de zieke Japanse keizer In-Giyo geweest kunnen zijn. De Koreaanse dokter Komu-ha zou hem met het mysterieuze drankje genezen hebben.

Pijltje onder in het grijs

± 600

De legende van de kruik

Of werd het dan toch voor het eerst gedronken in dat ene Chinese warenwinkeltje, waar het per ongeluk werd ontdekt in een vergeten wijnkruik?

Pijltje onder in het grijs

1200

Strijdvaardige kombucha

Hoe het ook zij, Dzjengis Kahn’s soldaten droegen het waarschijnlijk al bij zich toen ze ten strijde trokken. Net als de Japanse Samurai trouwens.

Pijltje onder in het grijs

1852

Een experimentele aanpak

De Duitser Robert D. Thompson is een van de eerste die onderzoek doet naar de Acetobacteraceae familie. Een bacteriëngroep die hij onder andere in kombucha vindt.

Pijltje onder in het grijs

1904-1905

Moeder Rusland

Ook in Rusland raken ze bekend met kombucha. Het zou na de Russisch-Japanse oorlog mee terug genomen zijn naar huis.

Pijltje onder in het grijs

1917

Een echt onderbuikgevoel

Onderzoek van Rudolf Kobert naar kombucha toont een positieve relatie tussen het gefermenteerde drankje en het verlichten van problemen met de darmen.

Pijltje onder in het grijs

1928

Duidelijke taal

Dokter W. Wiechowski doet een krachtige uitspraak: “Omdat kombucha enkel uit onschadelijke bestanddelen bestaat, én goed voor onze gezondheid blijkt te zijn, zou het beschikbaar gemaakt moeten worden voor zoveel mogelijk mensen”

Pijltje onder in het grijs

De jaren ’50

Een Italiaanse zomerliefde

Een kortstondige liefde tussen Italië en kombucha ontstaat in de jaren ’50. Met als hoogtepunt de hit van de Siciliaanse popster Renato Carosone ‘Stu Fungo Chinese’ (Chinese Paddenstoel).

Pijltje onder in het grijs

1960

Kombucha in de ijskast gezet

Tijdens de Koude Oorlog roepen de Russen een halt toe aan al het onderzoek dat gewijd wordt aan kombucha.

Pijltje onder in het grijs

De jaren ’60

The power of love

Tegelijkertijd zorgen de hippies van de jaren ’60 er in de Verenigde Staten er juist voor dat kombucha weer nieuw leven ingeblazen wordt.

Pijltje onder in het grijs

De jaren ’80

‘In kombucha we trust’

Voormalig Amerikaans president Ronald Reagan drinkt, nadat er bij hem kanker wordt geconstateerd, dagelijks tot wel een liter kombucha.

Pijltje onder in het grijs

1995

Een mythe ontkracht

Een mythe ontstaat: een vrouw uit Iowa is overleden nadat ze kombucha heeft gedronken. Onderzoek toont echter aan dat er geen enkele link met kombucha te vinden is.

Pijltje onder in het grijs

1996

Noem het beestje bij de naam

Len Porzio, een legende in de kombucha wereld, geeft de platgeslagen paddenstoel een officiële naam: de SCOBY of Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast (symbiotische cultuur van bacteriën en gisten).

Pijltje onder in het grijs

2000+

Geslaagd met vlag en wimpel

Academisch onderzoek naar kombucha neemt na de eeuwwisseling weer toe. Dit naar aanleiding van een doorslaggevend onderzoek van de Cornell Universiteit in Ithaca, Verenigde Staten.

Pijltje onder in het grijs

2011

Een trend is geboren

Na de eerste speciaalbier-hype is nu kombucha aan de beurt. Als paddenstoelen schieten de kombuchabrouwerijen uit de grond, en Amerika is om!

Pijltje onder in het grijs

2018

Nederland is er klaar voor

Aard’g wordt opgericht door Max Rood en Zeger Groot. De eerste kombucha wordt verkocht en daarmee is het officieel een bedrijf: op naar een gezonder Nederland en België!

Pijltje onder in het grijs

2021

Een Aard’ge groei

Drie jaar vol mooie ervaringen en een hele hoop zwammen verder, kunnen we concluderen dat Nederland en België écht klaar zijn voor suikervrije dranken. We zijn er trots op al meer dan 10.000 (!) pakketen te hebben verstuurd en dat Aard’g in vele huishoudens onderdeel uitmaakt van een dagelijkse routine.

Pijltje onder in het grijs

Heb je de kombucha van Aard’g nog niet eerder geproefd?
Voor 29,99 ontvang je het hele assortiment! Bekijk product →

Alle producten van Aard’g zijn suikervrij, biologisch en niet-gepasteuriseerd waardoor alle goede bacteriën en voedingsstoffen levend en goed bewaard blijven.

Aanbevolen artikelen

Wat zijn pre- en probiotica?

Wat zijn pre- en probiotica?

Je was je er op dat moment niet van bewust, maar toen je moeder vroeger zei: “Eet je asperges op!” stimuleerde ze de opname van prebiotica – al noemde zij ze waarschijnlijk vezels. En die kleine flesjes Yakult die je misschien wel in de koelkast hebt staan? Daar...

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Laat een reactie achter!

11 Reacties

 1. De kefir is mij bekend vanuit de jaren tachtig. Nu ga ik ook kombucha proberen. Dat kan omdat jullie het suikervrij hebben gemaakt.
  Ik ben heel erg benieuwd naar de smaak en het effect.

  Antwoord
 2. Ben nu vooral benieuwd naar de kefir.
  Mijn suiker is wel heel erg omhoog gegaan. Ben met de 3e fles kombucha bezig. Kan er toch een samenhang zijn? Ik heb diabetes2.

  mvg. AMM Kuiper

  Antwoord
  • Hi AMM,
   Je suiker kan van onze producten niet omhoog zijn gegaan (lees het artikel https://www.aardg.nl/blog/kombucha/kombucha-en-diabetes/ ook even).
   Er zitten in onze producten namelijk geen suikers. Ook geen zoetstoffen (ook die kunnen invloed hebben op je insuline niveau).
   We hebben onze producten zelfs speciaal ontwikkeld voor diabetici.
   Maar het kan natuurlijk dat je lichaam beter reageert op onze waterkefir :).
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 3. Hoi, hebben jullie voor mij een bron die verwijst naar het onderzoek van de Cornell Universiteit in Ithaca. Ik heb deze namelijk nodig voor mijn profielwerkstuk. Alvast bedankt!
  Groetjes!

  Antwoord
  • Hi Annika,
   Wat leuk dat je een profielwerkstuk over kombucha doet (of in ieder geval kombucha erbij betrekt).
   Bij deze het onderzoek waar we naar refereren: https://www.happyherbalist.com/cornell-university-food-study-on-kombucha/
   Mocht je de juiste bronverwijzing willen had ik op scholar.google.com “Cornell University Kombucha” ingetikt, dan is het de tweede link :).
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
   • Hoi Max,
    Heel erg bedankt voor je antwoord! Zouden ik en mijn partner later (als we proefjes aan het doen zijn) nog vragen kunnen stellen over dat proces?
    Groetjes Annika

    Antwoord
    • Hi Annika, uiteraard!
     Stuur maar even een mailtje naar info@aardg.nl tegen die tijd 🙂
     Groetjes, Max

     Antwoord
 4. Hoi, hebben jullie voor mij ook een bron over “Potten gevonden in het vroegere Mesopotamië tonen aan dat er 6000 jaar voor onze jaartelling al gefermenteerd werd.” Dan kan ik hiernaar verwijzen! Alvast bedankt.
  Groetjes Annika

  Antwoord
  • Hi Annika,
   Die is wat lastiger… dit is namelijk vrij algemene kennis (ik heb het zowel in mijn geschiedenis lessen als bartender opleiding meegekregen, haha).
   Dus daarvoor zou ik even Googlen.
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 5. Hoi Max en Zeger, ik heb net mn eerste 4 flessen Kombucha besteld. Ben heel benieuwd. Vraagje, moet ik ze in de koelkast bewaren?
  Groet Marian

  Antwoord
  • Hi Marian, na openen adviseren we van wel (anders wordt de kombucha vrij snel zuur), maar daarvoor zeker niet hoor :).
   Geniet er van! Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *