Kombucha kan het perfecte drankje zijn voor mensen met diabetes type 1 en 2. Een verfrissend alternatief op frisdrank dat bomvol suiker zit!
Maar niet alle kombucha is geschikt voor diabetici. In veel kombucha zit namelijk alsnog vrij veel suiker.
In dit artikel leggen we uit waarom kombucha de perfecte frisdrank kan zijn voor mensen met suikerziekte en welke kombucha juist beter vermeden kunnen worden.
Meer weten over wat kombucha precies is: Wat is kombucha? De ultieme kombucha gids!
Wat is diabetes?
Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in balans kan houden. Hierdoor ontstaat er een risico als er te veel suiker in het bloed komt.
Diabetes komt voor in twee vormen: diabetes type 1 en 2. Type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam van nature de bloedsuikerspiegel niet reguleert. Type 2 is een gevolg van een levensstijl, zoals overgewicht, roken en ouderdom. Hier reageert het lichaam niet goed meer op de signalen die het normaal geeft om de bloedsuikerspiegel te reguleren.
In beide gevallen moeten mensen met suikerziekte continu rekening houden met wat ze eten en drinken. En dan vooral met hoeveel suiker ze binnenkrijgen.
Wat is de relatie tussen diabetes en kombucha?
Kombucha wordt gezien als een gezond alternatief op frisdrank. En de voornaamste reden hiervoor is omdat er maar weinig suikers in zouden zitten.
En een drankje met weinig suiker past in het voedingspatroon van een diabetespatiënt. Maar dan moet dat drankje ook wel echt suikervrij zijn!
Want daar gaat het nog wel eens mis met het gezonde imago van kombucha. Lang niet alle kombucha is suikervrij en in sommigen zitten zelfs net zo veel suiker als cola!
Welke kombucha moet je vermijden met diabetes?
Kombucha wordt gezien als gezond alternatief voor frisdrank. Dit komt omdat het drankje gefermenteerd wordt. Tijdens het fermentatieproces worden er namelijk suikers omgezet. Maar niet alles en soms ook helemaal niets!
Er zijn namelijk kombucha’s op de Nederlandse markt waar veel suiker in zit. En zeker in de ogen van de diabetespatiënt is dat zeer ongezond. Zo is er kombucha op de Nederlandse markt waar bijna net zo veel suiker in zit als in cola!
Bewust of onbewust kiezen veel Nederlandse kombucha merken voor vaak zo’n 5 gram suiker per 100ml. En soms wel meer. Want ook met fruitsuikers en suikervervangers zoals honing moeten diabetici rekening houden.
Welke kombucha kan je wel drinken met diabetes?
Er is gelukkig kombucha op de Nederlandse markt die je als diabetespatiënt wel kunt drinken. Een goed voorbeeld is de suikervrije frisdrank van Aard’g.
De suikervrije frisdrank van Aard’g is echt suikervrij en bevat geen (kunstmatige) suikervervangers. Dus bijvoorbeeld ook geen gedeïosnieerde sapconcentraten zoals steeds meer bedrijven gebruiken om suikers te verstoppen!
In de ingrediëntenlijst van de producten van Aard’g staat wel altijd een vorm van suiker zoals fruitsuikers of rietsuiker. Maar deze zijn na de fermentatie volledig uitgegist! Dat blijkt ook wel uit het onderstaande filmpje dat we een tijd geleden ontvingen van een klant die zelf diabetes type 1 heeft.
De producten van Aard’g zijn perfect diabetici. Want niet alleen onderstaande Kombucha Original is volledig suikervrij. Ook de waterkefir en frisdrank van Aard’g is suikervrij.
Uit dit filmpje blijkt dat er in de kombucha van Aard’g geen onnodige restsuikers zitten.
Zelfgemaakte kombucha en diabetes
Als je zelf kombucha maakt is het als diabetespatiënt belangrijk om rekening te houden met het suikergehalte. Het is namelijk niet makkelijk om volledig suikervrije kombucha te maken.
Daarnaast ontwikkel je vaak onnodig veel alcohol als je zelf kombucha maak. Zonder de juiste verhouding, ingrediënten en omstandigheden krijg je vaak niet het product dat je voor ogen hebt.
Daarom is zelfgemaakte kombucha niet zo goed voor diabetici als men doet geloven. Wat dus ook zo is voor de meeste kombucha op de Nederlandse markt. Let goed op of er niet onnodig veel suiker in zit!
Samenvatting
- Diabetici moeten continu rekening houden met de suikers die ze eten en drinken. Kombucha wordt vaak als een perfect drankje gezien voor diabetici omdat er zo weinig suiker in zit. Jammer genoeg zit er in veel kombucha toch nog onnodig veel suiker. Soms zelfs zo veel als in cola!
- Er is wel volledig suikervrije kombucha op de Nederlandse markt zoals bijvoorbeeld kombucha van Aard’g. Alle producten van Aard’g zijn geschikt voor diabetici en vind je in de winkel van Aard’g.
Heel interessant, ik ga het nu ook uitproberen en ben benieuwd hoe mijn lichaam erop zal reageren. Ik zal het in elk geval aznbevele’ aan iedereen, ook aan mijn kinderen.
Hi Marie Jeanne,
Bedankt voor je reactie!
Geniet van de kombucha, hopelijk maak je jouw lichaam er blij mee :).
Veel liefs,
Max van Aard’g
Beste Max,
Ik heb begrepen dat de suiker die wordt toegevoegd aan zelfgemaakte kombucha gefermenteerd wordt, dus een andere vorm aanneemt en dat kombucha daardoor wel geschikt is voor diabetici, klopt dat?
Beste Maria,
Om kombucha te fermenteren heb je om te starten (een redelijk grote hoeveelheid) suiker nodig. Dit is namelijk de voeding voor de bacteriën. De suikers worden dan tijdens het fermentatieproces omgezet in andere voedingsstoffen. Wij fermenteren onze kombucha totdat alle suikers zijn omgezet, en dit is de reden waarom diabetici onze kombucha veilig kunnen drinken. Ik zou altijd goed kijken naar de voedingswaarden als je een andere kombucha wilt proberen, omdat wij vrij uniek zijn met onze suikervrije kombucha en er dus meestal nog restsuikers in de kombucha zitten die niet weg zijn gefermenteerd. Mocht je het zelf thuis brouwen, dan kun je uiteraard niet op de voedingswaarden kijken of er nog suikers in zitten. Thuisgebrouwen kombucha, naar mijn ervaring, bevat altijd nog wel redelijk wat restsuikers.
Groetjes,
Zeger
Passen de kombucha en de water kefir van Aard’g in een ketogeen dieet?
Hi Tonny,
Dat is het zeker! De producten bevatten geen suikers, amper kilo calorieën en uit ervaring van meerdere klanten onderbreekt het de ketose niet 🙂
Groetjes, Max van Aard’g
Welke dranken mogen diabetici volgens jullie niet drinken dan?
Hi Marco, in feite mogen diabetici alles natuurlijk en is de titel wellicht een wat populaire manier om te zeggen welke dranken (of beter gezegd welke ingrediënten van dranken) geschikt zijn voor diabetici en welke niet per se.
En in die zin is het algemeen goed dat suikerhoudende dranken (zeker de extreem suikerhoudende dranken als de meest bekende frisdranken) niet goed zijn voor diabetici – voor niemand niet, maar zeker niet voor iemand met suikerziekte.
Daarnaast laat onderzoek steeds meer zien dat ook dranken vol zoetstoffen geen positieve invloed hebben op het insuline niveau, en dat zeker diabetici moeten oppassen met een overmatige consumptie van die dranken.
Dus in die zin zouden we zeggen dat diabetici geen frisdranken met 5 tot 10 gram suiker per 100ml of vol zoetstoffen ‘mogen’.
Groet, Max
Dit is weer een verkoop stunt.
Als diabetes type 1 mag je alles eten en drinken wat je zelf wilt als je er maar insuline gebruikt. Je hoeft helemaal geen rekening te houden met hoeveel suiker ( eigenlijk koolhydraten) je binnen krijgt. Als in de zin van dat je dit niet zou mogen. Al eet je een hele taart met gewone cola. Als je de koolhydraten berekend dan is dat prima.
En ook hinderlijk aan dit artikel.. het is geen suikerziekte. Het is diabetes type 1 of 2. Bluh..
Hi Valerie,
Ik denk dat je onze blog verkeerd interpreteert – we raden zeker onze producten aan, maar het is niet de bedoeling verkeerde informatie te verstrekken puur om zo tot meer verkoop te leiden.
We hebben dit artikel vanuit twee perspectieven geschreven: 1) onze producten zijn speciaal voor diabetici ontwikkeld – volledig suikervrij zodat iemand met diabetes (type 1 óf 2) de producten zonder er overna te hoeven denken kan consumeren; en 2) we hebben veel klanten die ons letterlijk de vraag stelden (en nog steeds stellen) of ze onze producten wel mogen.
Daarnaast wil ik er best inkomen dat het niet per se ongezond is om als diabeet gewoon alles te eten zolang je insuline blijft toedienen – maar ideaal is het natuurlijk niet. Er zijn risico’s op diabetes intolerantie (in het geval van diabetes type 2 alleen geloof ik) en insuline kan tot gewichtstoename leiden (wat voor sommige mensen onwenselijk is). Veel van onze klanten (voor wie dit blogartikel uiteindelijk ook geschreven is) met diabetes (type 1 of 2) kiezen er dan ook voor om hun suikerinname te beperken en zoeken, binnen die levensstijl, naar producten die ze dan wel mogen. En daarin kunnen onze producten een oplossing bieden – het zijn drankjes zonder suiker én zonder zoetstoffen (want hoewel zoetstoffen geen directe invloed op het bloedsuikerniveau hebben, hebben ze wel invloed op hoe je lichaam reageert op suiker (koolhydraten) en de bacteriën in je darmflora).
Tot slot is het niet mijn bedoeling om diabetes type 1 en 2 over één kam te scheren, maar in de volksmond is de benaming ervoor wel suikerziekte. En we hebben klanten met diabetes type 1 én type 2 die veel baat hebben bij onze producten.
Groetjes, Max van Aard’g