Kombucha en diabetes: wat diabetici wel mogen drinken!

Aard'g Kombucha Diabetes

16 jul, 2020

i

Kombucha, Suiker

Kombucha kan het perfecte drankje zijn voor mensen met diabetes type 1 en 2. Een verfrissend alternatief op frisdrank dat bomvol suiker zit!

Maar niet alle kombucha is geschikt voor diabetici. In veel kombucha zit namelijk alsnog vrij veel suiker.

In dit artikel leggen we uit waarom kombucha de perfecte frisdrank kan zijn voor mensen met suikerziekte en welke kombucha juist beter vermeden kunnen worden.

Meer weten over wat kombucha precies is: Wat is kombucha? De ultieme kombucha gids!

Wat is diabetes?

Diabetes is een ziekte waarbij het lichaam de bloedsuikerspiegel niet in balans kan houden. Hierdoor ontstaat er een risico als er te veel suiker in het bloed komt.

Diabetes komt voor in twee vormen: diabetes type 1 en 2. Type 1 is een auto-immuunziekte waarbij het lichaam van nature de bloedsuikerspiegel niet reguleert. Type 2 is een gevolg van een levensstijl, zoals overgewicht, roken en ouderdom. Hier reageert het lichaam niet goed meer op de signalen die het normaal geeft om de bloedsuikerspiegel te reguleren.

In beide gevallen moeten mensen met suikerziekte continu rekening houden met wat ze eten en drinken. En dan vooral met hoeveel suiker ze binnenkrijgen.

Wat is de relatie tussen diabetes en kombucha?

Kombucha wordt gezien als een gezond alternatief op frisdrank. En de voornaamste reden hiervoor is omdat er maar weinig suikers in zouden zitten.

En een drankje met weinig suiker past in het voedingspatroon van een diabetespatiënt. Maar dan moet dat drankje ook wel echt suikervrij zijn!

Want daar gaat het nog wel eens mis met het gezonde imago van kombucha. Lang niet alle kombucha is suikervrij en in sommigen zitten zelfs net zo veel suiker als cola!

Welke kombucha moet je vermijden met diabetes?

Kombucha wordt gezien als gezond alternatief voor frisdrank. Dit komt omdat het drankje gefermenteerd wordt. Tijdens het fermentatieproces worden er namelijk suikers omgezet. Maar niet alles en soms ook helemaal niets!

Er zijn namelijk kombucha’s op de Nederlandse markt waar veel suiker in zit. En zeker in de ogen van de diabetespatiënt is dat zeer ongezond. Zo is er kombucha op de Nederlandse markt waar bijna net zo veel suiker in zit als in cola!

Bewust of onbewust kiezen veel Nederlandse kombucha merken voor vaak zo’n 5 gram suiker per 100ml. En soms wel meer. Want ook met fruitsuikers en suikervervangers zoals honing moeten diabetici rekening houden.

Welke kombucha kan je wel drinken met diabetes?

Er is gelukkig kombucha op de Nederlandse markt die je als diabetespatiënt wel kunt drinken. Een goed voorbeeld is de suikervrije frisdrank van Aard’g.

De suikervrije frisdrank van Aard’g is echt suikervrij en bevat geen (kunstmatige) suikervervangers. Dus bijvoorbeeld ook geen gedeïosnieerde sapconcentraten zoals steeds meer bedrijven gebruiken om suikers te verstoppen!

In de ingrediëntenlijst van de producten van Aard’g staat wel altijd een vorm van suiker zoals fruitsuikers of rietsuiker. Maar deze zijn na de fermentatie volledig uitgegist! Dat blijkt ook wel uit het onderstaande filmpje dat we een tijd geleden ontvingen van een klant die zelf diabetes type 1 heeft.

De producten van Aard’g zijn perfect diabetici. Want niet alleen onderstaande Kombucha Original is volledig suikervrij. Ook de waterkefir en frisdrank van Aard’g is suikervrij.

Uit dit filmpje blijkt dat er in de kombucha van Aard’g geen onnodige restsuikers zitten.

Zelfgemaakte kombucha en diabetes

Als je zelf kombucha maakt is het als diabetespatiënt belangrijk om rekening te houden met het suikergehalte. Het is namelijk niet makkelijk om volledig suikervrije kombucha te maken.

Daarnaast ontwikkel je vaak onnodig veel alcohol als je zelf kombucha maak. Zonder de juiste verhouding, ingrediënten en omstandigheden krijg je vaak niet het product dat je voor ogen hebt.

Daarom is zelfgemaakte kombucha niet zo goed voor diabetici als men doet geloven. Wat dus ook zo is voor de meeste kombucha op de Nederlandse markt. Let goed op of er niet onnodig veel suiker in zit!

Samenvatting

 • Diabetici moeten continu rekening houden met de suikers die ze eten en drinken. Kombucha wordt vaak als een perfect drankje gezien voor diabetici omdat er zo weinig suiker in zit. Jammer genoeg zit er in veel kombucha toch nog onnodig veel suiker. Soms zelfs zo veel als in cola!
 • Er is wel volledig suikervrije kombucha op de Nederlandse markt zoals bijvoorbeeld kombucha van Aard’g. Alle producten van Aard’g zijn geschikt voor diabetici en vind je in de winkel van Aard’g.

Aanbevolen artikelen

Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Kombucha wordt al duizenden jaren geprezen om de gezondheidsvoordelen die het drankje zou hebben. Maar ondanks zo’n rijke en gezonde geschiedenis is daar maar weinig wetenschappelijk bewijs voor. Toch zijn er veel websites die...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

Laat een reactie achter!

2 Reacties

 1. Heel interessant, ik ga het nu ook uitproberen en ben benieuwd hoe mijn lichaam erop zal reageren. Ik zal het in elk geval aznbevele’ aan iedereen, ook aan mijn kinderen.

  Antwoord
  • Hi Marie Jeanne,
   Bedankt voor je reactie!
   Geniet van de kombucha, hopelijk maak je jouw lichaam er blij mee :).

   Veel liefs,
   Max van Aard’g

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *