Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

Wat Is Waterkefir? Alles Wat Je Moet Weten!

Een fles waterkefir original van Aard'g staat op een tafel op een houten plankje. Een vrouw leest een magazine aan dezelfde tafel.

10 nov, 2021

i

Cornerstone Artikel Kefir, Kefir

Waterkefir is een fascinerende en verfrissende gefermenteerde drank die snel aan populariteit wint. In dit uitgebreide artikel duiken we in de wereld van waterkefir, verkennen we de geschiedenis, bereidingswijzen, en de potentiële voordelen voor de gezondheid. We gaan ook dieper in op de waterkefir die beschikbaar is op de Nederlandse markt. Aan het einde van dit artikel heb je een goed begrip van wat waterkefir is en waarom het een waardevolle toevoeging kan zijn aan je dagelijkse voeding.

Inhoudsopgave

 • Een introductie van waterkefir
 • De geschiedenis van waterkefir
 • Vergelijking tussen waterkefir en andere gefermenteerde dranken
 • Bereidingswijze van waterkefir
 • Voordelen en voedingswaarde van waterkefir
 • Commerciële Producten
 • Veelgestelde Vragen (FAQ) over Waterkefir
 • Disclaimer

Een introductie van waterkefir

Waterkefir is een vaak licht bruisende, gefermenteerde drank die gewaardeerd wordt om zijn unieke smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen. Gemaakt van water, suiker en waterkefirkorrels, is het een levende cultuur rijk aan probiotica. Deze eenvoudige, doch voedzame drank heeft een eeuwenoude traditie en wordt tegenwoordig wereldwijd gewaardeerd als een verfrissend alternatief voor melkkefir en andere gefermenteerde dranken. In dit artikel duiken we dieper in de wereld van waterkefir, verkennen we de bereidingswijze, gezondheidsvoordelen, en onderscheidende factoren die het apart zetten van andere gefermenteerde dranken.

De geschiedenis van waterkefir

De historische achtergrond van waterkefir is zowel intrigerend als mysterieus. Hoewel de exacte oorsprong moeilijk te traceren is, wordt algemeen aangenomen dat waterkefir zijn oorsprong vindt in de 19e eeuw. Het verhaal gaat dat waterkefir oorspronkelijk werd bereid door de mensen in de Kaukasusregio, een gebied bekend om zijn eeuwenoude tradities van fermentatie.

Verspreiding over de wereld

Het is fascinerend om te zien hoe waterkefir zich over de jaren heen heeft verspreid over verschillende culturen en geografische locaties. Een bijzondere vermelding verdient de traditionele bereiding van waterkefir door Native Americans, die het drankje waardeerden vanwege zijn verfrissende karakter en mogelijke gezondheidsvoordelen. Zij maakten hun waterkefir met behulp van de vijgcactus, wat een unieke twist gaf aan de traditionele bereiding.

Diversiteit aan bereidingswijzen

De overdracht van waterkefir van generatie op generatie, en van cultuur naar cultuur, heeft geleid tot een rijke diversiteit aan bereidingswijzen en smaakprofielen. Deze rijke geschiedenis draagt bij aan de mystieke aantrekkingskracht van waterkefir en maakt het een boeiend onderwerp van studie en waardering.

De traditie van waterkefir bereiding blijft voortleven en evolueren, met moderne aanpassingen op oude technieken en nieuwe gemeenschappen die de voordelen en genoegens van deze unieke gefermenteerde drank ontdekken.

Vergelijking tussen waterkefir en andere gefermenteerde dranken

De wereld van gefermenteerde dranken is divers en biedt een scala aan smaken en gezondheidsvoordelen. Een opmerkelijke optie binnen deze categorie is waterkefir, die zich op verschillende manieren onderscheidt van andere populaire gefermenteerde dranken zoals melkkefir en kombucha.

Nog onbekend met kombucha? Lees ons artikel over wat kombucha is hier.

Verschillen in bereiding

Een belangrijk onderscheid is de basis waarop deze dranken worden gemaakt. Terwijl waterkefir, zoals de naam al doet vermoeden, wordt bereid met water, wordt melkkefir gemaakt op basis van melk. Dit maakt waterkefir een uitstekende keuze voor diegenen die lactose-intolerant zijn of een plantaardig dieet volgen. Ten opzichte van kombucha verschilt waterkefir vooral in de cultuur van gisten en bacteriën die gebruikt worden, waardoor beide dranken aanzienlijk van elkaar verschillen.

Verschillen in fermentatiecultuur

Waterkefir en melkkefir gebruiken verschillende soorten fermentatieculturen. Waterkefir bevat een breed scala aan bacteriën en gisten die samenwerken om een vaak licht bruisende, verfrissende drank te creëren, terwijl melkkefir een meer romige textuur heeft en een andere samenstelling van micro-organismen door de melkbasis. Ook bij de kombucha zie je die verschillen dus terugkomen, waarbij kombuca vaak vooral azijnzuurbacteriën bevat, terwijl de waterkefir cultuur meer melkzuurbacteriën heeft.

Verschillen in smaak en textuur

Waterkefir wordt vaak vergeleken met kombucha, die andere populaire gefermenteerde drank. Hoewel beide dranken probiotische voordelen bieden, verschillen ze in smaak en textuur. Kombucha heeft een meer uitgesproken azijnachtige smaak door de aanwezigheid van azijnzuur, terwijl waterkefir milder is met een zoetere smaak en een lichte, bruisende textuur. Als we waterkefir opnieuw vergelijken met melkkefir valt vooral de romige, zuivelachtige smaak van melkkefir op die bij waterkefir compleet ontbreekt.

Proef het verschil zelf

Voor liefhebbers van gefermenteerde dranken die het beste van beide werelden willen ervaren, biedt Aard’g een speciaal pakket aan, de Mix Originals. Dit pakket bevat zowel waterkefir als kombucha, waardoor je de unieke smaak en voordelen van beide gefermenteerde dranken kunt ontdekken. Het is een fantastische manier om jezelf te introduceren in de wereld van gefermenteerde dranken, en de diverse smaken en gezondheidsvoordelen die ze te bieden hebben te ervaren.

De variëteit en de unieke eigenschappen van zowel waterkefir als kombucha maken het een interessante keuze voor diegenen die op zoek zijn naar gezonde en smakelijke gefermenteerde drankopties.

Bereidingswijze van waterkefir

Het bereiden van waterkefir is een eenvoudig en rechttoe rechtaan proces, dat toch ruimte biedt voor creativiteit en aanpassing aan persoonlijke smaakvoorkeuren. Hier zijn de basisstappen om waterkefir te maken:

 • Ingrediënten verzamelen:
  • Waterkefirkorrels: De basis van de fermentatie.
  • Suiker: Dient als voeding voor de micro-organismen in de waterkefirkorrels.
  • Water: Idealiter gebruik je gefilterd of mineraalwater om ongewenste stoffen te vermijden.
 • Fermentatie:
  • Meng de suiker en het water tot de suiker volledig is opgelost.
  • Voeg de waterkefirkorrels toe aan het suikerwater.
  • Dek de container af met een ademende doek en laat het mengsel 24 tot 48 uur fermenteren bij kamertemperatuur.
 • Zeef en tweede fermentatie (optioneel):
  • Na de eerste fermentatie, zeef je de waterkefirkorrels uit de vloeistof.
  • Voor een tweede fermentatie kun je fruit, kruiden of specerijen toevoegen voor extra smaak en laat je het nog eens 24 uur fermenteren.
 • Genieten:
  • Na de fermentatie, is je waterkefir klaar om te worden genoten. Je kunt het gekoeld serveren en eventueel naar smaak aanpassen met extra fruit of kruiden.

Klaar om te proberen? We hebben een artikel over zelf waterkefir maken geschreven om je een handje op weg te helpen.

Voor een moeiteloze ervaring biedt Aard’g ook kant-en-klare Waterkefir Original aan, waarmee je direct kunt genieten van deze verfrissende drank.

Mogelijke voordelen en voedingswaarde van waterkefir

Waterkefir wint aan populariteit dankzij zijn unieke smaak en verfrissende aard. Naast een smakelijke optie, kan het ook verschillende mogelijke gezondheidsvoordelen bieden. Hieronder is een analyse van de voedingswaarde en de voordelen die mogelijk geassocieerd worden met waterkefir.

Potentiële probiotische inhoud van waterkefir

Waterkefir kan een bron zijn van levende probiotica die mogelijk bijdragen aan de darmgezondheid1. Probiotica worden geassocieerd met het bevorderen van een gezonde darmflora, wat essentieel kan zijn voor een goede spijsvertering en immuniteit. De variëteit aan probiotische micro-organismen in waterkefir kan deze drank een goede keuze maken voor diegenen die hun darmgezondheid op een natuurlijke manier willen ondersteunen.

Mogelijke ondersteuning van de spijsvertering

Waterkefir is een gefermenteerde drank die natuurlijke probiotica bevat. Deze probiotica kunnen bijdragen aan het onderhoud en de bevordering van een gezonde en evenwichtige darmflora2. Een evenwichtige darmflora kan op zijn beurt mogelijk helpen bij het aanpakken van spijsverteringsproblemen. Voorbeelden hiervan zijn een opgeblazen gevoel en constipatie, die ongemak kunnen veroorzaken. Door regelmatige consumptie van waterkefir kan men mogelijk profiteren van een betere spijsverteringsgezondheid.

Mogelijk rijk aan voedingsstoffen

Waterkefir wordt gewaardeerd om zijn voedingsprofiel. De drank kan een breed scala aan essentiële vitaminen, mineralen en aminozuren bevatten die ons lichaam nodig heeft voor verschillende functies3 4. Onder de voedingsstoffen die in waterkefir kunnen worden gevonden, bevinden zich B-vitaminen, vitamine K, magnesium en zink. Deze zijn bijzonder belangrijk voor diverse vitale lichaamsprocessen, zoals energieproductie, bloedstolling en het ondersteunen van de immuunfunctie.

Mogelijke antioxidanten in waterkefir

Antioxidanten zijn cruciale moleculen die helpen bij het neutraliseren van vrije radicalen in het lichaam. Waterkefir kan een bron zijn van deze antioxidanten5 6. Ze helpen bij het beschermen van onze cellen tegen schade door oxidatieve stress, wat een rol speelt bij het ontstaan van verschillende chronische ziekten. Door waterkefir te consumeren, kan men mogelijk bijdragen aan het verminderen van het risico op deze aandoeningen.

Zuivelvrij alternatief

Voor diegenen die zuivelproducten vermijden, hetzij vanwege allergieën, lactose-intolerantie of dieetkeuzes zoals veganisme, is waterkefir een welkome optie. Het biedt een smakelijk en gezond alternatief voor andere gefermenteerde dranken, zoals melkkefir. Zijn zuivelvrije eigenschap maakt het ideaal voor een breed scala aan mensen, vooral degenen die een plantaardig dieet volgen of lactose-intolerant zijn.

Hydratatie door waterkefir

Hydratatie is essentieel voor ons algehele welzijn en lichaamsfuncties. Waterkefir, vanwege zijn intrinsieke verfrissende aard en waterbasis, kan een uitstekende keuze zijn om gehydrateerd te blijven. Dit is vooral belangrijk in warme klimaten waar uitdroging snel kan optreden of na intensieve lichaamsbeweging waarbij men veel vocht verliest.

Voedingsvezels in waterkefir

Hoewel waterkefir niet als een primaire bron van voedingsvezels wordt beschouwd, kan het nog steeds in kleine hoeveelheden aanwezig zijn7. Deze vezels kunnen bijdragen aan het bevorderen van een gevoel van volheid na consumptie. Daarnaast kunnen ze ook ondersteuning bieden aan het spijsverteringssysteem, wat kan helpen bij een regelmatige stoelgang en het voorkomen van spijsverteringsproblemen.

De unieke samenstelling en de mogelijke gezondheidsvoordelen van waterkefir kunnen het een waardevolle aanvulling maken op een gebalanceerd dieet. De milde smaak en laagcalorische aard maken het een aantrekkelijke optie voor diegenen die op zoek zijn naar een gezonde en smakelijke drank.

Commerciële Producten

In de markt van gefermenteerde dranken neemt de populariteit van waterkefir gestaag toe, dankzij de verfrissende smaak en mogelijke gezondheidsvoordelen. Verschillende merken bieden kant-en-klare waterkefir aan, elk met hun eigen unieke smaakprofielen en voedingswaarden. Echter, niet alle commerciële waterkefirproducten zijn gelijk gemaakt. Hier is een overzicht van de verschillende opties en hoe de waterkefir van Aard’g zich onderscheidt:

Verscheidenheid aan smaken

Veel merken in de markt van gefermenteerde dranken bieden een breed scala aan smaken aan, variërend van eenvoudige, klassieke originele varianten tot exotische, avontuurlijke fruitige smaken. Aard’g, aan de andere kant, biedt een traditionele waterkefir aan die zich onderscheidt door zijn unieke karakter, aangezien het vrij is van zowel koolzuur als suiker. Dit kenmerk maakt de waterkefir van Aard’g uniek in de markt, zowel qua voedingswaarde als smaak, waardoor consumenten een gezondere keuze hebben zonder in te boeten aan de verfrissende smaak die ze verlangen.

Hoeveelheid suikers in waterkefir

Een opmerkelijk kenmerk van de waterkefir van Aard’g is het suikervrije karakter, dat een gezondere keuze biedt voor consumenten. In tegenstelling tot vele andere commerciële gefermenteerde dranken, bevat de traditionele waterkefir van Aard’g in het eindproduct geen suikers meer. Dit maakt het een uitstekende optie voor diegenen die hun suikerinname willen verminderen zonder in te boeten aan smaak. Het suikervrije aspect draagt bij aan de algehele voedingswaarde van de drank, en stelt Aard’g in staat om een verfrissende, smakelijke en gezonde keuze aan te bieden in de groeiende markt van gefermenteerde dranken.

Kwaliteit van de ingrediënten

De kwaliteit van de ingrediënten is absoluut cruciaal voor het eindproduct en dit is een principe waar Aard’g sterk in gelooft. Aard’g gebruikt alleen hoogwaardige, natuurlijke ingrediënten met een biologisch keurmerk voor hun waterkefir, wat resulteert in een zeer kwalitatief, betrouwbaar product dat zowel smaakvol als voedzaam is. Door te kiezen voor biologische, natuurlijke ingrediënten, zorgt Aard’g ervoor dat hun waterkefir niet alleen heerlijk smaakt, maar ook voedingsrijk is, waardoor consumenten kunnen genieten van een gezondere keuze.

Probiotische inhoud van waterkefir

De hoeveelheid en diversiteit van probiotica in commerciële waterkefir producten kunnen sterk variëren, wat een grote impact kan hebben op de gezondheidsvoordelen die ze bieden. Aard’g streeft ernaar een product te leveren met een rijke, diverse probiotische inhoud die aanzienlijk kan bijdragen aan de gezondheid van de darmflora van de consument. Door een focus te leggen op de probiotische inhoud, biedt Aard’g een product dat niet alleen verfrissend en smaakvol is, maar ook bijdraagt aan een gezondere levensstijl voor de consument.

Verpakking en beschikbaarheid

Terwijl sommige merken beperkt verkrijgbaar zijn in specifieke regio’s of winkels, maakt Aard’g het gemakkelijker voor consumenten door hun waterkefir gemakkelijk online te bestellen. Bovendien wordt deze geleverd in een milieuvriendelijke verpakking, waarmee Aard’g hun toewijding aan duurzaamheid benadrukt. De online beschikbaarheid en milieuvriendelijke verpakking maken het voor consumenten gemakkelijker om een gezondere keuze te maken, waarbij ze ook een steentje bijdragen aan het milieu.

Transparantie

Aard’g is volledig transparant over hun productieproces en de ingrediënten die worden gebruikt, wat consumenten het vertrouwen en de zekerheid geeft in de kwaliteit en integriteit van het product dat ze consumeren. Door open te zijn over hun methoden en gebruikte ingrediënten, zorgt Aard’g ervoor dat consumenten goed geïnformeerd zijn en een bewuste keuze kunnen maken, waardoor ze een vertrouwde relatie opbouwen met hun klanten en zich positioneren als een betrouwbare en ethische keuze in de markt.

Door de combinatie van kwaliteit, transparantie, en gemakkelijke beschikbaarheid, onderscheidt de waterkefir van Aard’g zich als een superieure keuze voor liefhebbers van gefermenteerde dranken.

Veelgestelde Vragen (FAQ) over Waterkefir

Kan ik waterkefir drinken als ik lactose-intolerant ben?

Ja, waterkefir is een uitstekende keuze voor personen die lactose-intolerant zijn of een zuivelvrij dieet volgen, aangezien het wordt gemaakt met water in plaats van melk.

Hoe smaakt waterkefir?

Waterkefir heeft vaak een licht zoete, milde smaak met een aangename bruis. Al hoeft dat niet. Aard’g maakt bijvoorbeeld een waterkefir zonder koolzuur en suiker, met een friszure smaak.

Kan waterkefir bederven?

Zoals elke gefermenteerde drank, kan waterkefir bederven als het niet correct wordt opgeslagen. Het is het beste om waterkefir in de koelkast te bewaren en binnen twee weken te consumeren.

Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir?

Hoewel ze vergelijkbare namen hebben, zijn waterkefir en melkkefir verschillend in termen van ingrediënten, bereidingswijze en smaak. Waterkefir wordt gemaakt met water, terwijl melkkefir wordt gemaakt met melk.

Waar kan ik waterkefir kopen?

Waterkefir is verkrijgbaar in sommige gezondheidswinkels, online, of je kunt het zelf maken. Aard’g biedt een heerlijke Waterkefir Original aan die gemakkelijk online te bestellen is.

Disclaimer
De informatie in dit blogartikel is bedoeld voor educatieve doeleinden en niet bedoeld als medisch advies. Hoewel we streven naar nauwkeurigheid, kunnen de auteurs en Aard’g niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onnauwkeurigheden of omissies. De inhoud hierin vertegenwoordigt niet noodzakelijkerwijs de standpunten of beleidslijnen van Aard’g.
Het artikel kan verwijzingen bevatten naar probiotica en hun potentiële gezondheidsvoordelen. Echter, het is belangrijk op te merken dat de effecten van waterkefir kunnen variëren van persoon tot persoon, en de wetenschap rond waterkefir is nog steeds in ontwikkeling. Het bedrijf maakt geen claims met betrekking tot de gezondheidsvoordelen van waterkefir, en lezers worden aangemoedigd om hun eigen onderzoek te doen of een medische professional te raadplegen alvorens probiotica te gebruiken.
Het is het vermelden waard dat Aard’g wellicht commerciële belangen kan hebben in waterkefir of gerelateerde producten. Echter, het blogartikel is niet bedoeld als een verkooppraatje, maar als een informatieve bron voor lezers.

Bronnen

1 Probiotische inhoud van waterkefir
2 Ondersteuning spijsvertering van waterkefir
3 Voedingsstoffen Waterkefir
4 Voedingsstoffen Waterkefir
5 Antioxidanten in Waterkefir
6 Antioxidanten in Waterkefir
7 Waterkefir als bron van vezels

  Aanbevolen artikelen

  Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

  Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

  Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

  Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

  Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

  Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

  Alle schuilnamen van suiker

  Alle schuilnamen van suiker

  Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

  Laat een reactie achter!

  16 Reacties

  1. Beste mensen, net een pakket van 4 flessen ontvangen. Al jaren veel last van mijn darmen, dus ik hoop dat t wat helpt. Op de fles staat ‘scan voor gebruiksaanwijzing, maar dat werkt op 1 of andere manier niet. Zouden jullie t kunnen mailen?

   Antwoord
   • Hi Saskia, mooi dat je onze producten de kans geeft!
    Maar jammer de QRcode niet goed werkt, wat voor melding krijg je?
    Hier vind je de gebruiksaanwijzing: http://www.aardg.nl/gebruiksaanwijzing
    Groetjes, Max

    Antwoord
  2. Bewaar je de open fles in de koelkast of juist niet?

   Antwoord
   • Hi Jacqueline,
    De open pot bewaar je buiten de koelkast (om de activiteit van de gisten en bacteriën te stimuleren – warmte maakt ze actief).
    Zodra de fles gesloten is laat je het een tijdje buiten de koelkast staan om zo koolzuur op te bouwen, en daarna in de koelkast, om de activiteit af te remmen.
    Groetjes, Max van Aard’g

    Antwoord
    • Hallo Max,

     Op de fles waterkefir staat max. 7 dagen bewaren in de koelkast na openen. Ik vind het zo koud op de nuchtere maag uit de koelkast….is daar een goede oplossing voor?
     Alvast dank voor je reactie!

     Antwoord
     • Hi Christel,
      Zeker! Veel klanten schenken de avond van te voren het glas uit en zetten dat buiten de koelkast 🙂
      Groetjes, Max van Aard’g

      Antwoord
  3. Past de waterkefir binnen een ketogeen voedingspatroon? Hoeveel koolhydraten zitten er in 100 ml?

   Antwoord
   • Onze waterkefir zeker Heleen!
    Er zitten 1.1g koolhydraten in 100ml en daarvan 0g suikers 🙂
    Groetjes, Max van Aard’g

    Antwoord
  4. Is dit kefirwater van Aard’g ook goed voor mijn hond?

   Antwoord
   • Hi Jeroen,
    We zien geen reden waarom het slecht zou zijn voor je hond, maar tegelijkertijd is het er niet voor bedoeld.
    Wellicht even overleggen met de dierenarts? De waterkefir bevat vrij veel melkzuurbacteriën en organische zuren, dus daarover zal je het gesprek even aan moeten gaan.
    Groet, Max van Aard’g

    Antwoord
  5. beste max! kunje ook aangeven welke bacteriën er in kefir zitten? dank!

   Antwoord
   • Hi Kaat,
    In onze waterkefir zijn de volgende stammen gevonden: Lactobacillus Paracasei, Lactobacillus Hilgardii, Lactobacillus Parabuchneri, Lactobacillus Diolivorans, Lactobacillus Perolens.
    Maar niet elke waterkefir is hetzelfde natuurlijk :). En zelfs binnen onze batches variëren de stammen en verhoudingen.
    Groetjes, Max van Aard’g

    Antwoord
  6. Beste, tijdens het zoeken naar hoeveel waterkefir een kind / tiener per dag mag drinken, kwam ik op verschillende sites tegen dat er blijkbaar een alcoholgehalte in kefir zit. Van 0,2 tot zelfs 2%, hoe langer gefermenteerd hoe hoger het gehalte… Ik kan nergens iets vinden over een alcoholpercentage of dat Vd at er in zit op jullie site.
   Mijn vraag dan ook wat het alcoholpercentage in jullie waterkefir zit. Want ik wilde vanaf morgen mijn dochter van 12 jaar elke dag kefir laten drinken vanwege haar constipatie en buikpijn. Maar ja, als er blijkbaar alcohol in zit, lijkt me dit geen goed idee.
   Ik hoor het graag. Alvast bedankt!

   Antwoord
   • Hoi Yvonne, goed dat je het even checkt. Laat ik beginnen met dat onze waterkefir sporen van alcohol kan bevatten, maar daarbij wil ik benadrukken dat we zeer professioneel fermenteren. We weten dit altijd tot een absoluut minimum te beperken. Geheel uitsluiten kan niet bij fermentatie. Onze waterkefir is wettelijk gezien een alcoholvrij product. Er kunnen dus wel sporen van alcohol in zitten, maar we zitten altijd onder de wettelijke grens van 0.5%. De hoeveelheid alcohol zal daarmee niet meer zijn dan in een rijpe banaan zit, of gaandeweg ontstaan in bijvoorbeeld een pak vruchtensap. Om het zekere voor het onzekere te nemen laten we het alcoholpercentage wel analyseren. We fermenteren immers met de focus op gezondheid. Door de aanwezige bacteriën in onze producten wordt de alcohol die ontstaat door de fermentatie van suikers door gisten omgezet in organische zuren. Sporen zijn niet te voorkomen, want natuurlijke fermentatie is niet volledig efficiënt, maar het is wettelijk gezien altijd alcoholvrij. Dat langere fermentatie zorgt voor meer alcohol is informatie dat vooral betekenis heeft voor thuisbrouwers. Bij ons resulteert de langere fermentatie zeker niet in meer alcohol, het doet de kwaliteit van de waterkefir juist ontzettend ten goede. Commercieel gezien zou het zelfs handiger zijn om het korter te fermenteren (‘normale’ waterkefir fermenteert slechts 1 á 2 dagen), maar kwaliteit en gezondheid staat bij ons altijd voorop en vandaar dat wij kiezen voor een fermentatie van zo’n 6 maanden. Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie. Mocht je nog vragen of twijfels hebben dan kun je ons altijd even mailen op info@aardg.nl of bellen op 072-2029144. Fijne dag! 🙂

    Antwoord
  7. can you specify which type of yeast do you use?

   Antwoord
   • Hi,
    We use our kefir culture, so not really a pack of yeast like you would do with, say, beer or wine.
    And the culture contains several strains of yeast – would you like to know those?
    Cheers, Max

    Antwoord

  Een reactie versturen

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *