Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Een fles Aard'g Citroen Kombucha op een tafel met daarnaast een maaltijdsalade en kom soep.

8 nov, 2021

i

Kombucha

Kombucha wordt al duizenden jaren geprezen om de gezondheidsvoordelen die het drankje zou hebben. Maar ondanks zo’n rijke en gezonde geschiedenis is daar maar weinig wetenschappelijk bewijs voor.

Toch zijn er veel websites die tal van gezondheidsvoordelen linken aan kombucha. En sommigen geloven zelfs dat kombucha alle ziektes en kwaaltjes kan verhelpen. We worden dan ook vaak gevraagd over de gezondheidsvoordelen van onze kombucha.

Om antwoord te geven op die vraag hebben we bij Aard’g onze klanten gevraagd hun ervaringen met ons te delen. Zij merken dat het dagelijks drinken van Aard’g Kombucha Original de volgende effecten op ze heeft:

 • Ze hebben minder behoefte aan zoetigheid
 • Er is geen last meer van een opgeblazen gevoel
 • Hun spijsvertering is verbeterd
 • Ze voelen geen buikpijn meer
 • Ze ervaren meer energie

In dit artikel worden de bovenstaande ervaringen verder uitgelicht. Gezien het gebrek aan wetenschappelijk bewijs zijn de ervaringen van onze klanten geen gezondheidsvoordelen die wij als Aard’g kunnen claimen. Of onze kombucha dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar wij geen uitspraak over kunnen of willen doen.

Meer weten over wat kombucha precies is: Wat is kombucha? De ultieme kombucha gids.

Een fles Aard'g Kombucha Original op een blauwe achtergrond met de ingrediënten groene thee ernaast.

De onderstaande ervaringen zijn gebaseerd op het drinken van Aard’g Kombucha Original.

Veel van onze klanten hebben minder behoefte aan zoetigheid

Het dagelijks drinken van Aard’g Kombucha Original heeft bij veel van onze klanten tot een mooie impact op hun eetpatroon: het vermindert de behoefte aan zoetigheid. En daardoor wordt het voor sommigen makkelijker om suikervrij te leven. Zoals bijvoorbeeld voor Michaja!

“Sinds ik kombucha drink is mijn behoefte aan suiker gewoon weg”
– Michaja 07/02/2020

“Als je dit doet ga je ook verder kijken naar je voedingspatroon en die heb ik hier en daar aangepast. Ik gebruik geen suiker meer.”
– Annemieke 10/05/2020

Veel van onze klanten hebben een minder opgeblazen gevoel

Wie kent het niet? Een opgeblazen gevoel dat gepaard gaat met misselijkheid, meer boeren laten en soms zelfs letterlijk een opgezette buik. En of het nu komt door bijvoorbeeld te veel lucht inslikken of iets waar we zelf weinig aan kunnen doen zoals een darmaandoening: we willen allemaal een oplossing.

En die oplossing heeft Annemieke gevonden in onze kombucha!

“Iedere ochtend hetzelfde tafereel meer dan 2 jaar. Ik kan het iedereen aanbevelen. Ik had altijd last van een opgezwollen buik en een licht zeurende pijn. Het is helemaal verdwenen.”
– Annemieke 10/05/2020

Veel van onze klanten hebben een betere spijsvertering

Dit is het effect die verreweg de meeste van onze klanten ervaren! Wekelijks worden we gemaild over de impact die onze kombucha op hun spijsvertering heeft gehad. Lees maar eens wat onze klanten er over zeggen:

“Ik drink het in de ochtend voor ik ga eten, en ik merk dat mijn stoelgang beter is.”
– José 01/05/2020

“Mijn ontlasting is heel goed geworden. Ik voel me gewoon beter, helderder en lichter. Ook het gevoel dat het echt gezond is.”
­– Annemiek 10/05/2020

“Tot nu toe zeer tevreden want als ik op sta is mijn buikje rustiger en kan ik vlot naar het toilet.”
– Monika 23/04/2020

“Mijn stoelgang is regelmatig, iets wat ik in mijn leven nog niet eerder heb gehad.”
– Hennie 28/02/2020

Veel van onze klanten hebben geen buikpijn meer

Een ander onderwerp die vaak terugkomt in onze mailbox is de eeuwige buikpijn die is verholpen dankzij het drinken van onze kombucha. En dit gaat vaak gepaard met een gevoel dat de darmen weer een stuk rustiger zijn geworden.

“Ik heb het nu de afgelopen maand elke dag gedronken en zojuist de laatste fles aangebroken en mijn buik is zoveel rustiger! Jarenlang kampte ik met buikpijn, van alles geprobeerd aan supplementen maar sinds ik jullie kombucha drink is het echt een wereld van verschil! Zo blij!!”
– ­Annemieke 24/04/2020

“Ik drink de kombucha voor het slapen gaan. Dat past het best voor mij. Slaap super en als ik opsta is mijn buikje mij dankbaar.”
– Monika 23/04/2020

“Ik heb geen last meer van brandend maagzuur, zoals ik na de eerste week aan jullie schreef. Dat is fijn! Ik had vaak buikpijn aan het eind van de dag. Ook dat is zo goed als verdwenen.”
– Hennie 28/02/2020

“Wij zijn heel enthousiast over de kombucha! Mijn darmen zijn er enorm van opgeknapt.”
– Joyce 22/05/2020

Veel van onze klanten hebben meer energie

Tot slot zorgt kombucha bij sommige klanten voor meer energie! Een mooie bijkomstigheid voor bijvoorbeeld Adewij.

“Wat me opvalt is dat ik meer energie heb gedurende de dag, en langer door wil gaan. Heel blij mee.”
– Adewij 05/05/2020

Potten met kombucha in een landelijke setting.

Er is jammer genoeg nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kombucha.

Geen claims omtrent gezondheidsvoordelen

Jammer genoeg zijn de bovenstaande ervaringen nog niet wetenschappelijk onderzocht. Daarom kunnen we er als Aard’g ook geen claims over maken.

Of onze kombucha dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar wij geen uitspraak over kunnen of willen doen. Onze Kombucha Original is een 100% natuurlijk product die in het slechtste geval niks kwaad kan doen. En in het beste geval zoals bij veel van onze klanten een aantal problemen kan verhelpen.

Weinig wetenschappelijk onderzoek naar gezondheidsvoordelen

Toch zijn er nog steeds veel websites die tal van gezondheidsvoordelen van kombucha claimen. En sommigen beweren zelfs dat kombucha alle ziektes en kwaaltjes kan verhelpen. Zij zijn in de loop van de tijd vaak tegengesproken.

Er is in de geschiedenis van kombucha maar één echt professioneel onderzoek gedaan naar kombucha. En die laat veel waardevolle voedingsstoffen zien die in kombucha kunnen zitten.

En een van die voedingsstoffen zou mogelijk een heel mooi effect kunnen hebben op ons lichaam! Lees daarover verder in Ontgiften met kombucha. Hoe het drankje kan helpen afvalstoffen af te voeren!.

Een blauw bordje met daarop de letters DETOX, het Engelse woord voor ontgiften.

‘Detoxen’ of ontgiften is tegenwoordig een grote hype!

Ongezonde kombucha

De ervaringen die door onze klanten met ons gedeeld worden zijn gebaseerd op het drinken van Aard’g Kombucha Original.

Ga je voor gezond maar kies je toch voor een andere kombucha dan zijn er twee soorten die je moet vermijden:

 • Gepasteuriseerde kombucha. Tijdens pasteurisatie kan kombucha namelijk veel voedingsstoffen zoals bepaalde bacteriën verliezen.
 • Suikerhoudende kombucha. Want wat heeft onnodige suiker met gezondheid te maken?

Samenvatting

 • Onze klanten bij Aard’g delen wekelijks hun ervaringen met ons en daaruit vielen vijf vergelijkbare ervaringen ons op. Veel van onze klanten ervaren door het dagelijks drinken van onze kombucha minder behoefte aan zoetigheid, een minder opgeblazen gevoel, een betere spijsvertering, geen buikpijn meer en meer energie.
 • Jammer genoeg zijn deze ervaringen nog niet wetenschappelijk onderzocht. Daarom kunnen we er als Aard’g ook geen claims over maken. Of onze kombucha dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar wij geen uitspraak over kunnen of willen doen.
 • Het enige professionele onderzoek naar kombucha laat wel zien dat er een voedingsstof in kombucha kan zitten die mogelijk een positief effect op ons lichaam kan hebben. Lees daarover meer in Ontgiften met kombucha. Hoe het drankje kan helpen afvalstoffen af te voeren!
 • De ervaringen die in dit artikel worden beschreven zijn gebaseerd op het drinken van Aard’g Kombucha Original. Ga je voor gezond maar kies je toch voor een andere kombucha kies dan geen gepasteuriseerde of suikerhoudende kombucha.

Aanbevolen artikelen

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Een vraag die we bij Aard’g vaak krijgen is hoe je kombucha maakt. En daarmee ben je bij ons aan het juiste adres: als kombucha makers weten we zeker hoe je kombucha maakt! Die vraag wordt meestal uit nieuwsgierigheid gesteld. Wat is het proces, wat is kombucha...

Laat een reactie achter!

2 Reacties

 1. Hallo,moet je dit verdunnen? Hier lees ik niets over.

  Antwoord

Trackbacks/Pingbacks

 1. Kombucha van Aard'g, een gezonde vervanger voor frisdrank! - De Buurman - Maaltijdbox en lokale verse webshop voor de regio Zwolle - […] Ondanks dat sommigen ervaren dat kombucha goed voor hun lichaam is zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha jammer genoeg niet…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *