Home > Kombucha > Ontgiften met kombucha. Hoe het drankje kan helpen afvalstoffen af te voeren!

Ontgiften met kombucha. Hoe het drankje kan helpen afvalstoffen af te voeren!

10 juli 2020

Max Rood

Leestijd: 3 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

10 juli 2020

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

3 minuten

Ontgiften: het lichaam reinigen van gifstoffen. Aard’g Kombucha is een prachtige manier om je lichaam te helpen in dit natuurlijke proces.

Home > Kombucha > Ontgiften met kombucha. Hoe het drankje kan helpen afvalstoffen af te voeren!

Lange tijd is er gedacht dat er veel glucuronzuur in kombucha zit. Daarom wordt sinds jaar en dag gezegd dat het drankje het lichaam ontgift. Onderzoek laat echter zien dat er helemaal niet zo veel glucuronzuur in kombucha zit.

Toch helpt kombucha bij ontgiften. Niet dankzij glucuronzuur, maar vanwege een ander bestanddeel. Namelijk de glucuronisade enzymremmer.

In dit artikel wordt uitgelegd wat de glucuronisade enzymremmer precies is en waarom het helpt bij het ontgiften van het lichaam.

Meer weten over wat kombucha precies is: Wat is kombucha? De Ultieme gids!

Wat is ontgiften?


Ontgiften, of ‘detoxen’, is een natuurlijk proces in ons lichaam waarbij glucuronzuur zich bindt aan afvalstoffen, zoals zware metalen en organische gifstoffen.

Door een verbinding aan te gaan neutraliseert glucuronzuur afvalstoffen en kan het lichaam ze afvoeren.


Waar komt glucuronzuur vandaan?


Glucuronzuur wordt door ons lichaam aangemaakt, om precies te zijn in de lever. De lever zet glucose (suiker) namelijk om in onder andere glucuronzuur.

Lange tijd is gedacht dat glucuronzuur in kombucha zit en dat het drinken van kombucha daarom bijdraagt aan het ontgiften van het lichaam. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat dit niet waar is.

De nieren spelen een essentiële rol voor het ontgiften van het lichaam!

Is het belangrijk om te ontgiften?


Voor het ontgiften van het lichaam hebben wij de lever. Daar hoeven we zelf in principe niets voor te doen. Zolang we gezond eten, voldoende bewegen en genoeg water drinken doet onze lever zijn werk!

Toch worden er veel soorten ontgiftingskuren aangeboden. Klysma’s, oil-pulling, warmwaterbaden en vasten.

Voor veel van deze kuren is echter geen wetenschappelijk bewijs of het werkt. Van klei en kalk behandelingen wordt zelfs gezegd dat het schadelijk kan zijn voor je lichaam.


Waarom helpt kombucha bij ontgiften?


Ondanks dat het lichaam geen hulp nodig heeft bij ontgiften kan kombucha toch helpen. Er zit namelijk een stof in dat het proces ondersteund.

Daarvoor nog even kort wat ontgiften precies doet. Glucuronzuur, dat in de lever wordt aangemaakt, bindt zich aan afvalstoffen. De afvalstoffen worden daarna afgevoerd door het lichaam en zo raken wij ze kwijt.

Het menselijk lichaam maakt naast glucuronzuur ook het glucuronisade-enzym aan. En dit enzym breekt de verbinding tussen afvalstoffen en glucuronzuur af. Daardoor raken de afvalstoffen los en zweven ze weer vrij rond door ons lichaam.

Maar in kombucha zit een stof dat dit probleem kan voorkomen, namelijk de glucuronisade enzymremmer. Deze enzymremmer stopt de werking van het glucuronisade-enzym. Daardoor kunnen de afvalstoffen gewoon afgevoerd worden en raken wij ze dus kwijt!

Twee potten met huisgemaakte kombucha, vol met verschillende voedingsstoffen.

Kombucha, een natuurlijk steuntje in de rug voor de ontgifting van het lichaam.

Is er wetenschappelijk onderzoek gedaan naar kombucha?


Er is eigenlijk maar één professioneel onderzoek gedaan naar kombucha en dat is het onderzoek van Roussin in 2003.

Daarin wordt een analyse gemaakt van de bestanddelen van kombucha. En een van de stoffen die daarin wordt gevonden is het glucuronisade-enzym.

Als je geïnteresseerd bent in het artikel van Roussin kan je dat hier lezen: Analyses of Kombucha Ferments.


Moet ik kombucha drinken om mijn lichaam te ontgiften?


Het lichaam kan zichzelf prima ontgiften. En als je voldoende water drinkt, genoeg eet en regelmatig beweegt hoef je niks extra’s te doen.

Maar, met kombucha help je jouw lichaam wel een handje en kan het meer afvalstoffen afvoeren.

Daarnaast zijn er genoeg andere redenen waarom kombucha gedronken wordt. Lees bijvoorbeeld ons artikel Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten. Daarin hebben we onze klanten gevraagd wat zij ervaren nu ze dagelijks Aard’g Kombucha Original drinken.

Samenvatting

Ontgiften, of ‘detoxen’, is een natuurlijk proces in ons lichaam waarbij glucuronzuur zich bindt aan afvalstoffen, zoals zware metalen en organische gifstoffen.


Glucuronzuur wordt door ons lichaam aangemaakt, om precies te zijn in de lever. Ons lichaam ontgift zichzelf, daar hoeven we zelf in principe niets voor te doen.


Ondanks dat het lichaam geen hulp nodig heeft bij ontgiften kan kombucha toch helpen. De glucuronisade enzymremmer die je in kombucha vindt zorgt er namelijk voor dat er meer afvalstoffen door je lichaam worden afgevoerd.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *