Selecteer een pagina
Home > Kombucha > Ontgiften met kombucha: de magie van glucuronzuur!

Ontgiften met kombucha: de magie van glucuronzuur!

27 november 2019

Max Rood

Leestijd: 3 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

27 november 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

3 minuten

‘Detoxing’ of ontgiften: het lichaam reinigen van gifstoffen. Aard’g Kombucha is een prachtige manier om je lichaam te helpen in dit natuurlijke proces.

Home > Kombucha > Ontgiften met kombucha: de magie van glucuronzuur!

Kombucha staat erom bekend dat het je lichaam kan ontgiften. Dit komt door de aanwezigheid van glucuronzuur, een organisch zuur dat zich bindt aan gifstoffen in je lichaam.

Kombucha wordt steeds populairder. Als gezond drankje, maar ook als ontgifter.

Vooral kombucha die zich volledig op gezondheid richt, zoals de kombucha van Aard’g, is uitermate geschikt als ontgifter van het lichaam.

In dit artikel leg ik uit wat ontgiften precies is en wat er tijdens het proces gebeurt. En natuurlijk de rol die kombucha kan spelen bij de ontgifting van je lichaam.

Eerst nog meer weten over wat kombucha precies is: Lees De Ultieme Kombucha Gids.

Wat is ontgiften?


Ontgiften, of ‘detoxen’, is het proces waarbij we ons lichaam ontzien van gifstoffen en daarmee onze gezondheid verbeteren. Daarnaast wordt het ook vaak gelinkt aan gewichtsverlies.

Je lichaam heeft van nature een geweldig ontgiftingssysteem. Binnen dit systeem werken de lever, nieren, spijsvertering, huid en longen samen om gifstoffen het lichaam uit te drijven.

In principe volstaat dit systeem dan ook om je lichaam gezond te houden. Mits je gezond eet, genoeg beweegt en let op je waterinname.

Maar het kan geen kwaad je lichaam te ondersteunen bij het ontgiftingsproces. Gelukkig kan je jouw lichaam daarom helpen te ontgiften met kombucha.

De nieren spelen een essentiële rol voor het ontgiften van het lichaam!

Wat gebeurt er tijdens het ontgiften?


Het ontgiften van ons lichaam bestaat uit drie belangrijke processen. Daarbij wordt onderscheid gemaakt tussen het opruimen van gifstoffen die wateroplosbaar zijn en gifstoffen die vetoplosbaar zijn.

De wateroplosbare gifstoffen worden via je nieren uit je lichaam gefilterd en die plas je daarna uit.

Een deel van de vetoplosbare gifstoffen wordt gebonden aan gal. Dit proces vindt plaats in onze lever. Als de gifstoffen aan de gal gebonden zijn verlaten ze ons lichaam via de ontlasting.

Het andere deel van de vetoplosbare gifstoffen wordt via verschillende stappen wateroplosbaar gemaakt en uiteindelijk via de nieren je lichaam uitgewerkt.

In dit laatste proces kan kombucha een bijdrage leveren aan het ontgiftingsproces.

De acaciaboom, waar arabische gom uit gehaald kan worden, is een van de weinige andere natuurlijke bronnen van glucuronzuur naast kombucha.

Ontgiften met kombucha

Het ontgiften van het lichaam wordt door kombucha gestimuleerd omdat er glucuronzuur in het drankje zit. Dit is een organisch zuur dat van nature in ons lichaam voorkomt.

Glucuronzuur heeft een duidelijke functie in het lichaam. Het bindt aan vetoplosbare gifstoffen en maakt ze zo wateroplosbaar. Hierdoor zijn de gifstoffen gemakkelijk via de nieren het lichaam uit te werken.

Hoewel glucuronzuur een lichaamseigen stof is, help je jouw lichaam met het drinken van kombucha. Er komt dan namelijk meer glucuronzuur in je lichaam terecht dat zich kan binden aan gifstoffen (1).

Dit maakt kombucha een geweldige ontgifter. Je werkt de vetoplosbare gifstoffen namelijk gemakkelijk je lichaam uit. En dat is nog maar één van de gezondheidsvoordelen van kombucha.

Glucuronzuur is trouwens uniek voor kombucha. Het organische zuur komt in bijna geen enkel ander natuurlijk product voor. En kombucha zit er echt helemaal vol mee (2)!

Samenvatting

Kombucha kan helpen bij het ontgiften van het lichaam. Dit doet het dankzij de aanwezigheid van glucuronzuur.


Tijdens het ontgiften werkt je lichaam via de nieren en lever gifstoffen het lichaam uit. Een van deze manieren is door vetoplosbare gifstoffen om te zetten in wateroplosbare gifstoffen.


Dit is de functie van glucuronzuur. Ondanks dat het een lichaamseigen stof is, stimuleer je de ontgifting van je lichaam door meer glucuronzuur te consumeren.


Kombucha zit vol met glucuronzuur en is een van de weinige natuurlijke producten die het zuur bevat.

Bronnen:

  1. Journal of Microbiological Biotechnology • Glucuronzuur bindt aan gifstoffen in het lichaam
  2. Food Science and Food Safety • Kombucha zit vol met glucuronzuur

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *