Home > Kombucha > Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

17 juli 2020

Max Rood

Leestijd: 9 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

17 juli 2020

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

9 minuten

Zo zou jouw eigen kombucha er straks ook zomaar uit kunnen zien!

Home > Kombucha > Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Kombucha maken is een makkelijk proces! Je bent met thee en een vorm van suiker. En dankzij natuurlijke fermentatie, waar je zelf niets voor hoeft te doen, zetten unieke gisten en bacteriën de zoete thee om in kombucha.

In dit artikel leggen we uit welke ingrediënten je kunt gebruiken, wat voor stappen er zijn en hoe je zelf kunt experimenteren met verrassende ingrediënten!

Meer weten over wat kombucha precies is: Wat is kombucha? De Ultieme Kombucha Gids!

Waarom maak je kombucha?


Er zijn twee redenen waarom mensen kombucha maken. Enerzijds heeft kombucha een unieke smaak die mensen heel erg kunnen waarderen. Anderzijds zijn er mensen die van kombucha genieten omdat ze ervaren dat het goed voor hun lichaam is.

De smaak van kombucha is zo uniek omdat het gefermenteerd is. Het is voor velen wel een smaak waar je even aan zult moeten wennen. Maar als je overtuigd bent wil je niet anders meer!

Ondanks dat sommigen ervaren dat kombucha goed voor hun lichaam is zijn de gezondheidsvoordelen van kombucha jammer genoeg niet wetenschappelijk bewezen. Of kombucha dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar we geen uitspraak over kunnen en willen doen. Wel hebben we onze klanten gevraagd wat hun ervaringen met onze kombucha zijn. De reacties lees je in Waar is kombucha goed voor? Een woord aan onze klanten!

   Een fijne zeef zorgt voor een heldere kombucha!

Wat heb je nodig om kombucha te maken?


Voor het maken van traditionele kombucha heb je drie ingrediënten nodig: thee, suiker en een unieke cultuur van gisten en bacteriën. Op het laatste ingrediënt na zijn dit waarschijnlijk producten die je al in huis hebt.

Voor de thee kan je kiezen voor veel verschillende variaties. Kies bijvoorbeeld voor groene thee als je traditionele kombucha wilt maken, zoals de Kombucha Original van Aard’g. Meer weten over thee en kombucha: De 5 beste soorten thee voor kombucha: en de slechtste…

Ook voor de suiker is er niet één soort suiker dat het beste werkt. Bij Aard’g werken we bijvoorbeeld met rietsuiker voor onze Bloem Kombucha. Maar uiteraard is ook tafelsuiker geen enkel probleem! Let alleen wel op met rauwe honing, dat kan problemen opleveren omdat het antibacterieel werkt.

Tot slot heb je de unieke gisten en bacteriën nodig. Als je eerder kombucha hebt gemaakt kan je de gisten en bacteriën uit die kombucha gebruiken. Zo niet zal je kombucha moeten kopen. Koop dan wel ongepasteuriseerde kombucha, anders leven de gisten en bacteriën niet meer. Kijk bijvoorbeeld eens in de winkel van Aard’g.


De benodigdheden voor het maken van kombucha


Voor het maken van kombucha gebruik je het volgende:

 • Een glazen weckpot. Voor het onderstaande recept gebruiken we een weckpot van 2,5 liter.
 • Een pan om water in te koken. Voor het onderstaande recept gebruiken we een pan van 1 liter.
 • Een stuk stof zoals een theedoek of kaasdoek. Maar ook een koffiefilter kan goed werken! Het doel: zuurstof doorlaten, beestjes niet.
 • Een elastiek of touwtje. Deze gaat om de stof en de weckpot heen, dus zorg ervoor dat het groot genoeg is.
 • Een zeef. Hiermee filter je aan het einde de kombucha.
 • Een grote fles of een paar kleine flesjes met draai- of beugelsluiting. Hier gaat jouw eigen gemaakte kombucha straks in!


   Groene thee. De basis van een traditionele kombucha.

Kombucha recept


Het maken van kombucha gaat in twee stappen. Eerst maak je een SCOBY en met behulp van die SCOBY maak je daarna kombucha.

De SCOBY is de cultuur van unieke gisten en bacteriën. SCOBY staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts. Een SCOBY groeit bovenop de vloeistof en beschermt de toekomstige kombucha van bederf en zorgt voor een beetje prik.

In het eerste gedeelte van het recept maak je de SCOBY. Zodra die gemaakt is volgen de stappen voor het maken van kombucha. Zonder een SCOBY namelijk geen kombucha!


De ingrediënten voor kombucha


Onderstaande ingrediënten gebruik je niet in één keer. Lees dus goed in het stappenplan hoeveel je steeds moet gebruiken.


 • 2 Liter water. Nederlands kraanwater is hiervoor perfect!
 • 200 gram suiker. Gebruik bijvoorbeeld witte kristalsuiker, of ongeraffineerde suiker voor een traditionele kombucha.
 • 4 zakjes zwarte of groene thee Je kunt het beste voor een pure thee gaan, zonder smaakje.
 • 2 liter ongepasteuriseerde kombucha. Een goed voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Kombucha Original van Aard’g.


Stappenplan voor het maken van de SCOBY


 1. Zorg allereerst dat de benodigdheden goed zijn schoongemaakt. Even goed poetsen met wat zeepsop moet voldoende zijn. Spoel het zeepsop wel goed af.
 2. Breng een halve liter water aan de kook in de pan. Haal van het vuur, en los hier 100 gram suiker in op.
 3. Voeg 2 theezakjes toe, en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.
 4. Haal de theezakjes uit het water, en voeg een halve liter koud water toe. Laat het water dan nog even afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Giet de thee in de glazen pot, en voeg hier een liter ongepasteuriseerde kombucha aan toe. Schud de kombucha van tevoren zodat je ook het bezinksel onderin de fles toevoegt. Dit is extra goed voor de SCOBY!
 6. Dek de pot af met het stuk stof en zet het vast met het elastiek of touw.
 7. Zet de pot op een donkere plek buiten direct zonlicht, op kamertemperatuur. Laat de SCOBY de komende 4 weken groeien. Jouw SCOBY is klaar als hij de rand van de pot afsluit.
 8. Laat de SCOBY in de pot tot je klaar bent om je kombucha te brouwen. Als je jouw SCOBY met liefde behandeld moet ie jaren mee kunnen gaan!


Tip. Heb geduld! Het kan even duren, maar voor je het weet komen de eerste bubbels. Daarna volgt er een dun, doorzichtig laagje op de thee. Na een week of vier heb je een volgroeide SCOBY!


Stappenplan voor het maken van de kombucha


`

 1. Je gebruikt dezelfde benodigdheden als voor het maken van de SCOBY. Zorg ook nu dat alles weer goed schoon is. De glazen pot met de SCOBY hoef je tussendoor niet schoon te maken.
 2. Breng een halve liter water aan de kook in de pan. Haal de pan van het vuur, en los hier 100 gram suiker in op.
 3. Voeg 2 theezakjes toe, en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.
 4. Haal de theezakjes uit het water, en voeg een halve liter koud water toe. Laat het water dan nog even afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Pak de pot met jouw SCOBY erin. Giet hier de vloeistof uit, en gooi dit weg. Het is namelijk niet zo lekker.
 6. Voeg nu de nieuwe thee en ongepasteuriseerde kombucha toe. Schud de kombucha van tevoren zodat je ook het bezinksel onderin de fles toevoegt.
 7. Dek de pot weer af met het stuk stof, en zet het vast met het elastiek.
 8. Zet de pot op een donkere plek buiten direct zonlicht en op kamertemperatuur. Laat het hier voor de komende 7 tot 14 dagen staan.
 9. Proef na een week jouw kombucha voor de eerste keer. Als het zuur genoeg is, is het klaar om te drinken! Smaakt het nog erg zoet? Laat het dan nog even staan.
 10. Haal, zodra de kombucha klaar is, de SCOBY uit het brouwsel. Giet de vloeistof door de zeef en verdeel de kombucha over de flessen. Bewaar jouw flessen kombucha in de koelkast.
 11. De SCOBY kan je weer gebruiken voor een nieuw brouwsel. Bewaar deze in een laagje kombucha zodat de SCOBY niet uitdroogt.
 12. Om opnieuw kombucha te brouwen begin je weer bij stap 1.


Tip 1. Je kunt zowel zwarte als groene thee gebruiken. Beide geven een andere smaak aan jouw kombucha. Experimenteer ook eens met een mix van de twee!

Tip 2. Zodra jouw SCOBY erg dik wordt kan je er gewoon een laag vanaf pellen. Deze nieuwe SCOBY kan je dan bijvoorbeeld doorgeven aan een vriend of vriendin. Wel zo Aard’g!

Samenvatting

Kombucha maken is een gemakkelijk proces. Je gebruikt drie ingrediënten: thee, suiker en unieke gisten en bacteriën.


Je begint met het maken van de SCOBY, een Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeasts. Met de SCOBY kan je dan je eigen kombucha maken.


Als je kombucha klaar is doe je ze in flessen en is het klaar om te drinken!

Laat een reactie achter

14 Reacties

 1. In het blog hebben jullie het over een zakje thee. Heb je het dan over een zakje voor een pot thee of een zakje voor 1 glas thee?
  Vriendelijke groet, Hester

  Antwoord
  • Hi Hezter, ik wist niet dat daar onderscheid tussen gemaakt wordt. Maar ik zou zeggen een zakje voor 1 glas thee :).
   Liefs, Max

   Antwoord
 2. Ik heb een vraag over de Scoby , hoe maak je een scoby zonder ongepasturiseerde kombucha. Dus helemaal puur vanaf scratch.

  Alvast bedankt voor je antwoord
  Groet Rob

  Antwoord
  • Hi Rob, een scoby maken zonder kombucha cultuur is vrij lastig.
   En ik moet zeggen dat ik dat niet zo snel weet – wij zijn ook met bestaande culturen begonnen.
   In feite zou je een pot gesuikerde thee met een doek erop lang kunnen laten staan, en dan hopen dat de juiste bacteriën en gisten erop af komen.
   Fermenteren zal het sowieso, maar of je ook daadwerkelijk een SCOBY krijgt weet ik dan niet.
   Groet, Max

   Antwoord
 3. Hi! Even snel een vraag over stap twee; als ik weer een liter kombucha toevoeg, maak ik toch eigenlijk niet zelf kombucha? Is gewoon de SCOBY in de thee & suiker niet voldoende? Of lees ik niet goed?
  Lieve groeten Caroline

  Antwoord
  • Hi Caroline, je zult ook altijd wat kombucha nodig blijven hebben. Je wilt namelijk wel de juiste leefomgeving creëren voor de SCOBY
   Dat maakt het inderdaad wel wat tegenstrijdig: kombucha nodig hebben om kombucha te maken. Maar je hebt dus kombucha nodig om meer kombucha te maken. Als de SCOBY in alleen thee en suiker gelegd wordt duurt het niet alleen lang voordat het hele proces op gang komt, het kan ook zo zijn dat de SCOBY die omgeving niet overleefd. Door kombucha toe te voegen creëer een zure omgeving met ondersteunende bacteriën en gisten.
   Liefs, Max

   Antwoord
 4. Hallo! 2 weken geleden ben ik begonnen met het brouwen van
  Kombucha. Netjes alles volgens de regels gedaan. Morgen zijn er precies 14 dagen voorbij en zou mijn eerste fermentatie een feit moeten zijn.

  Echter, ik keek er zojuist nog eens naar, en zie slechts een flinterdun laagje als baby Scoby bovenop de vloeistof zitten. In filmpjes zie ik dat er na 14 dagen een stevige zwam van wel een centimeter dik is gevormd. Wat gaat hier fout?

  Ik ben bang dat als ik m er morgen uithaal hij scheurt. . Help!

  Vast bedankt, groetjes’

  Antwoord
  • Hi Sietske, uiteraard zijn de richtlijnen die hierboven staan gemiddeld genomen.
   De groei van een SCOBY is van veel factoren afhankelijk, waaronder temperatuur. Hoe warmer hoe sneller het gaat.
   En de belangrijkste factor bij het thuisbrouwen van kombucha is geduld zou ik zeggen. Dus heb vooral geen haast – misschien heeft jouw kombucha gewoon even wat meer tijd nodig :).

   Liefs, Max

   Antwoord
 5. Ik meen dat er bij het maken van kombucha geen metalen voorwerpen in aanraking mogen komen met de scooby. Het zou het fermentatieproces doen mislukken. Bij jullie bekend?

  Antwoord
  • Hi Marianne,
   Dit is inderdaad wel bekend. Ons advies is daarom om zoveel mogelijk met glas te werken – en anders voedselveilig plastic :).
   Groetjes,
   Max

   Antwoord
 6. Hallo,
  Ik heb laatst van mijn dochter voor vaderdag de Kombuscha original gekregen .
  De smaak is echt prima. Wat ik echter vreemd vindt is dat mijn eigen gemaakte Kombuscha veel zuurder smaakt. Hoe kan dit? Voegen jullie nog iets extra toe aan de Kombuscha of doe ik iets verkeerd?

  Gr. Barend

  Antwoord
  • Hi Barend,
   Dat zal te maken hebben met azijnzuur. Als je thuis kombucha maakt loop je vaak tegen 3 dingen aan:
   1. Je gebruikt te veel suiker zodat er restsuikers over houdt.
   2. Er wordt door die vele suikers door de gist veel alcohol gemaakt.
   3. En die vele alcohol worden door azijnzuurbacteriën in vrij veel azijnzuur omgezet.
   Daardoor kan je een zeer zuren kombucha krijgen.
   Onze kombucha bevat geen restsuikers, is alcoholvrij en bevat bijna geen azijnzuur. Daardoor wordt de smaak een stuk ‘zachter’ 🙂
   Groetjes,
   Max

   Antwoord
 7. kan de drank samen met sertraline dit is een antideprisiva

  Antwoord
  • Hi Gerda,
   Daar kan ik jammer genoeg geen duidelijk antwoord op geven. Het lijkt me goed als je dit met je huisarts overlegd :).
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *