Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

De ingrediënten voor het maken van kombucha: suiker, thee, een SCOBY en kombucha.

6 nov, 2021

i

Kombucha, Zelf maken

Een vraag die we bij Aard’g vaak krijgen is hoe je kombucha maakt. En daarmee ben je bij ons aan het juiste adres: als kombucha makers weten we zeker hoe je kombucha maakt! Die vraag wordt meestal uit nieuwsgierigheid gesteld. Wat is het proces, wat is kombucha precies voor drankje en is het wel veilig?

Om die laatste vraag alvast te beantwoorden: ja, onze kombucha is hartstikke veilig! We brouwen volgens een professionele standaard en controleren alles voordat het de deur uit gaat.

Maar er zijn ook veel mensen die het zelf eens willen proberen, dat kombucha maken. En dat kunnen wij alleen maar toejuichen! Het klinkt misschien wat tegenstrijdig, kombucha makers die mensen motiveren om zelf kombucha te maken, maar het is een leuk en inzichtelijk proces dat we iedereen gunnen te ervaren.

Daarom hebben we hier een mini e-book van gemaakt. Zo heb jij deze handige informatie altijd bij de hand tijdens het brouwen van kombucha. In het mini e-book staan o.a. recepten en unieke tips voor beginner én expert!

Waarom maak je kombucha?

Iedereen heeft zo zijn of haar redenen om kombucha te maken. En wat jouw doel ook is, we hopen je via dit artikel op weg te helpen dat doel te behalen!

Zo is het maken van kombucha een fantastische bezigheid! Je bent bezig met natuurlijke, levende processen, er ontstaan nieuwe voedingsstoffen en je werkt met een uniek organisme: de SCOBY.

Wat is een SCOBY?
De SCOBY is de cultuur van gisten en bacteriën die nodig is voor het maken van kombucha. Het ziet eruit als een platte paddenstoel en is van levensbelang voor kombucha: zonder SCOBY geen kombucha!

Daarnaast vinden mensen kombucha vaak onwijs lekker! En als kombucha goed gebrouwen is, dus zonder alcohol of al te veel (rest)suiker, kan het prima als vervanger van frisdrank gedronken worden.

Tot slot drinken mensen kombucha vaak als aanvulling op hun voeding. Er zitten namelijk unieke voedingsstoffen in kombucha die je niet zo makkelijk via andere voeding binnenkrijgt.

Wil jij kombucha maken voor je gezondheid? Let dan wel even goed op. Als je thuis kombucha maakt, kan het namelijk erg moeilijk zijn om te voorkomen dat er te veel alcohol ontstaat en kunnen er onnodig veel (rest)suikers in de kombucha blijven zitten.

Wist je dat de kombucha’s bij Aard’g professioneel zijn gebrouwen met betrouwbare meetapparatuur in gecontroleerde ruimtes?

Daardoor kunnen wij garanderen dat onze kombucha’s volledig suiker- en alcoholvrij zijn. Wil je met zekerheid suikers en alcohol vermijden, kijk dan eens in onze winkel.

Wat heb je nodig om kombucha te maken?

Hieronder staan de essentiële benodigdheden voor het maken van kombucha. Het is huis-tuin-en-keukenapparatuur die je waarschijnlijk wel in huis hebt.

In ons mini e-book hebben we nog wat extra benodigdheden toegevoegd. Deze zijn vooral bedoeld om het maken van kombucha leuker en ietsjes professioneler te maken!

De benodigdheden voor het maken van kombucha:

 • 2,5 liter glazen pot
 • 1 liter pan voor het koken van water
 • Doek of koffiefilter
 • Elastiek of stuk touw
 • Flessen waar de kombucha (2 liter) in gaat

Dat valt best mee toch? Zorg ook dat je wat lepels bij de hand houdt om te roeren en, minstens zo belangrijk, te proeven!

Wat zijn de ingrediënten van kombucha?

Welke ingrediënten er gebruikt worden voor kombucha verschilt. Je kunt met of zonder thee werken, en eventueel fruit toevoegen.

Het recept dat we met jullie willen delen is die van een traditionele kombucha op basis van groene thee.

Zelf maken we bij Aard’g naast een traditionele kombucha ook verschillende experimentele kombucha’s. Omdat je niet zomaar elk ingrediënt kunt gebruiken, geven we daar in ons mini e-book wat extra tips over.

De ingrediënten voor twee liter kombucha:

 • 1 liter kraanwater
 • 100 gram kristalsuiker
 • 2 zakjes groene thee
 • 1 liter kombucha

Wist je dat je voor het maken van kombucha ook kombucha nodig hebt?
Dat klinkt misschien raar, maar je hebt de gisten en bacteriën uit kombucha zelf nodig. Ons advies is om een professionele kombucha te gebruiken zodat je zeker weet dat de gisten en bacteriën gezond zijn. Alle kombucha in onze webshop is bijvoorbeeld geschikt voor het maken van kombucha!

Voor 29,99 ontvang je ons hele assortiment met o.a. 4 verschillende kombucha’s!
Bekijk product →

Ons kombucha recept

Het maken van kombucha bestaat uit twee stappen:

 1. Het maken van een SCOBY
 2. Het maken van kombucha

Een SCOBY is de unieke cultuur van gisten en bacteriën. Je kunt deze kant-en-klaar kopen op marktplaats, maar het is ook mogelijk om deze zelf te maken.

Om een SCOBY te maken gebruik je dezelfde ingrediënten en benodigdheden als voor kombucha. En ook de stappen zijn redelijk vergelijkbaar.

Stappenplan voor het maken van een SCOBY

 1. Maak de glazen pot en pan goed schoon!
 2. Breng de helft van het water kort aan de kook (500ml) en voeg daarna de suiker toe (100 gram).
 3. Laat de twee zakjes thee 5 tot 10 minuten trekken in het water.
 4. Voeg daarna de rest van het water toe (500ml) en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Giet het zoete theewater in de pot en voeg hier de kombucha (1 liter) aan toe.
 6. Dek de pot af met het doek of koffiefilter en maak dit vast met het elastiek of stuk touw.
 7. Zet de pot voor 4 weken op een donkere plek buiten direct zonlicht, op kamertemperatuur. De SCOBY is klaar zodra het de pot helemaal afsluit.
 8. Laat de SCOBY in de pot tot je de kombucha gaat maken. Als het nog even duurt voor je de kombucha gaat maken zorg dan dat je wekelijks een klein beetje suiker blijft toevoegen. Zo hou je de SCOBY gezond!

Stappenplan voor het maken van kombucha

Als het je is gelukt om een SCOBY te maken is het maken van kombucha een eitje! De meeste stappen zijn namelijk hetzelfde, en het kost je veel minder tijd.

Maar waar je bij het maken van een SCOBY niet zoveel ruimte hebt om te experimenteren kan dat bij kombucha wel!

In ons mini e-book geven we een aantal extra tips over het experimenteren met kombucha op allerlei manieren.

De stappen:

 1. Maak de glazen pot, pan en flessen goed schoon!
 2. Breng de helft van het water even aan de kook (500ml) en voeg daarna de suiker toe (100 gram).
 3. Laat de twee zakjes thee 5 tot 10 minuten trekken in het water.
 4. Voeg daarna de rest van het water toe (500ml) en laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
 5. Giet het zoete theewater in de pot en voeg hier de kombucha (1 liter) en SCOBY aan toe.
 6. Dek de pot af met het doek of koffiefilter en maak dit vast met het elastiek of stuk touw.
 7. Zet de pot voor 7 tot 14 dagen op een donkere plek buiten direct zonlicht.
 8. Begin na een week jouw kombucha te proeven. Smaakt het al goed? Dan is het klaar!
 9. Haal de SCOBY uit het brouwsel. Giet de kombucha in de flessen, maar laat een laagje over.
  Zet de flessen in de koelkast – zodra het afgekoeld is zijn de flessen klaar om te drinken!
 10. In het overgebleven laagje kombucha bewaar je de SCOBY.

Als je goed met de SCOBY omgaat, kan je deze jarenlang blijven gebruiken. Zo gebruiken we voor de producten van Aard’g een SCOBY die al meer dan 25 jaar oud is!

Voor het maken van je volgende batch kombucha kan je naast dezelfde SCOBY ook je eigen gebrouwen kombucha maken. Drink dus niet alles meteen op!

Een mini e-book over het maken van kombucha!

Nu je ons artikel hebt gelezen heb je alle kennis in huis om je eigen kombucha te maken! Het bovenstaande recept is, zoals we aangaven, een recept voor een traditionele kombucha op basis van groene thee.

Maar, kombucha is zoveel meer dan dat. Je kunt experimenteren met ingrediënten, hoeveelheden en zelfs temperaturen. En daarin helpen we je graag verder!

Download nu gratis ons mini e-book over het maken van kombucha voor extra informatie en handige tips.

Heb je vragen, of manieren waarop we ons e-book kunnen verbeteren? Laat het dan weten in de reacties hieronder.

Aanbevolen artikelen

Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is kombucha goed voor? Het woord aan onze klanten!

Kombucha wordt al duizenden jaren geprezen om de gezondheidsvoordelen die het drankje zou hebben. Maar ondanks zo’n rijke en gezonde geschiedenis is daar maar weinig wetenschappelijk bewijs voor. Toch zijn er veel websites die...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

Suikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel concentraat of...

Laat een reactie achter!

34 Reacties

 1. In het blog hebben jullie het over een zakje thee. Heb je het dan over een zakje voor een pot thee of een zakje voor 1 glas thee?
  Vriendelijke groet, Hester

  Antwoord
  • Hi Hezter, ik wist niet dat daar onderscheid tussen gemaakt wordt. Maar ik zou zeggen een zakje voor 1 glas thee :).
   Liefs, Max

   Antwoord
 2. Ik heb een vraag over de Scoby , hoe maak je een scoby zonder ongepasturiseerde kombucha. Dus helemaal puur vanaf scratch.

  Alvast bedankt voor je antwoord
  Groet Rob

  Antwoord
  • Hi Rob, een scoby maken zonder kombucha cultuur is vrij lastig.
   En ik moet zeggen dat ik dat niet zo snel weet – wij zijn ook met bestaande culturen begonnen.
   In feite zou je een pot gesuikerde thee met een doek erop lang kunnen laten staan, en dan hopen dat de juiste bacteriën en gisten erop af komen.
   Fermenteren zal het sowieso, maar of je ook daadwerkelijk een SCOBY krijgt weet ik dan niet.
   Groet, Max

   Antwoord
 3. Hi! Even snel een vraag over stap twee; als ik weer een liter kombucha toevoeg, maak ik toch eigenlijk niet zelf kombucha? Is gewoon de SCOBY in de thee & suiker niet voldoende? Of lees ik niet goed?
  Lieve groeten Caroline

  Antwoord
  • Hi Caroline, je zult ook altijd wat kombucha nodig blijven hebben. Je wilt namelijk wel de juiste leefomgeving creëren voor de SCOBY
   Dat maakt het inderdaad wel wat tegenstrijdig: kombucha nodig hebben om kombucha te maken. Maar je hebt dus kombucha nodig om meer kombucha te maken. Als de SCOBY in alleen thee en suiker gelegd wordt duurt het niet alleen lang voordat het hele proces op gang komt, het kan ook zo zijn dat de SCOBY die omgeving niet overleefd. Door kombucha toe te voegen creëer een zure omgeving met ondersteunende bacteriën en gisten.
   Liefs, Max

   Antwoord
 4. Hallo! 2 weken geleden ben ik begonnen met het brouwen van
  Kombucha. Netjes alles volgens de regels gedaan. Morgen zijn er precies 14 dagen voorbij en zou mijn eerste fermentatie een feit moeten zijn.

  Echter, ik keek er zojuist nog eens naar, en zie slechts een flinterdun laagje als baby Scoby bovenop de vloeistof zitten. In filmpjes zie ik dat er na 14 dagen een stevige zwam van wel een centimeter dik is gevormd. Wat gaat hier fout?

  Ik ben bang dat als ik m er morgen uithaal hij scheurt. . Help!

  Vast bedankt, groetjes’

  Antwoord
  • Hi Sietske, uiteraard zijn de richtlijnen die hierboven staan gemiddeld genomen.
   De groei van een SCOBY is van veel factoren afhankelijk, waaronder temperatuur. Hoe warmer hoe sneller het gaat.
   En de belangrijkste factor bij het thuisbrouwen van kombucha is geduld zou ik zeggen. Dus heb vooral geen haast – misschien heeft jouw kombucha gewoon even wat meer tijd nodig :).

   Liefs, Max

   Antwoord
 5. Ik meen dat er bij het maken van kombucha geen metalen voorwerpen in aanraking mogen komen met de scooby. Het zou het fermentatieproces doen mislukken. Bij jullie bekend?

  Antwoord
  • Hi Marianne,
   Dit is inderdaad wel bekend. Ons advies is daarom om zoveel mogelijk met glas te werken – en anders voedselveilig plastic :).
   Groetjes,
   Max

   Antwoord
 6. Hallo,
  Ik heb laatst van mijn dochter voor vaderdag de Kombuscha original gekregen .
  De smaak is echt prima. Wat ik echter vreemd vindt is dat mijn eigen gemaakte Kombuscha veel zuurder smaakt. Hoe kan dit? Voegen jullie nog iets extra toe aan de Kombuscha of doe ik iets verkeerd?

  Gr. Barend

  Antwoord
  • Hi Barend,
   Dat zal te maken hebben met azijnzuur. Als je thuis kombucha maakt loop je vaak tegen 3 dingen aan:
   1. Je gebruikt te veel suiker zodat er restsuikers over houdt.
   2. Er wordt door die vele suikers door de gist veel alcohol gemaakt.
   3. En die vele alcohol worden door azijnzuurbacteriën in vrij veel azijnzuur omgezet.
   Daardoor kan je een zeer zuren kombucha krijgen.
   Onze kombucha bevat geen restsuikers, is alcoholvrij en bevat bijna geen azijnzuur. Daardoor wordt de smaak een stuk ‘zachter’ 🙂
   Groetjes,
   Max

   Antwoord
 7. kan de drank samen met sertraline dit is een antideprisiva

  Antwoord
  • Hi Gerda,
   Daar kan ik jammer genoeg geen duidelijk antwoord op geven. Het lijkt me goed als je dit met je huisarts overlegd :).
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 8. Hi! Jullie kombucha is suikervrij omdat de SCOBY alle suiker opneemt. Is 100g suiker per 1L dus de juiste verhouding om uiteindelijk een suikervrije kombucha over te houden? Of zijn er ook andere manieren om de kombucha vrij van geraffineerde suikers te maken (met bijv zelfgemaakte appelmoes of zoiets)? Ik hoor het graag 🙂

  Antwoord
  • Hi Lotte,
   Dat is een wel een beetje om het geheim van de smit vragen hè ;).
   De truc zit ‘m in de complexiteit van de suikers en de hoeveelheid (vaak veel te veel!).
   Daarnaast speelt ook temperatuur een belangrijke rol: gisten en bacteriën werken (net als wij mensen eigenlijk) anders bij verschillende temperaturen.
   Als je echt wilt toewerken naar een suikervrije kombucha zal je het proffesioneel moeten aanpakken: meten is weten. Dus de suiker meten, alcohol meten (de onze is naast suikervrij ook alcoholvrij), temperaturen bijhouden en tijdsduur. Het vergt veel tijd en moeite, maar als je het wilt bereiken gaat het je lukken Lotte!
   Groetjes, Max

   Antwoord
 9. ik heb een fles appelazijn en nu lijkt het net of er een kombuchazwam in groeit. Kan dat?

  Antwoord
  • Hi Joke,
   De zwam van kombucha lijkt inderdaad op die van azijn (het proces is redelijk vergelijkbaar).
   Wel is er een andere samenstelling van gisten en bacteriën waardoor ze niet een op een te gebruiken zijn voor het maken van kombucha.
   Groetjes, Max

   Antwoord
 10. Hallo
  Ben een paar maanden geleden met een gekochte scoby van +/- 8mm dik begonnen om kombucha te maken en lukt heel aardig,maar bij elke batch vormt zich een 2mm.dikke scoby en daar blijft het bij,ze worden niet dikker! Hoe gaat dat wel lukken???

  Antwoord
  • Hi Gerrit,
   Geef je de SCOBY genoeg voeding (als in suikers)?
   Als je streven is een dikke SCOBY te maken mag het daar niet aan ontbreken :).
   Anders kan temperatuur ook een rol spelen – experimenteer daar wat mee zou ik zeggen.
   Groet, Max van Aard’g

   Antwoord
   • Hi hi,

    Zonet begonnen aan het maken van een SCOBY mbv jullie kombucha.

    In het recept in jullie ebook staat dat je 1 Ltr kombucha nodig hebt om Kombucha te maken . Kan ik daarvoor de vloeistof waarmee de SCOBY gemaakt is?

    En hebben jullie advies over het schoonmaken. Ik heb een pot met een tapen om continu te gaan brouwen. Jullie raden de zwam zo min mogelijk aan te raken, maar een kennis raad me aan 1 x in de 2/3 maanden alles uit de pot te halen, pot schoon te maken en de SCOBY afspoelen en alles weer terug in de pot te doen.

    Ben benieuwd! Dankjewel

    Antwoord
    • Hi Tamara,
     Tof dat je kombucha aan het maken bent!
     Je kunt die vloeistof zeker gebruiken ja. En daarna dan weer de gemaakte kombucha natuurlijk.
     Qua schoonmaken is het geen slecht advies van je kennis hoor! Het kan in ieder geval geen kwaad :).
     Zeker bij een continu-brouwsel is het goed om af en toe even een reset te geven!
     Groetjes, Max van Aard’g

     Antwoord
 11. Hi, ik vraag mij af of ik de aard’g literflessen voor 2e fermentatie zou kunnen hergebruiken (ivm vorming koolzuur en de daarbij behorende druk) Ze zien er heel stevig uit en de dop lijkt van goede kwaliteit. Ik ga er daarbij van uit dat ik de dop wel af en toe even losdraai…..

  Antwoord
  • Hi Adrienne,
   Ze zijn in principe niet geschikt voor druk (we kunnen onze suikervrije frisdrank er bijvoorbeeld niet in afvullen).
   Maar, uit ervaring weten we wel dat het wel enige druk aan kan.
   Zolang je inderdaad af en toe de dop even losdraait, en het niet volop in de zon zet (dan kan het snel gaan) komt het wel goed denk ik :).
   Groetjes,
   Max

   Antwoord
 12. Ik wil eigenlijk gaan continu brouwen maar ik kom er niet uit welke pot nu goed is, of eigenlijk wel kraantje. Hebben jullie misschien een tip qua merk of materiaal waarin ik continu kan brouwen? Ik heb uit mijn kefirperiode ook nog een stevige weckpot met waterslot, is deze in het hele proces ook nog ergens geschikt voor? Voor het continu brouwen wil ik graag een wat grotere pot. Mag ik beginnen met een scoby die ik op marktplaats verkrijg en daarbij jullie kombucha gebruiken als starter? Groetjes Loes.

  Antwoord
  • Hi Loes,
   Een merk heb ik niet zo snel, maar kijk even goed hoe het kraantje eruit ziet.
   Sommige kraantjes zijn van goedkoop plastic en dat kan oplossen door de zure in de kombucha.
   De pot met waterslot is niet per se nodig denk ik.
   Kombucha kan tijdens de primaire fermentatie het beste met een open doek erop gefermenteerd worden.
   En de secundaire fermentatie gebeurt in een gesloten fles (eventueel beugelfles zodat af en toe druk afgelaten kan worden).
   Je kunt zeker beginnen met een SCOBY van marktplaats en onze kombucha als starter gebruiken!
   Mocht je meer vragen hebben – schroom je niet ze te vragen.
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 13. Ik ben ook gestart met het brouwen van kombucha.
  Kan de scoby té groot of té dik worden? Zo ja, wat doe ik daarmee?

  Antwoord
  • Hi Liselotte,
   Té groot of té dik maakt voor de SCOBY niet zoveel uit, maar praktisch is anders, haha
   Mijn advies zou zijn een paar lagen van de SCOBY af te halen en die te gebruiken voor een volgende batch.
   En de rest van de SCOBY kan je dan weggeven, weggooien of je kan er iets creatiefs mee doen (SCOBY’s worden namelijk gebruikt om kleding mee te maken, of snoep!)
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 14. Enkele weken geleden zijn we gestart met een 1e poging om een scoby te maken, daarbij jullie recept aangehouden. Na 4 weken nog geen scoby, dus wat suikerthee toegevoegd en weer 2 weken verder. Nu ligt er op de bodem van de pot wel een soort ‘ drab-laag’ , aan de oppervlakje alleen een minimaal vliesje.
  Wat te doen: nog langer laten staan? Opnieuw beginnen? Wat zou jullie advies zijn?

  Antwoord
  • Hi Jeanneke,
   Dat is lastig in te schatten zonder beelden natuurlijk, maar vaak is het een kwestie van geduld.
   Het kan soms tot wel 2 maanden duren (afhankelijk van o.a. de temperatuur).
   Kijk het nog even aan zou ik zeggen, en begin anders inderdaad opnieuw 🙂
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 15. Hallo,
  Moet de scooby in een laagje Kombucha in de koelkast bewaard worden of op kamertemperatuur?
  En kan dit in een afgesloten bakje of moet het ook afgedekt worden met een doekje?
  Ik hoor het graag.
  Alvast hartelijk dank.
  Groeten, Irma

  Antwoord
  • Hi Irma,
   Het makkelijkste is wel als je het in de koelkast bewaard ja.
   Ik zou het afgesloten bewaren, en eens in de maand een klein beetje suiker toevoegen (en de druk eraf laten).
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord
 16. Hallo

  Ik zou graag kombucha maken zonder suiker. Is dat mogelijk en veilig?
  Ik las dat het “giftig” zou kunnen zijn en dat hij slijmerig zou worden.
  Moet er dus altijd suiker bij de start?
  Dankjewel

  Antwoord
  • Hoi Daphne,
   Het is zeker mogelijk en veilig om suikervrije kombucha te maken, het is alleen niet zo gemakkelijk. Je hebt altijd een bron van suiker nodig bij de start. Zonder suiker kun je geen kombucha fermenteren. Wij fermenteren dus ook zeker met een vorm van suiker. Moge dat natuurlijke fruitsuikers zijn, gewoon suiker of bijvoorbeeld bij onze Kombucha Original: rijststroop. Suiker is wat dat betreft gewoon suiker, ongeacht de vorm. Wij doseren het suiker dusdanig exact zodat alle suikers eruit fermenteren. Vandaar dat het eind product suikervrij is. Thuis is dit praktisch onmogelijk om te doen omdat je met een veel kleinere batch werkt. Voor je beeldvorming: een percentage suiker op 1000 liter is veel gemakkelijker exact te doseren dan een percentage op 1 liter. Hopelijk geeft dit het antwoord wat je zoekt en anders kun je me altijd meer vragen hoor!
   Groetjes, Zeger van Aard’g

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *