Selecteer een pagina
Home > Kombucha > De 5 beste soorten thee voor kombucha: en de slechtste…

De 5 beste soorten thee voor kombucha: en de slechtste…

27 november 2019

Max Rood

Leestijd: 5 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

27 november 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

5 minuten

Thee, de basis voor een klassieke, gezonde kombucha.

Home > Kombucha > De 5 beste soorten thee voor kombucha: en de slechtste…

Voor het maken van kombucha kun je het beste de volgende soorten thee gebruiken: groene, zwarte, witte, oolong of pu-erh thee.

Deze soorten thee houden de SCOBY en probiotica in kombucha gezond. Kombucha op basis van bijvoorbeeld groene thee, zoals die de kombucha van Aard’g, is daarom ook super gezond.

Kruidentheesoorten zoals rooibos kunnen daarentegen beter vermeden worden.

In dit artikel leg ik uit waarom er thee gebruikt wordt voor kombucha, en wat de beste theesoorten zijn om het drankje mee te maken.

Eerst nog meer weten over wat kombucha precies is: Lees De Ultieme Kombucha Gids.

Welke soorten thee zijn er?


Er zijn vijf soorten thee. Groene en witte thee behoren tot deze vijf theesoorten, maar kruidenthee officieel niet.

Alle theesoorten worden gemaakt van dezelfde plant: de Camellia sinensis. De variatie in de theesoorten is afhankelijk van het moment van plukken en het verwerkingsproces dat daarna volgt.

Het verwerkingsproces bepaalt hoe geoxideerd de theesoort is. Oxidatie is een chemisch proces waarbij de thee reageert met zuurstof.

Hoe meer thee geoxideerd is, hoe meer cafeïne het bevat. Minder of niet geoxideerde thee bevat weinig cafeïne, maar weer meer antioxidanten.

Daarbij zijn er veel gezondheidsvoordelen van witte thee die ontstaan zijn door het gebrek aan oxidatie, terwijl er veel gezondheidsvoordelen van zwarte thee zijn die juist weer ontstaan zijn door de overmatige oxidatie.


Groene thee.

Wordt gemaakt van jonge theebladeren die na het plukken worden gestoomd. Dit stomen voorkomt oxidatie waardoor de thee minimaal geoxideerd is. Vervolgens wordt de thee gedroogd en klaargemaakt voor gebruik.


Zwarte thee.

In tegenstelling tot groene thee wordt zwarte thee volledig geoxideerd. Hierdoor ontstaat een intensere smaak, een zwarte kleur en een donkerdere thee. Er zit meer cafeïne in zwarte thee.


Witte thee.

Deze theesoort wordt helemaal niet geoxideerd. Daarnaast wordt er voor witte thee alleen gebruikgemaakt van ongeopende bladknoppen. Witte theebladeren hebben een lichtgroene kleur, net als de thee. Het bevat daarbij zeer weinig cafeïne.


Oolong thee.

Zit tussen groene en zwarte thee in als je kijkt naar oxidatie. Dit geldt ook voor de kleur van de bladeren en thee, en het cafeïnegehalte.


Pu-erh thee.

Een gefermenteerde theesoort die gemaakt wordt van zwarte thee. Na de productie wordt de thee in elkaar gedrukt en bewaard in ondergrondse grotten. Het lange fermentatieproces dat volgt brengt veel gezondheidsvoordelen met zich mee.

De geschiedenis van kombucha begint allemaal met de Camellia sinensis, oftewel de thee plant.

Waarom wordt thee voor kombucha gebruikt?


Al meer dan 2000 jaar wordt thee gebruikt om kombucha te maken. In de geschiedenis van kombucha kom je prachtige verhalen tegen over de relatie tussen thee en kombucha.Een van de landen die wordt gelinkt aan de ontdekking van kombucha is ook bekend voor de ontdekking van thee, namelijk: China.

Nadat de Chinese keizer Shennong thee ontdekte zou men in China zijn gaan experimenteren met het fermenteren van het nieuwe drankje. In het jaar 221 voor Christus zou Qin Shi Huangdi de eerste zijn die kombucha op basis van thee dronk.

Door de geschiedenis heen is die traditie niet veranderd. Maar hoewel er eerst altijd kombucha op basis van groene thee werd gemaakt, wordt het nu met alle soorten thee gemaakt. Er wordt tegenwoordig zelfs kombucha gemaakt zonder thee, zoals bijvoorbeeld de Citroen Kombucha van Aard’g!

Probeer meer cafeïnevrije kombucha: Aard’g Kombucha.

Pu-Erh thee, een gefermenteerde thee soort dat uitermate geschikt is om kombucha mee te maken!

Soorten thee voor kombucha


Kombucha kan van alle theesoorten gemaakt worden. Maar elke soort thee heeft z’n eigen gezondheidsvoordelen.


Kombucha met groene thee

Groene thee zit vol met antioxidanten (1) en verlaagt zo de kans op hart- en vaatziekten en kanker (2), (3). Daarnaast stimuleert het hersenfuncties (4), (5) en beschermt het tegen diabetes type 2 (6).


Kombucha met zwarte thee.

Zwarte thee werkt bloeddrukverlagend (7) en houdt zo ons lichaam warm. Daarbij draagt het, net zoals de probiotica in kombucha, bij aan onze darmflora (8).


Kombucha met witte thee

Van alle soorten thee bevat witte thee verreweg de meeste antioxidanten (9). Daarnaast wordt het gelinkt aan gewichtsverlies (10), (11).


Kombucha met oolong thee

Deze kombucha valt precies tussen kombucha op basis van groene en zwarte thee in. Er is nog te weinig onderzoek gedaan naar oolong thee. Maar de samenstelling van voedingsstoffen pleit voor vergelijkbare gezondheidsvoordelen als die van zowel groene en zwarte thee.


Kombucha met pu-erh thee

De gezondheidsvoordelen van pu-erh komen vooral terug in de vorm van bacteriën. Het draagt daarom bij aan zowel de spijsvertering (12) als de samenstelling van bacteriën in de darmflora (13).

Kruidenthee, en thee soorten met toegevoegde smaakjes kunnen best voor kombucha gebruikt worden, maar zorgen niet voor de gezondste kombucha!

Welke thee kan je beter niet gebruiken voor kombucha?


Het wordt afgeraden om kombucha te maken op basis van kruidenthee. Onder kruidenthee vallen alle soorten buiten de klassieke varianten thee. Denk bijvoorbeeld aan gemberthee, rooibosthee of zoethoutthee.

Op de lange termijn brengen ze namelijk schade toe aan zowel de SCOBY als de probiotica in kombucha.

Je kunt wel gebruik maken van kruidenthee als je zelf kombucha wil maken. Maar je zult de kombucha cultuur sneller moeten vervangen voor een gezonde cultuur.

Lees verder: Zelf kombucha maken doe je zo!

Samenvatting

Thee wordt al duizenden jaren gebruikt om kombucha te maken. Vroeger werd het alleen van groene thee gemaakt, maar tegenwoordig wordt het van alle theesoorten gemaakt.


Elke theesoort heeft z’n eigen gezondheidsvoordelen en smaken. Dit heeft te maken met het verschil in oxidatie en verwerking van de thee.


Het wordt afgeraden om kombucha te maken van kruidenthee omdat dit op de lange termijn schade toebrengt aan de SCOBY en de probiotica in kombucha.

Bronnen:

 1. Nutrition Journal • Groene thee zit vol met antioxidanten
 2. Journal Postgraduate Medical • Antioxidanten verlagen de kans op hart- en vaatziekten
 3. Clinical Interventions in Aging • Antioxidanten verlagen de kans op hart- en vaatziekten
 4. Nutrition Journal Groene thee stimuleert hersenfuncties
 5. Psychopharmacology • Groene thee stimuleert hersenfuncties
 6. American Journal of Clinical Nutrition • Groene thee beschermt tegen diabetes type 2
 7. Journal of the American Medical Association • Zwarte thee werkt bloeddrukverlagend
 8. Food Reviews International • Zwarte thee draagt bij aan de darmflora
 9. Food Chemistry • Witte thee bevat de meeste antioxidanten
 10. Nature • Witte thee wordt gelinkt aan gewichtsverlies
 11. Journal of Food Science • Witte thee wordt gelinkt aan gewichtsverlies
 12. Public Library of Science • Pu-erh thee draagt bij aan de spijsvertering
 13. Journal of Biomedical Science • Pu-erh thee draagt bij aan de samenstelling van bacteriën in de darmflora

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *