Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

De 5 beste soorten thee voor kombucha: en de slechtste…

Een van de oprichters van Aard'g, Max, die een flesje Aard'g Bloem Kombucha bekijkt.

20 jul, 2020

i

Kombucha, Thee

Voor het maken van kombucha kun je het beste de volgende soorten thee gebruiken: groene, zwarte, witte, oolong of pu-erh thee. Toch worden er ook veel soorten kombucha gemaakt met andere soorten thee zoals bijvoorbeeld rooibos.

In dit artikel leggen we uit waarom die vijf theesoorten het beste zijn voor kombucha en welke soorten thee je beter kunt vermijden.

Meer weten over wat kombucha precies is: Wat is kombucha? De ultieme gids.

Welke soorten thee zijn er?

Er zijn vijf soorten thee: witte, groene, oolong, zwarte en pu-erh thee. Dit zijn de officiële theesoorten.

Alle theesoorten worden gemaakt van dezelfde plant: de Camellia sinensis. Het verschil tussen de soorten thee komt door het moment van plukken en het verwerkingsproces.

Tijdens het verwerken wordt thee namelijk geoxideerd: een chemisch proces waarbij thee reageert met zuurstof. Hoe meer zuurstof hoe mee cafeïne en hoe donkerder de thee.

De verschillende theesoorten:

  • Witte thee: hiervoor wordt alleen gebruik gemaakt van ongeopende bladknoppen die niet worden geoxideerd. De witte theebladeren hebben daardoor een lichte kleur en bijna geen cafeïne.
  • Groene thee: gemaakt van jonge theebladeren die na het plukken gestoomd worden. Door het stomen is de thee minimaal geoxideerd. Na het stomen wordt de thee gedroogd en klaargemaakt voor gebruik.
  • Zwarte thee: wordt in tegenstelling tot witte en groene thee volledig geoxideerd. Hierdoor ontstaat een intense smaak, een zwarte kleur van de bladeren én de thee. Ook zit er daardoor meer cafeïne in zwarte thee.
  • Oolong thee: zit tussen groene en zwarte thee in. Dit geldt voor de oxidatie, de kleur van de bladeren en thee en het cafeïnegehalte.
  • Pu-erh thee: een gefermenteerde thee die gemaakt wordt van zwarte thee. Na de productie van de zwarte thee wordt het in elkaar gedrukt en bewaard in grotten. Het lange fermentatieproces dat volgt ontwikkeld de smaak enorm!

Waarom wordt thee voor kombucha gebruikt?

Al meer dan 2000 jaar wordt thee gebruikt om kombucha te maken. In de geschiedenis van kombucha kom je prachtige verhalen tegen over de relatie tussen thee en kombucha. Een van de landen die wordt gelinkt aan de ontdekking van kombucha is ook bekend voor de ontdekking van thee, namelijk: China.

Nadat de Chinese keizer Shennong thee ontdekte zou men in China zijn gaan experimenteren met het fermenteren van het nieuwe drankje. In het jaar 221 voor Christus zou Qin Shi Huangdi de eerste zijn die kombucha op basis van thee dronk.

Door de geschiedenis heen is die traditie niet veranderd. Maar hoewel er eerst altijd kombucha op basis van groene thee werd gemaakt, wordt het nu met alle soorten thee gemaakt. Er wordt tegenwoordig zelfs kombucha gemaakt zonder thee, zoals bijvoorbeeld de Citroen Kombucha van Aard’g!

Een van de oprichters van Aard'g, Max, die een flesje Aard'g Bloem Kombucha bekijkt.

Aard’g Bloem Kombucha wordt met groene thee gemaakt, naast rozenbottel, linde en hibiscus.

Soorten thee voor kombucha

Kombucha kan van alle echte theesoorten gemaakt worden. Alle theesoorten gemaakt van de Camellia sinensis plant: witte, groene, zwarte, oolong en pur-erh thee.

Elke kombucha smaakt anders en het soort thee heeft daar veel invloed op! Daarnaast is het belangrijk dat als je zelf kombucha maakt je daar echte thee voor gebruikt: Hoe maak je kombucha? Doe het zelf, gemakkelijk en snel!

Traditionele kombucha, zoals de Kombucha Original van Aard’g, wordt gemaakt met groene thee. Kombucha is namelijk ouder dan de uitvinding van zwarte thee!

Tegenwoordig wordt kombucha met elk soort thee gemaakt. En zelfs zonder thee! Zo maken we bij Aard’g bijvoorbeeld kombucha op basis van enkel citroen: de Citroen Kombucha van Aard’g.

Een van de oprichters van Aard'g, Zeger, die een flesje Aard'g Levende Gember Limonade bekijkt.

Ondanks dat er officieel geen kombucha mee gemaakt kan worden is gember natuurlijk wel een goede basis voor een product!

Welke thee kan je beter niet gebruiken voor kombucha?

Als je zelf kombucha maakt wordt het afgeraden om kombucha te maken met kruidenthee. Of een andere vorm van thee dat niet van de Camellia sinensis plant komt. Denk bijvoorbeeld aan gemberthee, rooibosthee of zoethoutthee.

De reden dat je echte thee voor kombucha moet gebruiken heeft te maken met de unieke gisten en bacteriën in kombucha. Die veranderen op de lange termijn namelijk met onofficiële thee.

Wil je toch kombucha maken van kruidenthee dan zal je de cultuur sneller moeten vervangen voor een gezonde cultuur.

Samenvatting

  • Thee wordt al duizenden jaren gebruikt om kombucha te maken. Elke theesoort zorgt voor een unieke kombucha!
  • Vroeger werd het alleen van groene thee gemaakt, maar tegenwoordig wordt het van alle theesoorten gemaakt.
  • Het wordt afgeraden om kombucha te maken van kruidenthee omdat dit op de lange termijn niet goed is voor de unieke gisten en bacteriën in kombucha.

Aanbevolen artikelen

Wat zijn pre- en probiotica?

Wat zijn pre- en probiotica?

Je was je er op dat moment niet van bewust, maar toen je moeder vroeger zei: “Eet je asperges op!” stimuleerde ze de opname van prebiotica – al noemde zij ze waarschijnlijk vezels. En die kleine flesjes Yakult die je misschien wel in de koelkast hebt staan? Daar...

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Laat een reactie achter!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *