Home > Kefir > Wat is kefir? De ultieme kefir gids!
Een fles Aard'g Waterkefir Original naast een cactus op een houten tafel.

Wat is kefir? De ultieme kefir gids!

9 september 2020

Max Rood

Leestijd: 7 minuten

Laatste update:

9 september 2020

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

7 minuten

Een fles Aard'g Waterkefir Original naast een cactus op een houten tafel.

Heb jij de Waterkefir Original van Aard’g al eens geprobeerd?

Home > Kefir > Wat is kefir? De ultieme kefir gids!

Kefir, het is in de supermarkt bekend als melkkefir en ook steeds vaker te koop als waterkefir. Maar wat is kefir precies? Waarom drinken we het en wat is eigenlijk het verschil tussen de twee soorten?

In dit artikel geven we antwoord op al je kefir vragen! Er is nog steeds veel te leren over kefir dus we zullen dit artikel blijven voorzien van nieuwe informatie.

Wat is kefir?


Er zijn twee soorten kefir: waterkefir en melkkefir. Vaak worden deze met elkaar verward maar het zijn duidelijk twee verschillende producten.

Wat ze gemeen hebben is dat er in beide soorten kefir veel bacteriën zitten. Dit zijn voornamelijk melkzuurbacteriën, die ondanks de naam dus ook in waterkefir voorkomen!

Deze bacteriën komen in kefir dankzij fermentatie, het proces waarbij verschillende gisten en bacteriën voedingstoffen omzetten in onder andere nog meer bacteriën. Waterkefir en melkkefir zijn dus allebei gefermenteerde drankjes.


Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir?


Er zijn twee grote verschillen tussen waterkefir en melkkefir. De eerste zijn de ingrediënten die gebruikt worden voor de fermentatie, de tweede de gisten en bacteriën waarmee die fermentatie tot stand komt.

De ingrediënten voor de verschillende soorten kefir zijn duidelijk anders. Voor waterkefir wordt, naast water, gebruik gemaakt van vruchten. In het geval van Aard’g Waterkefir Original zijn dat bijvoorbeeld vijgen en citroenen. Voor melkkefir gebruik je zoals de naam al zegt melk als hoofdingrediënt.

De gisten en bacteriën voor beide soorten kefir heten kefirkorrels. Dit zijn korrels waarin de cultuur van gisten en bacteriën zitten.

Een zeefje met waterkefirkorrels erin met op de achtergrond een gootsteen.

Waterkefirkorrels zien er, in tegenstelling tot melkkefirkorrels, wat glazig uit.

Wat zijn kefirkorrels?


De gisten en bacteriën waarmee zowel waterkefir als melkkefir gemaakt worden heten kefirkorrels. Dit komt omdat de gisten en bacteriën waarmee de drankjes gemaakt worden er beide korrelachtig uit zien.

Toch zijn waterkefirkorrels en melkkefirkorrels heel anders. Met waterkefirkorrels maak je waterkefir, met melkkefirkefirkorrels maak je melkkefir. Je kunt daarom ook geen waterkefir maken met melkkefirkorrels of vice versa.

Waterkefirkorrels zijn glazig en zien eruit als doorzichtige rijstkorrels. De oorsprong van de waterkefirkorrels ligt in Mexico. De korrels komen van nature voor in een specifieke cactus die daar groeit.

Melkkefirkorrels zijn wit en lijken op kleine bloemkoolroosjes. Ze plakken aan elkaar en zijn soms moeilijk te onderscheiden van de melkkefir waar ze in liggen. De oorsprong van melkkefirkorrels ligt in de Kaukasus. Daar wordt melkkefir al honderden jaren gedronken!


Wat is een andere naam voor kefirkorrels?


Er is vaak verwarring over wat kefirkorrels precies zijn. Dit komt onder andere omdat er veel verschillende namen voor kefirkorrels zijn.

Daarom kan het zijn dat je kefirkorrels onder een van de volgende namen kent:


 • Kefirplantje
 • Yoghurtplantje
 • Tibi
 • Japanse zeekristallen
 • Californische bijen


De namen kefir- en yoghurtplantje worden in Nederland veel gebruikt, maar zijn zeer verwarrend. De gisten en bacteriën zijn namelijk helemaal geen planten. En zo zien ze er ook niet uit.

Een fles Aard'g Waterkefir Original naast een cactus op een stellingkast.

Waterkefirkorrels komen in de natuur voor in de Opuntia cactus die groeit in Mexico.

Wat is waterkefir?


Waterkefir is een gefermenteerd drankje gemaakt van water, vruchten en unieke gisten en bacteriën. De vruchten kunnen variëren maar de gisten en bacteriën zijn altijd hetzelfde.

Omdat er verschillende vruchten gebruikt kunnen worden voor waterkefir is elke waterkefir anders! De Waterkefir Original van Aard’g wordt bijvoorbeeld gemaakt met vijgen en citroenen.

De meeste soorten waterkefir zijn fruitig en lichtzuur. Daarnaast heeft het vaak een typische smaak van gefermenteerde producten. Zoals bijvoorbeeld kombucha dat ook heeft.

De gisten en bacteriën voor waterkefir noem je waterkefirkorrels. Dit zijn doorzichtige korrels die een beetje op rijst lijken. De waterkefirkorrels zetten de vruchtsuikers om in verschillende voedingsstoffen waaronder veel verschillende bacteriën.

Zo worden er van zoete vruchten een frisse en lichtzure drank gemaakt die door steeds meer mensen gedronken wordt!


Waar komt waterkefir vandaan?


Waterkefir is in Europa nog niet zo lang bekend. De eerste berichten over het drankje komen uit 1899. In het Koninklijke Microscopische tijdschrift worden waterkefir en de waterkefirkorrels voor het eerst beschreven.

Eerst dacht men dat waterkefir Zwitsers was. De reden hiervoor is omdat het drankje in 1978 ontzettend populair was in het land!

Maar waterkefir komt toch echt uit Mexico. Daar wordt het wel anders genoemd, namelijk tibicos. Het blijkt dat de waterkefirkorrels, die ze tibi noemen, uit de vruchten van een cactus komen.

Een fles en glas Aard'g Waterkefir Original op een bureau met op de achtergrond een foto, laptop en monitor.

Waterkefir wordt vaak gedronken als aanvulling op voeding, maar kan ook gewoon als tussendoortje. Zoals op kantoor!

Waarom drinken we waterkefir?


Waterkefir wordt om twee redenen gedronken. Enerzijds is er de unieke en complexe smaak, anderzijds zijn er mensen die waterkefir drinken omdat zij ervaren dat het goed voor hun lichaam is.

De smaak van waterkefir is verfrissend, lichtzuur en uniek. En, zoals dat bij veel gefermenteerde producten zo is, is de smaak erg complex!

De gezondheidsvoordelen die veel mensen ervaren door waterkefir te drinken zijn jammer genoeg niet wetenschappelijk bewezen. We kunnen daarom ook niet zeggen of waterkefir iets voor jouw gezondheid kan doen. Wel hebben we onze klanten gevraagd wat hun ervaringen met onze Waterkefir Original zijn. De reacties lees je in Waar is waterkefir goed voor? Een woord aan onze klanten!


Hoe smaakt waterkefir?


Omdat je waterkefir van veel verschillende soorten vruchten kan maken is elke waterkefir anders en smaakt het dus ook anders. Toch zijn er vier duidelijke eigenschappen van de smaak van waterkefir.


 • Fruitig.

  Er wordt bijna altijd fruit gebruikt om waterkefir te maken. Daardoor is het drankje ook bijna altijd fruitig. Bij de Waterkefir Original van Aard’g proef je bijvoorbeeld ook echt de gebruikte vijgen en citroenen!


 • Friszuur.

  Soms komt dat omdat er citroenen gebruikt worden voor waterkefir, zoals bij Aard’g Waterkefir Original, maar de voornaamste reden dat waterkefir fris en zuur is zijn de bacteriën zoals de melkzuurbacteriën. Die zorgen er onder andere voor dat er zuren zoals melkzuur in waterkefir zitten.


 • Funky.

  Dit is de typische fermentatiesmaak. Deze smaak is vaak wel even wennen maar maakt de waterkefir ook uniek!


 • Zoet.

  Of je waterkefir zoet is hangt van het merk af. Sommige merken kiezen er voor suiker in de waterkefir te laten zitten, andere maken volledig suikervrije waterkefir zoals de waterkefir van Aard’g. Als je thuis waterkefir maakt smaakt het meestal nog best zoet omdat er nog veel suiker in blijft.


Waar is waterkefir goed voor?


Veel mensen drinken waterkefir omdat ze ervaren dat het goed voor hun lichaam is. Wij krijgen bij Aard’g daarom ook vaak de vraag waar waterkefir goed voor is.

Jammer genoeg zijn de gezondheidsvoordelen van waterkefir niet wetenschappelijk bewezen. Daarom kunnen wij daar als Aard’g ook geen uitspraken over doen.

Om toch antwoord te geven op de vraag hebben we onze klanten gevraagd wat zij ervaren nu ze dagelijks Aard’g Waterkefir Original drinken. En zij merken de volgende effecten:


 • Ze hebben minder last van buikpijn
 • Ze merken een positieve impact op hun darmen
 • Hun stoelgang is verbeterd
 • Ze ervaren meer energie


Lees meer over hun ervaringen in Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Gezien het gebrek aan wetenschappelijk bewijs zijn de ervaringen van onze klanten geen gezondheidsvoordelen die wij als Aard’g kunnen claimen. Of onze waterkefir dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar wij geen uitspraak over kunnen of willen doen.

Verschillende soorten kefir in het koelschap van de supermarkt.

In de gewone supermarkt kom je alleen nog de melkvariant van kefir tegen.

Waar kan ik waterkefir kopen?


Er zijn twee plekken waar je waterkefir kunt kopen. Namelijk de biologische winkels en op het internet.

Als je waterkefir in de biologische winkel koopt let dan op of je een waterkefir koopt die bij jou aansluit. Let bijvoorbeeld goed op of er niet onnodig veel suiker in zit.

Ga je voor gemak en wil je online waterkefir bestellen kijk dan ook goed wat voor waterkefir je aanschaft. Bij Aard’g hebben we bijvoorbeeld volledig suikervrije waterkefir. Als dat je aanspreekt neem dan eens een kijkje in de winkel van Aard’g!


Welke waterkefir moet ik kopen?


Welke waterkefir je het beste kunt kopen hangt ervan af waar je naar op zoek bent. De waterkefir op de Nederlandse markt verschilt namelijk nogal van elkaar. Kijk dus goed naar de ingrediënten en voedingswaarden voordat je waterkefir koopt.

Drink je waterkefir bijvoorbeeld omdat je hoopt dat het een positief effect op je lichaam heeft? Ga dan voor ongepasteuriseerde en suikervrije waterkefir! Probeer bijvoorbeeld Aard’g Waterkefir Original. Die is volledig suikervrij en zit vol met levende bacteriën!

Een papierenzakje met daarop de tekst: voor Maximiliaan, melkkefir gratis. In de hand vastgehouden.

Kefirkorrels zijn vaak gratis te krijgen, misschien zelfs wel bij een bekende van je!

Hoe maak je waterkefir?


Om waterkefir te maken heb je drie verschillende ingrediënten nodig: water, een vorm van suiker (bijvoorbeeld vruchten) en waterkefirkorrels (de unieke waterkefir gisten en bacteriën). Door die bij elkaar te voegen krijg je gemakkelijk en snel waterkefir!

Het maken van waterkefir is niet moeilijk. Daarom hebben we er een simpel recept voor geschreven: Hoe maak je kefir? Doe het gemakkelijk zelf!

Maar ondanks dat waterkefir maken makkelijk is, is het moeilijk suikervrije waterkefir te maken. Je houdt als je thuis brouwt vaak veel restsuikers over en er kan ook veel alcohol ontstaan.

Wil je zeker weten dat je suikervrije waterkefir zonder alcohol koopt? Kies dan voor zekerheid en bestel de waterkefir uit de winkel van Aard’g. Als je voor 22:00 uur besteld is het de volgende dag al in huis!

Melkkefirkorrels op een bruine schaaltje naast een flesje halfvolle melk.

Melkkefir wordt gemaakt van melkkefirkorrels en melk.

Wat is melkkefir?


Melkkefir is een dikke gefermenteerde drank gemaakt van melk. Het is een eeuwenoud product dat wordt gedronken om de unieke smaak en de bacteriën die erin zitten.

De fermentatie van de melk gebeurt met unieke gisten en bacteriën die de melkkefirkorrels heten. Deze korrels zijn wit en lijken een beetje op kleine bloemkoolroosjes.

Tijdens de fermentatie wordt de lactose in de melk omgezet in andere voedingsstoffen. En zo wordt een verfrissend glas melk omgezet in een lichtzure dikke yoghurt-achtige substantie!


Waar komt melkkefir vandaan?


Melkkefir komt uit de Kaukasus in Oost-Europa en is waarschijnlijk al duizenden jaren oud. De legende gaat dat profeet Mohammed de korrels heeft geschonken aan zijn volk en het in het gebied terecht is gekomen.

Traditioneel worden er lederen zakken gebruikt om melk om te zetten in melkkefir. Het lang laten zitten van melk in lederen zakken zou daarom ook de biologische oorsprong van melkkefir zijn.

In zelfgemaakte kefir zit vaak nog wel suiker, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn!

Mythes over kefir


Er bestaan veel vragen over zowel waterkefir als melkkefir. Hierdoor is er een verkeerd beeld ontstaan over kefir. Hieronder worden daarom verschillende mythes ontkracht.Zijn waterkefir en melkkefir hetzelfde?


Hoewel de drankjes op elkaar lijken zijn waterkefir en melkkefir niet hetzelfde! Ze bevatten andere ingrediënten, andere gisten en bacteriën, zien er anders uit en smaken compleet anders.

De reden dat mensen denken dat waterkefir en melkkefir hetzelfde zijn is omdat de kefirkorrels waarmee ze gemaakt worden zo op elkaar lijken. Dat is waarschijnlijk ook de reden dat beide drankjes kefir genoemd worden.


Zit er suiker in kefir?


Of er suiker in kefir zit hangt heel erg af van de specifieke kefir. Ongeacht of het waterkefir of melkkefir is.

In sommige kefir zit veel suiker. Soms gebeurt dat om het beter te laten smaken en soms omdat het anders wordt geproduceerd dan traditionele kefir.

Let daarom met de kefir uit de supermarkt goed op of er geen suikers zijn toegevoegd. Hoewel het drankje vaak als gezond wordt gezien is veel commerciële kefir dat totaal niet!

Er is namelijk ook traditionele kefir die volledig suikervrij is. Kies bijvoorbeeld voor Aard’g Waterkefir Original. Door een uniek fermentatieproces zit er geen suiker meer in het eindproduct!


Zit er alcohol in kefir?


Het verschilt per kefir of er alcohol in zit. Let daar vooral op als je zelf kefir maakt. Zo kan er tussen de 0.5% en 2% alcohol in je eigengemaakte kefir zitten!

De kefir uit de supermarkt zal vaak geen alcohol bevatten. Anders zou de supermarkt het namelijk niet accepteren. Wel kan het dan zijn dat de kefir die je koopt niet volgens traditionele wijze gefermenteerd is, zoals bleek uit een aflevering van de Keuringsdienst van Waarde.

Wil je een traditioneel gefermenteerde kefir dat alcoholvrij is? Kies dan voor Aard’g Waterkefir Original! Omdat de waterkefir van Aard’g natuurlijk gefermenteerd is kunnen er wel sporen van alcohol in zitten.

Samenvatting

Kefir is een gefermenteerde drank. Er zijn twee soorten die aanzienlijk anders zijn.


Waterkefir is een gefermenteerde drank gemaakt van water, vruchten en bacteriën en gisten. Het is een verfrissend lichtzuur drankje dat uit Mexico komt.


Melkkefir is een gefermenteerde drank gemaakt van melk, bacteriën en gisten. Het is een yoghurtachtig drankje met een oorsprong in de Kaukasus.

Aanbevolen artikelen

Alle schuilnamen van suiker

Alle schuilnamen van suiker

8 minutenSuikers, suikers en nog eens suikers! Overal zit tegenwoordig suiker in. En als dat niet meteen zichtbaar is, staat het wel verscholen op het etiket onder weer een nieuwe term. Je bent ze vast wel eens tegengekomen. Gedeïoniseerd vruchtensap, beetwortel...

Lees meer
De geschiedenis van kombucha

De geschiedenis van kombucha

< 2 minutenVoor velen is kombucha nog een onbekend drankje, terwijl het al duizenden (!) jaren bestaat en een rijke geschiedenis kent. Er schuilen leuke verhalen achter dit gefermenteerde drankje. Daarom hebben we de geschiedenis van kombucha voor je in een tijdlijn...

Lees meer

Laat een reactie achter

6 Reacties

 1. Kan ik bij jullie ook kefirkorrels kopen?
  Vr. Gr. Heleen

  Antwoord
 2. Ik heb de site goed bekeken, maar ik kom weinig tegen over de houdbaarheid van jullie waterkefir. Als er 4x 1 liter besteld wordt en ik drink het alleen blijft het dan goed houdbaar en bewaar ik het in de koelkast of daarbuiten?

  Antwoord
  • Hi Frans,
   Dat is slordig van ons… de producten zijn 5 jaar houdbaar.
   Na openen net zo lang, al wordt het wel wat zuurder in de loop van de tijd (het begint dan wat meer naar azijn te neigen).
   Om die verzuring te voorkomen adviseren we de producten in de koelkast te bewaren na openen. Voor openen maakt het niet uit, zolang je het niet continu in een ruimte warmer dan 25 graden bewaard.
   Groet,
   Max

   Antwoord
 3. Hebben jullie een overzicht van de bacteriestammen die in de waterkefir zitten?
  Vriendelijke groet

  Antwoord
  • Hi Annick, natuurlijk hebben we die voor je :).
   Dit is van recent onderzoek naar de aanwezige melkzuurbacteriën:
   • Lactobacillus Paracasei
   • Lactobacillus Hilgardii
   • Lactobacillus Parabuchneri
   • Lactobacillus Diolivorans
   • Lactobacillus Perolens
   De hoeveelheid aanwezige bacteriën (variërend tussen de 10^8/ml en 10^6/ml) bleef constant tussen tests 8 maanden van elkaar verwijderd.
   Groetjes, Max van Aard’g

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *