Selecteer een pagina
Home > Kombucha > Zelf kombucha maken doe je zo!

Zelf kombucha maken doe je zo!

11 november 2019

Max Rood

Leestijd: 9 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

11 november 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

9 minuten

Zo zou jouw eigen kombucha er straks ook zomaar uit kunnen zien!

Home > Kombucha > Zelf kombucha maken doe je zo!

Zelf kombucha maken. Je begint met thee en suiker, en het komt tot stand dankzij fermentatie waarbij gisten en bacteriën de suikers omzetten in de organische zuren, vitaminen en mineralen. Het resultaat is een gefermenteerd drankje dat bomvol goede bacteriën en organische zuren zit.

Je drinkt kombucha niet alleen omdat het erg lekker is, het is ook super gezond! In dit artikel leggen we je uit hoe makkelijk het is om zelf kombucha te maken.

Waarom maak je kombucha?


Er zijn twee redenen waarom je kombucha drinkt: het is super gezond en het heeft een unieke smaak.

Die gezondheidsvoordelen merk je al snel aan je spijsvertering, en op de lange termijn ook aan je darmen.

Aan de unieke smaak zal je misschien even moeten wennen, maar het zure drankje begint wel steeds populairder te worden.


Waarom is kombucha gezond?

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar kombucha, maar voor veel van de bestanddelen van kombucha is wetenschappelijk bewijs dat ze goed voor ons lichaam zijn.

Die bestanddelen dragen elk op een geweldige manier bij aan de gezondheidsvoordelen van kombucha:


Als je dit zo leest is het niet gek dat mensen dagelijks kombucha drinken, en vaak ook zelf maken.


Hoe smaakt kombucha?

Kombucha is een complex drankje en bevat veel verschillende smaken die uniek zijn voor kombucha. Mensen drinken kombucha daarom ook omdat ze het erg lekker vinden!


  • Kombucha smaakt zuur

    Tijdens de fermentatie ontstaan er namelijk verschillende zuren, zoals citroenzuur.


  • Kombucha smaakt funky

    Alles wat gefermenteerd is heeft die unieke smaak. Denk maar aan yoghurt of zuurkool.


  • Kombucha smaakt bitter

    Dat komt door de thee waar kombucha mee gemaakt wordt.


  • Kombucha smaakt zoet

    Als je het zelf maakt zitten er meestal nog restsuikers in kombucha waardoor het vaak ook vrij zoet smaakt.


Wat jouw reden ook is: het is fantastisch dat je het zelf wilt maken! Het is namelijk ontzettend leuk om te doen. En super gemakkelijk. Lees maar eens verder.

   Een fijne zeef zorgt voor een heldere kombucha!

Wat heb je nodig om kombucha te maken?


Voor het maken van kombucha gebruik je dingen die je waarschijnlijk al in huis hebt. En anders is de rest bij de supermarkt te halen.

Het enige dat je zal moeten bestellen is goede, ongepasteuriseerde kombucha. Het liefst zonder suiker. En deze zal je in de supermarkt niet tegenkomen.

Op aardg.nl bestel je makkelijk en snel flessen ongepasteuriseerde kombucha – perfect voor het maken van je eigen kombucha. Zo staat niets jou meer in de weg om je eigen kombucha te maken!


De benodigdheden

Zorg dat je voor het maken van kombucha het volgende in huis hebt:


  • Een grote, glazen, pot van minstens 2,5 liter

    Het is belangrijk om glas te gebruiken! Plastic of metaal kan voor ongewenste effecten zorgen. En dan kan de fermentatie fout gaan.


  • Een pan van minstens 1 liter

    Genoeg om een halve liter water in te koken.


  • Een groot stuk stof

    Een theedoek, kaasdoek, of bijvoorbeeld een grote koffiefilter dat groot genoeg is om de pot af te dekken. Het doel: zuurstof doorlaten, beestjes niet!


  • Een elastiek

    Deze gaat om de stof en de pot heen, dus zorg ervoor dat het elastiek groot genoeg is!


  • Een zeef

    Hiermee filter je aan het einde je kombucha.


  • Een aantal glazen flessen met draai- of beugelsluiting

    Hier gaat jouw eigen kombucha uiteindelijk in, dus zorg dat je er genoeg hebt. De liter flessen van Aard’g zijn bijvoorbeeld ideaal!


   Groene of zwarte thee. De basis van een goede kombucha.

De ingrediënten

Onderstaande ingrediënten gebruik je niet in een keer. Lees het recept dan ook goed door hoeveel je steeds nodig hebt.


  • 2 Liter water

    Nederlands kraanwater is hiervoor perfect!


  • 200 gram suiker

    Gebruik bijvoorbeeld witte kristalsuiker, of ongeraffineerde suiker.


  • 6 zakjes zwarte of groene thee

    Je kunt het beste voor een pure thee gaan, zonder smaakje.


  • 2 liter ongepasteuriseerde kombucha

    Niet alle kombucha op de markt is ongepasteuriseerd. Wij raden de ongepasteuriseerde kombucha van Aard’g aan.


   Zo zou jouw eigen kombucha er straks ook zomaar uit kunnen zien!

Hoe maak je kombucha?


Het maken van kombucha gebeurt in twee gemakkelijke stappen.


  1. Eerst maak je een SCOBY. Hieronder lees je wat dat precies is.

  2. Daarna gebruik je jouw zelfgemaakte SCOBY om je eigen kombucha te maken.


Een SCOBY maken

De SCOBY is een mix aan gisten en bacteriën die kombucha zo uniek maakt.

SCOBY staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, maar misschien ken je het wel onder een andere naam zoals moeder, zwam, of paddestoel.

Een SCOBY is van levensbelang voor kombucha! Het zorgt voor de fermentatie, en zet daarmee de suikers om in de gewenste zuren en bacteriën. Daarnaast voorkomt het bederf, en zorgt zelfs voor een beetje prik.


Het stappenplan

  1. Zorg allereerst dat al je benodigdheden goed schoongemaakt zijn. Even goed poetsen met wat zeepsop moet voldoende zijn. Spoel de zeepsop wel goed af.

  2. Breng een halve liter water aan de kook in de pan. Haal van het vuur, en los hier 100 gram suiker in op.

  3. Voeg 3 theezakjes toe, en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.

  4. Haal de theezakjes uit het water, en voeg een halve liter koud water toe. Laat het water dan nog even afkoelen tot kamertemperatuur.

  5. Giet de thee in de glazen pot, en voeg hier een liter ongepasteuriseerde kombucha aan toe. Schud de kombucha van te voren zodat je ook het bezinksel onderin de fles toevoegt. Dit is extra goed voor de SCOBY!

  6. Dek de pot af met het stuk stof en zet het vast met het elastiek.

  7. Zet de pot op een donkere plek buiten direct zonlicht, op kamertemperatuur. Laat de SCOBY de komende 4 weken groeien. Jouw SCOBY is klaar als hij de rand van de pot afsluit.

  8. Laat de SCOBY in de pot tot je klaar bent om je kombucha te brouwen. Als je jouw SCOBY met liefde behandeld moet ie jaren mee kunnen gaan!

Tip. Heb geduld! Het kan even duren, maar voor je het weet komen de eerste bubbels. Daarna volgt er een dun, doorzichtig laagje op de thee. Na een week of vier heb je een volgroeide SCOBY!

   Laat ons je resultaat eens zien!

Kombucha maken

Nu de SCOBY volgroeid is wordt het tijd om kombucha te maken!


Het stappenplan

  1. Je gebruikt dezelfde benodigdheden als voor het maken van de SCOBY. Zorg ook nu dat alles weer goed schoon is. De glazen pot met de SCOBY hoef je tussendoor niet schoon te maken.

  2. Breng een halve liter water aan de kook in de pan. Haal de pan van het vuur, en los hier 100 gram suiker in op.

  3. Voeg 3 theezakjes toe, en laat de thee 5 tot 10 minuten trekken.

  4. Haal de theezakjes uit het water, en voeg een halve liter koud water toe. Laat het water dan nog even afkoelen tot kamertemperatuur.

  5. Pak de pot met jouw SCOBY erin. Giet hier de vloeistof uit, en gooi dit weg. Het is namelijk niet zo lekker.

  6. Voeg nu de nieuwe thee en ongepasteuriseerde kombucha toe. Schud de kombucha van te voren zodat je ook het bezinksel onderin de fles toevoegt.

  7. Dek de pot weer af met het stuk stof, en zet het vast met het elastiek.

  8. Zet de pot op een donkere plek buiten direct zonlicht en op kamertemperatuur. Laat het hier voor de komende 7 tot 14 dagen staan.

  9. Proef na een week jouw kombucha voor de eerste keer. Als het zuur genoeg is, is het klaar om te drinken! Smaakt het nog erg zoet? Laat het dan nog even staan.

  10. Haal, zodra de kombucha klaar is, de SCOBY uit het brouwsel. Giet de vloeistof door de zeef en verdeel de kombucha over de flessen. Bewaar jouw flessen kombucha in de koelkast.

  11. De SCOBY kan je weer gebruiken voor een nieuw brouwsel. Bewaar deze in een laagje kombucha zodat de SCOBY niet uitdroogt.

  12. Om opnieuw kombucha te brouwen begin je weer bij stap 1.

Tip 1. Je kunt zowel zwarte als groene thee gebruiken. Beide geven een andere smaak aan jouw kombucha. Experimenteer ook eens met een mix van de twee!

Tip 2. Zodra jouw SCOBY erg dik wordt kan je er gewoon een laag vanaf pellen. Deze nieuwe SCOBY kan je dan bijvoorbeeld doorgeven aan een vriend of vriendin. Wel zo Aard’g!

Samenvatting

Het maken van kombucha is een ontzettend leuk en makkelijk proces. Tijd is je grootste vriend, en je hebt maar weinig nodig om het te maken. Voor je het weet is je eigen kombucha klaar.


En dan kan je volop genieten van die heerlijke zure en gekke smaken, en natuurlijk de vele gezondheidsvoordelen!

Aanbevolen artikelen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Wibautstraat 131D
1091GL Amsterdam
KvK: 71403280
Volg ons op: