Home > Kombucha > De 7 organische zuren in kombucha

De 7 organische zuren in kombucha

21 januari 2019

Max Rood

Leestijd: 5 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

21 januari 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

5 minuten

Het citroenzuur in kombucha is hetzelfde soort zuur dat citroenen haar unieke smaak geeft!

Home > Kombucha > De 7 organische zuren in kombucha

Een van de unieke eigenschappen van kombucha zijn de organische zuren die erin zitten. Organische zuren kennen we het beste dankzij bekende voorbeelden zoals azijnzuur en citroenzuur. De zuren worden vaak gelinkt aan gezondheidsvoordelen van kombucha en geven het drankje de zure smaak.

In dit artikel leg ik uit welke organische zuren er precies in kombucha zitten en waarom deze kombucha zo uniek maken.

Welke organische zuren zitten er in kombucha?


In kombucha zitten 7 verschillende soorten organische zuren:


  1. Azijnzuur
  2. Melkzuur
  3. Citroenzuur
  4. Glucuronzuur
  5. Gluconzuur
  6. Oxaalzuur
  7. Appelzuur

Of alle zeven organische zuren in het drankje zitten verschilt per kombucha. De gebruikte ingrediënten en de manier waarop de kombucha is gemaakt heeft hier veel invloed op.

In de meeste kombucha’s die je in de winkel tegenkomt zit bijvoorbeeld vaak veel azijnzuur. Brouw je jouw kombucha zelf dan kom je dat vaak minder tegen.

Lees verder: Zelf kombucha maken doe je zo!

Azijnzuur zit in veel gefermenteerde en gepekelde producten zoals zuurkool en augurken.

Azijnzuur

Dit is waarschijnlijk het bekendste zuur dat in kombucha voorkomt. Het zit daarnaast uiteraard in azijn, maar bijvoorbeeld ook in zuurkool.

Azijnzuur heeft veel gezondheidsvoordelen:


  • Azijnzuur voorkomt de groei van ongewenste bacteriën (1).

  • Azijnzuur vermindert ontstekingen (2).

  • Azijnzuur helpt tegen zowel hoge bloeddruk (3) als hoge bloedsuikerwaarden (4).

Maar het meest gewaardeerde gezondheidsvoordeel is waarschijnlijk de stimulering van de spijsvertering (5). Azijnzuur activeert namelijk de afbraak van vetten.

Daarnaast voorkomt het ook de opbouw van diezelfde vetten (6).


Melkzuur

Ook melkzuur is ontzettend bekend! Je vindt het in veel gefermenteerde producten zoals yoghurt, zuurkool en dus ook kombucha.

Vaak hebben mensen onterecht negatieve associaties met melkzuur. Dit komt doordat het zuur een branderig gevoel in je spieren kan geven tijdens het sporten.

Maar melkzuur in voeding is vaak een teken van de aanwezigheid van melkzuurbacteriën. Zoals dat ook in kombucha het geval is. En deze bacteriën hebben een ontzettend goede invloed op onze darmflora (7)!

Daarnaast helpen de bacteriën ook bij het verwerken van lactose (8). De melkzuurbacteriën zetten lactose namelijk om in… melkzuur! Daarom wordt het door mensen ook vaak na een maaltijd gedronken.

Lees verder: De probiotica in kombucha.

Glucuronzuur is uniek voor kombucha.

Citroenzuur

Citroenzuur komt hoofdzakelijk voor in citrusvruchten zoals citroenen, limoenen en sinaasappels.

Er zijn drie wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen van citroenzuur:


  1. Citroenzuur vormt de basis van de citroenzuurcyclus (9), een van de belangrijkste stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Dit proces zet koolhydraten, vetten en eiwitten om in energie.

  2. Citroenzuur kan helpen om nierstenen te voorkomen (10). Het zuur heeft namelijk een positieve invloed op de omgeving waarin nierstenen zich ontwikkelen.

  3. Citroenzuur kan je beschermen tegen bloedarmoede (11). Citroenzuur verbetert de opname van non-heemijzer, de ijzers die je vindt in plantaardige voeding. Dit maakt kombucha ook erg interessant voor vegetariërs en veganisten.

Lees verder: Is kombucha geschikt voor vegetariërs?


Glucuronzuur

Ondanks dat glucuronzuur door de lever zelf al wordt aangemaakt, komt het in de natuur bijna niet voor. Er zijn slechts een paar producten die glucuronzuur bevatten, waarvan kombucha er eentje is.

Het zuur bindt zich aan gifstoffen en helpt zo het lichaam te ontgiften (12).
Hoewel de lever zelf al glucuronzuur aanmaakt help je de lever door kombucha te drinken.

Het drankje zit vol met glucuronzuur (13), en het is daarom dat kombucha vaak als natuurlijke ongfiter wordt gezien.

Gluconzuur kom je tegen in bijna alle gefermenteerde producten, en dus ook in honing.

Gluconzuur

Een zuur dat veel voorkomt in gefermenteerde producten. Naast kombucha vind je het bijvoorbeeld in wijn, azijn en honing.

Gluconzuur is een bijproduct van de fermentatie van kombucha, en ontstaat door de verschillende bacteriën die aanwezig zijn in de SCOBY. Er zijn geen wetenschappelijk onderbouwde gezondheidsvoordelen voor gluconzuur.

Lees verder: Wat is een SCOBY?


Oxaalzuur

Buiten kombucha vind je oxaalzuur vooral in bladgroenten en veel soorten fruit. Daarnaast komt het van nature voor in je lichaam, en maakt het onderdeel uit van de eerder genoemde citroenzuurcyclus.

Hoewel oxaalzuur dus een positieve bijdrage kan leveren aan je stofwisseling, doen er ook negatieve berichten de ronde over het zuur. Het kan namelijk zorgen voor de aanmaak van nierstenen (14).

Citroenzuur kan dit echter voorkomen (15). Perfect dus dat je beide zuren in kombucha terugvindt!

Appelzuur vind je uiteraard in appels!

Appelzuur

Appelzuur is een zuur dat je van nature uiteraard in fruit als appels tegenkomt. Maar ook kombucha zit er vol mee!

Appelzuur helpt net als citroenzuur tegen nierstenen (16), (17). Daarnaast heeft appelzuur een verrassend effect voor mensen met een droge mond; het stimuleert de slijmproductie (18).

Samenvatting

In kombucha kun je zeven verschillende organische zuren aantreffen: azijnzuur, melkzuur, citroenzuur, glucuronzuur, gluconzuur, oxaalzuur en appelzuur.


Elk zuur heeft zijn eigen waarden, en veel van deze organische zuren hebben wetenschappelijk bewezen gezondheidsvoordelen.


De organische zuren maken kombucha niet alleen gezond en ontgiftend, het zorgt ook voor de unieke zure smaak van het drankje.

Aanbevolen artikelen

No Results Found

The page you requested could not be found. Try refining your search, or use the navigation above to locate the post.

Laat een reactie achter

0 Comments

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Wibautstraat 131D
1091GL Amsterdam
KvK: 71403280
Volg ons op: