Selecteer een pagina
Home > Kombucha > Kombucha en de overgang: verlicht de overgangsklachten

Kombucha en de overgang: verlicht de overgangsklachten

19 december 2019

Max Rood

Leestijd: 4 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

19 december 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

4 minuten

De overgang brengt veel klachten met zich mee, maar een gebalanceerd dieet waar Aard’g Kombucha onderdeel van is kan deze klachten verlichten.

Home > Kombucha > Kombucha en de overgang: verlicht de overgangsklachten

Kombucha doet dit via de lever en het immuunsysteem. Daarvoor is het belangrijk dat de kombucha vol zit met bacteriën en organische zuren. Kies daarom voor de kombucha van Aard’g.

Dan heb je de garantie dat het helpt bij de vaak negatieve bijeffecten die worden gekoppeld aan de overgang.

In dit artikel leg ik uit hoe kombucha helpt bij de overgang, en welke overgangsverschijnselen het drankje helpt tegengaan.


Eerst nog meer weten over kombucha? Lees Kombucha: De ultieme gids.

Overgangsklachten


Kombucha helpt bij overgangsklachten die gekoppeld zijn aan twee onderdelen van ons lichaam: de lever en het immuunsysteem.


De overgang en de lever

Er zijn vijf verschillende soorten overgangsklachten die je kunt tegengaan door te zorgen voor een goed functionerende lever. Zo voorkom je een groot deel van de overgangsklachten.


 • Vermoeidheid. De lever reguleert onze energie. Het slaat energie op in tijden van overvloed en geeft dit daarna vrij op momenten dat we het goed kunnen gebruiken (1).

 • Opvliegers. Bij het bekendste symptoom van de overgang, opvliegers, speelt de lever ook een belangrijke rol. Dat vrouwen tijdens de overgang opvliegers ervaren komt onder andere door de variatie in het bloedsuikerniveau. Omdat de lever een regulerende functie heeft, kan het, als het goed functioneert, ons bloedsuikerniveau constant houden (2).

 • Huidproblemen en pijnlijke gewrichten. De lever is essentieel in het ontgiften van ons lichaam. Doordat het gifstoffen uit ons lichaam drijft houdt het ons lichaam schoon. Als het dat echter niet doet kan dit tot twee andere bekende overgangsklachten leiden: huidproblemen en pijnlijke gewrichten (3).

 • Een opgeblazen gevoel. Ook speelt de lever een cruciale rol voor onze spijsvertering en de productie van gal. Zonder gal verliest de darmflora haar beweeglijkheid en kunnen bepaalde stoffen niet worden afgevoerd. Dit zorgt dan ook voor het bekende opgeblazen gevoel (4).

 • Tekorten aan vitamines en mineralen. De lever zorgt voor de opslag van vitamines en mineralen. En die heb je tijdens de overgang hard nodig! Vooral vitamines A, D, K en B12 zijn zeer belangrijk. Als de lever dan ook te weinig reserves heeft opgeslagen kan dit tot een waslijst aan negatieve overgangsverschijnselen leiden (5).

Haal je vitamines uit je voeding: Aard’g Kombucha zit vol vitamine B12!

De tijdens de overgang vaak voorkomende gewrichtspijn kan verholpen worden met kombucha

De overgang en het immuunsysteem

De overgang heeft een grote impact op de werking van het immuunsysteem.

De overgang zorgt voor de toename van ontstekingsopwekkende cytokines. Deze stofjes hebben een belangrijke invloed op het immuunsysteem en kunnen zoals de naam al zegt ontstekingen opwekken (6).

Daarnaast zorgt de overgang ook voor de afname van het hormoon oestrogeen. Dit hormoon is ook wel bekend als het vrouwelijk hormoon. Een afnemend oestrogeen niveau in het lichaam is direct gelinkt aan een zwakker immuunsysteem (6).

Een goed werkend immuunsysteem kan daarom de volgende overgangsklachten voorkomen.


 • Angstgevoelens en depressie Zowel het vrijkomen van de cytokines tijdens de overgang als de afname van oestrogeen worden gelinkt aan verschillende overgangsklachten. Zo wordt een verzwakt immuunsysteem en hogere aanwezigheid van cytokines in het bloed direct gelinkt aan angstgevoelens en depressie (7).

 • Pijn en ontsteking van de gewrichten Ook speelt een verzwakt immuunsysteem een belangrijke rol bij de gewrichten. Een afname van oestrogeen maakt het lichaam gevoeliger voor ontstekingen. Een toename van cytokines kan daarnaast direct voor ontstekingen zorgen, onder andere in de gewrichten.

Het immuunsysteem vind je terug in het hele lichaam, maar vooral in de darmflora. En daar heeft de kombucha een prachtige werking op!

Kombucha en de overgang


Kombucha kan de overgangsklachten tijdens de overgang op twee manieren verlichten: via de lever en het immuunsysteem.


De lever en kombucha

Kombucha kan de lever namelijk helpen met ontgiften. Dit komt door een van de organische zuren in kombucha: glucuronzuur. Hiermee beschermt kombucha de lever.

Doordat kombucha de lever helpt bij het ontgiften kan het orgaan haar functies beter uitvoeren. En als de lever beter functioneert voorkomt het bovenstaande overgangsklachten.

Kies voor de juiste kombucha: Aard’g Kombucha zit vol met glucuronzuur!


Het immuunsysteem en kombucha

Kombucha zit vol met probiotica. Dit zijn bacteriën waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze onze gezondheid bevorderen (8).

Een van de vele functies van deze probiotica is de ondersteuning van het immuunsysteem. Zo’n 80% van ons immuunsysteem bevindt zich namelijk in de darmflora.

Een gezonde darmflora helpt het immuunsysteem. En daarmee kan het tegen de verschillende overgangsklachten vechten!

Ga voor een kombucha vol probiotica: Aard’g Kombucha.

Samenvatting

Kombucha kan helpen bij het verlichten van overgangsklachten. Het doet dit via de lever en het immuunsysteem.


De lever wordt gelinkt aan onder andere opvliegers, huidproblemen, een opgeblazen gevoel en een tekort aan vitamines en mineralen tijdens de overgang.


Omdat kombucha ontgiftend werkt kan het ervoor zorgen dat de lever ook tijdens de overgang goed blijft functioneren.


Het immuunsysteem wordt aan de volgende overgangsklachten gelinkt: angsten en depressies, en pijn en ontsteking van de gewrichten.


Aard’g Kombucha kan het immuunsysteem helpen door de vele probiotica die er in het drankje zitten. Deze goede bacteriën zorgen voor een gezonde darmflora, wat zorgt voor een goed werkend immuunsysteem.

Bronnen:

 1. Universitair Medisch Centrum Groningen • De lever reguleert energie
 2. University of California • De lever reguleert het bloedsuikerniveau
 3. Medical Journal • Niet optimaal functioneren van de lever kan leiden tot huidproblemen en gewrichtsproblemen
 4. Gezonder Leven • Een opgeblazen gevoel is een van de tekenen van leverproblemen
 5. A Vogel • De lever zorgt voor de opslag van vitamines en mineralen
 6. Science Direct • De veranderingen aan het immuunsysteem door de overgang
 7. Neuron • Cytokines in het bloed worden gelinkt aan gevoelens van angst en depressie
 8. Stichting Darmgezondheid • Definitie van probiotica

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *