Home > Kombucha > Wat is kombucha?

Kombucha: de ultieme gids! Leer alles over het veelzijdige drankje

19 december 2019

Max Rood

Leestijd: 7 minuten

Laatste update:

19 december 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

7 minuten

Het klassieke beeld van kombucha: weckpotten gevuld met een theekleurige vloeistof en de zogeheten SCOBY!

Home > Kombucha > Wat is kombucha?

Kombucha. Het razend populaire gefermenteerde drankje gemaakt van thee. Het zit vol met unieke goede bacteriën en organische zuren. En zou, naast dat het bijzonder lekker smaakt, ook super gezond zijn!

Dit artikel vertelt je alles wat je moet weten over kombucha, zoals:


 • Wat is kombucha precies?
 • Waarom drinkt men het al duizenden jaren?
 • Hoe kan je het gemakkelijk zelf maken?

Wat is kombucha?


Kombucha is een drankje dat ontstaat door zoete thee te laten fermenteren. Dankzij verschillende gisten en bacteriën, die bij elkaar worden gehouden door de SCOBY, worden de suikers in de zoete thee omgezet in organische zuren, vitaminen en mineralen.

Zowel de organische zuren als de verschillende gisten en bacteriën zijn uniek voor kombucha en maken het drankje zo bijzonder.


Wat zit er in?

Kombucha zit vol met unieke organische zuren en verschillende gisten en bacteriën. Daarnaast vind je in kombucha zowel vitaminen en mineralen als antioxidanten.


Organische zuren

In kombucha vind je de bekende organische zuren azijnzuur, citroenzuur, appelzuur en melkzuur, en de minder bekende zuren gluconzuur en glucuronzuur.

De gezondheidsvoordelen van organische zuren verschillen per stuk, en dat is dé reden waarom kombucha zo gezond is! Zo helpt het eerder genoemde glucuronzuur bijvoorbeeld bij het verlichten van overgangsklachten.


Gisten

Er zitten drie soorten gisten in kombucha: saccharomyces, brettanomyces en zygosaccharomyces. Moeilijk namen, maar je komt ze vaak tegen.

De eerste vind je namelijk in bier en brood, en de tweede komt voor in bijvoorbeeld de schil van fruit. Alleen de laatstgenoemde gist is uniek en is alleen terug te vinden in kombucha!

De gisten zetten suikers om in koolzuur en alcohol, waarna de bacteriën de alcohol weer volledig omzetten in vitaminen, mineralen en de eerder genoemde organische zuren.


Bacteriën

Hoewel er veel verschillende bacteriën in kombucha voorkomen is er één soort die altijd in kombucha voorkomt: de azijnzuurbacterie.

Deze bacterie zorgt er voor dat de alcohol die de gisten maken wordt omgezet in organische zuren. Zonder deze bacterie zou kombucha bomvol met alcohol zitten. Lekker natuurlijk, maar niet echt gezond…


Antioxidanten

Antioxidanten voorkomen dat bepaalde stoffen schade toe kunnen brengen aan cellen en weefsel. Hiermee voorkomen ze onder andere bepaalde hart- en vaatziekten.

Daarom zijn antioxidanten ook onderdeel van een gezond eetpatroon. Je kunt ze bijvoorbeeld binnenkrijgen via een antioxidantrijke sinaasappel.

Maar ook in kombucha zitten antioxidanten!. Zo zit het drankje bomvol met vitamine C en het mineraal zink. Ook vind je een speciaal soort antioxidant in kombucha: catechin.

Lees verder: Antioxidanten in kombucha.


Voedingsstoffen

Er is een hele lijst met voedingsstoffen die je terugvindt in kombucha. Zo zitten er verschillende vitamines in, meerdere mineralen en tal van aminozuren. En dat is nog een reden waarom men kombucha zo gezond vindt.


Wat is een SCOBY?

De SCOBY is een mix aan gisten en bacteriën die kombucha zo uniek maakt. Het is dan ook de SCOBY die er voor zorgt dat de zoete thee uiteindelijk kombucha wordt.

SCOBY staat voor Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast, maar misschien ken je het wel onder een andere naam zoals moeder, zwam, of paddestoel.

Een SCOBY is van levensbelang voor kombucha! Het zorgt voor de fermentatie, en zet daarmee de suikers om in de gewenste zuren en bacteriën. Daarnaast voorkomt het bederf en zorgt de SCOBY zelfs voor een beetje koolzuur.

De geschiedenis van kombucha is waarschijnlijk begonnen op de theevelden in Oost-Azië.

Waar komt kombucha vandaan?


Kombucha kent een geschiedenis van meer dan 2000 jaar oud en het is niet bekend waar het precies vandaan komt.

China, Japan en Korea zouden alledrie het geboorteland van kombucha kunnen zijn. Maar ook de Russen zeggen als eerste kombucha gemaakt te hebben.

Een gemakkelijk overzicht: De geschiedenis van kombucha.


De naam

Ook over de naam van kombucha is veel discussie, maar het lijkt Japans te zijn voor zeewier-thee. Kombu is het woord voor kelp of zeewier. Het is een Japanse gewoonte om hier thee, in het Japans cha, van te maken.

Dankzij een misverstand gebruiken wij nu het woord kombucha voor een drankje waar helemaal geen zeewier in zit…


De populariteit

In de Verenigde Staten is kombucha ontzettend populair, en ook in Nederland wordt het steeds bekender. Het drankje wordt gezien als een gezond alternatief voor frisdrank of als alcoholvrije optie.

Daarom zie je in Nederland steeds meer kombucha merken ontstaan, en zie je het op steeds meer menukaarten terugkomen.

Herinner jij je eerste flesje kombucha nog?

Waarom drink je kombucha?


Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen kombucha drinken: het heeft een unieke smaak en het wordt als super gezond ervaren.

Aan die smaak zal je even moeten wennen, maar gezien de groeiende populariteit is het iets wat ook jij uiteindelijk erg lekker gaat vinden!

De gezondheidsvoordelen van kombucha kun je al snel aan je spijsvertering merken, en op de langere termijn ook aan je darmflora.


Hoe smaakt kombucha?

Kombucha heeft een complexe smaak en is uniek in zijn soort. Het is vaak wat zuur, altijd funky, heeft soms een lichte bittere smaak, en smaakt waarschijnlijk ook wel zoet (met uitzondering van de suikervrije kombucha van Aard’g).


 • Zuur

  Tijdens de fermentatie ontstaan er namelijk verschillende organische zuren, zoals citroenzuur.


 • Funky

  Alles wat gefermenteerd is heeft die unieke smaak. Denk maar aan yoghurt of zuurkool.


 • Bitter

  Dat komt door de thee waar kombucha mee gemaakt wordt.


 • Zoet

  Zeker als je het zelf maakt zitten er meestal nog restsuikers in kombucha waardoor het vaak ook vrij zoet smaakt. Ook zijn de meeste kombucha merken die je in de supermarkt vindt erg zoet.


Liever geen onnodige suikers: Probeer de suikervrije kombucha van Aard’g.


De gezondheidsvoordelen

Er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar kombucha, maar voor veel van de bestanddelen van kombucha is wetenschappelijk bewijs dat ze goed voor ons lichaam zijn.

Die bestanddelen dragen elk op een geweldige manier bij aan de gezondheidsvoordelen van kombucha:


Als je dit zo leest is het niet gek dat mensen dagelijks kombucha drinken, en vaak ook zelf maken.


Hoe maak je kombucha?


Kombucha maak je met drie verschillende ingrediënten: thee, suiker en specifieke gisten en bacteriën. En, niet onbelangrijk, een flinke portie tijd! De meeste benodigdheden heb je daarnaast waarschijnlijk al in huis.

Het zelf maken van kombucha is dan ook vrij eenvoudig. Maar het maken van goede kombucha is een kunst op zich!

Hoewel ik hier niet de ruimte zal gebruiken om het hele recept uit te typen kan het alvast maar gezegd zijn: zorg dat je ongepasteuriseerde kombucha gebruikt voor het maken van je eigen kombucha! En deze zal je in de supermarkt niet gauw tegenkomen.

Op aardg.nl bestel je makkelijk en snel flessen ongepasteuriseerde kombucha – perfect voor het maken van je eigen kombucha. Zo staat niets jou meer in de weg om je eigen kombucha te maken! Behalve het recept dan natuurlijk.

Lees verder: Zelf kombucha maken doe je zo!

Kombucha zie je steeds vaker terug in de betere drankenwinkels. Zoals bijvoorbeeld bij de Drankerij van Dorstlust in Amsterdam.

Waar vind ik kombucha?


In Nederland kunnen we niet meer om kombucha heen en we vinden het op steeds meer plekken. In de horeca, biowinkels, en op het internet. Je vind het tegenwoordig zelfs in de supermarkt!


Welke kombucha moet ik kopen?

Omdat de vraag groeit, zijn er steeds meer bedrijven die zich gaan bemoeien met de kombucha markt. Ieder met zijn eigen interpretatie van wat kombucha precies is.

Vraag jezelf dan ook af waarom jij kombucha wilt drinken.


Doe je het voor je gezondheid? Let er dan op dat de kombucha die je koopt ongepasteuriseerd is en het liefst volledig suikervrij. Suikers in kombucha dragen immers niet bij aan je gezondheid.

Zeker voor diabeten is het belangrijk om er op te letten of er suiker in kombucha zit! Onnodige suikers passen immers niet in het eetpatroon van een diabeet. Gelukkig is er wel suikervrije kombucha op de markt.

Lees verder: Kombucha en diabetes: waar je op moet letten als diabeet.


Doe je het voor de smaak? Probeer dan zoveel mogelijk verschillende kombucha merken! Onthoud daarbij dat je smaak zich ontwikkeld.

Hoe vaker je namelijk iets zuurs als kombucha drinkt, hoe minder behoefte je aan suiker krijgt. Suikervrije kombucha kan voor sommigen in het begin even wennen zijn, maar voor je het weet is dat de enige die je wilt!

Kies voor suikervrij: Aard’g Kombucha.

Samenvatting

Kombucha is een fantastisch drankje dat bomvol gezonde organische zuren en bacteriën zit. Met daarbij een unieke smaak!


Het drankje wordt steeds populairder in Nederland en het aanbod is gigantisch. Zowel online als in de horeca en retail.


Maar of je jouw kombucha nu zelf maakt of koopt, het is met een groeiende markt belangrijk om in de gaten te houden wat voor kombucha je drinkt.


Drink je het voor je gezondheid of voor de smaak? En kies je dan voor ongepasteuriseerd en suikervrij, of voor het tegenovergestelde?


We kunnen in ieder geval niet meer om kombucha heen! Heb jij het al eens gedronken? Ik ben natuurlijk benieuwd naar je ervaring! Laat het me weten door een reactie achter te laten.

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

3 Reacties

 1. Goed artikel Max. Heel duidelijk, dank je.
  Ik heb zojuist een bestelling gedaan.
  Groetjes, Jeannet

  Antwoord
  • Hi Jeannet, bedankt!
   We hebben je bestelling inderdaad zien binnen komen, geniet er van zodra het in huis is.
   Liefs, Max

   Antwoord
 2. Hi Jeannet, bedankt!
  We hebben je bestelling inderdaad zien binnen komen, geniet er van zodra het in huis is.
  Liefs, Max

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *