Selecteer een pagina
Home > Kombucha > De gezondheidsvoordelen van kombucha: de 4 belangrijkste!

De gezondheidsvoordelen van kombucha: de 4 belangrijkste!

8 december 2019

Max Rood

Leestijd: 3 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

8 december 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

3 minuten

Aard’g Kombucha kan een prachtige aanvulling zijn op een gezond en gebalanceerd dieet.

Home > Kombucha > De gezondheidsvoordelen van kombucha: de 4 belangrijkste!

Als je weet wat kombucha is, ben je vast ook bekend met de gezondheidsvoordelen van kombucha. Het drankje wordt bijvoorbeeld gelinkt aan het ondersteunen van de spijsvertering en het verbeteren van de darmflora. En dat is slechts een kleine greep uit alle gezondheidsvoordelen die je op het internet vindt.

Sommige gezondheidsvoordelen zijn echter minimaal, en waar bepaalde kombucha’s zoals Aard’g Kombucha zich volledig op gezondheid richten, doet niet elk merk dat.

Daarom lichten we in dit artikel de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen van kombucha toe:


  • Kombucha stimuleert de spijsvertering

  • Kombucha ontgift het lichaam

  • Kombucha is goed voor de darmflora

  • Kombucha verlicht stress

Kombucha stimuleert de spijsvertering


Dankzij de verschillende organische zuren in kombucha stimuleer je met het drinken van het drankje jouw spijsvertering. De voornaamste reden voor dit effect is azijnzuur (1). Het zuur activeert de afbraak van vetten. En voorkomt daarnaast ook de opbouw van diezelfde vetten.

Een ander organisch zuur dat bijdraagt aan dit proces is citroenzuur. Het vormt de basis van de citroenzuurcyclus (2), een van de belangrijkste stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Oxaalzuur, dat je ook terugvindt in kombucha, is eveneens onderdeel van deze cyclus.

Dankzij de organische zuren wordt het drankje ook vaak gelinkt aan afvallen. En in combinatie met een gezond dieet kan kombucha hier zeker aan bijdragen!

‘Detoxing’ of ontgiften is een grote hype tegenwoordig.

Kombucha ontgift het lichaam


De reden dat kombucha het lichaam ontgift komt door glucuronzuur. Deze ontgifting gebeurt in de spijsvertering en verlicht daarmee de last die op de lever ligt.

Het zuur bindt namelijk aan gifstoffen in het lichaam en maakt ze op een veilige manier onschadelijk (3). Hiermee stimuleert het de ontgifting van het lichaam.

Daarnaast wordt glucuronzuur ook gelinkt aan het voorkomen van kanker (4). Maar hier moet nog wel veel onderzoek naar gedaan worden.

Glucuronzuur komt in de natuur eigenlijk nergens in voor, behalve kombucha. Dit maakt het drankje niet alleen een krachtige, maar ook een zeer unieke ontgifter!

Lees verder: Ontgiften met kombucha.

De bacteriën van kombucha bevinden zich tijdens de fermentatie vooral in de SCOBY

Kombucha is goed voor de darmflora


De vele bacteriën in kombucha leveren een positieve bijdrage aan de darmflora. Daarom noem je ze probiotica.

Probiotica zijn namelijk bacteriën waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze onze gezondheid bevorderen en veilig zijn (5).

Dit doen de probiotica onder andere op de volgende manieren:


  • Probiotica verbruiken voedingsstoffen in de darmflora waardoor er minder voeding overblijft voor de slechte bacteriën (6).

  • Probiotica helpen bij het verteren van vezels en ondersteunen zo de vochthuishouding van onze darmflora (7).


Een glas kombucha per dag kan hierdoor al bijdragen aan een gebalanceerde darmflora. Kies dan wel voor een ongepasteuriseerde kombucha zoals Aard’g Kombucha. Dan weet je zeker dat je met levende probiotica te maken hebt!

Lees verder: Probiotica in kombucha.

De groene thee in Aard’g Kombucha is de reden dat het drankje adaptogene waarde heeft.

Kombucha vermindert stress


Er zijn meerdere redenen waarom kombucha helpt bij het verminderen van stress:


  • Kombucha heeft adaptogene waarden (8). Deze adaptogene waarden brengen ons lichaam in balans, en verminderen daarmee stress (9).

  • De probiotica in kombucha brengen de darmflora in balans. Deze balans is essentieel voor het verminderen van stress.

  • Tot slot bevat kombucha veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C. Vitamine C onderdrukt de vrijlating van het stresshormoon cortisol (10), en voorkomt zo stress in ons lichaam.


Een dagelijks glas Aard’g Kombucha vermindert op deze manier niet alleen de stress, het voorkomt ook dat er onnodige stress ontstaat!

Lees verder: Stress verminderen met kombucha.

Samenvatting

Kombucha heeft een positieve invloed op onze gezondheid. De organische zuren in kombucha stimuleren de spijsvertering door de afbraak van vetten en leveren een positieve bijdrage aan de stofwisseling.


Een van die organische zuren, glucuronzuur, bindt zich aan gifstoffen in ons lichaam. Hiermee helpt het bij ontgifting en ondersteunt het onze lever.


De probiotica in kombucha brengen op verschillende manieren balans in onze darmflora. Zo verdrijven ze slechte bacteriën en ondersteunen ze de vochthuishouding van de darmflora.


Tot slot helpen de adaptogene waarden van kombucha bij het verlichten van stress, en onderdrukt het de vrijlating van het stresshormoon cortisol.

Bronnen:

  1. Journal of Agricultural and Food Chemistry • Azijnzuur stimuleert de afbraak van vetten
  2. Wikipedia • Citroenzuur vormt de basis van de citroenzuurcylcus
  3. Journal of Microbiological Biotechnology • Glucuronzuur bindt aan gifstoffen in het lichaam
  4. Journal of the Balkan Union of Oncology • Glucuronzuur wordt gelinkt aan het voorkomen van kanker
  5. Darm Gezondheid • Definitie van probiotica
  6. European Molecular Biology Organization • Probiotica verbruiken voedingsstoffen in de darmflora
  7. Anaerobe • Probiotica helpen bij het verteren van vezels
  8. Kombucha Kamp • Kombucha heeft adaptogene waarden
  9. Mens en gezondheid • Adaptogenen verminderen stress en brengen het lichaam in balans
  10. De Hormoonfactor • Vitamine C onderdrukt de vrijlating van cortisol

Aanbevolen artikelen

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *