Selecteer een pagina
Home > Kombucha > De 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen van kombucha

De 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen van kombucha

11 januari 2019

Max Rood

Leestijd: 3 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

11 januari 2019

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

3 minuten

Kombucha kan een prachtige aanvulling zijn op een gezond en gebalanceerd dieet.

Home > Kombucha > De 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen van kombucha

Als je weet wat kombucha is, ben je vast ook bekend met de gezondheidsvoordelen van kombucha. Het drankje wordt bijvoorbeeld gelinkt aan het ondersteunen van de spijsvertering en het verbeteren van de darmflora. En dat is slechts een kleine greep uit alle gezondheidsvoordelen die je op het internet vindt.

Sommige gezondheidsvoordelen zijn echter minimaal, of niet wetenschappelijk onderbouwd. Daarom lichten we in dit artikel de 4 belangrijkste gezondheidsvoordelen van kombucha toe:


  • Kombucha stimuleert de spijsvertering

  • Kombucha ontgift het lichaam

  • Kombucha is goed voor de darmflora

  • Kombucha verlicht stress

Kombucha stimuleert de spijsvertering


Dankzij de verschillende organische zuren in kombucha stimuleer je met het drinken van het drankje jouw spijsvertering. De voornaamste reden voor dit effect is azijnzuur (1). Het zuur activeert de afbraak van vetten. En voorkomt daarnaast ook de opbouw van diezelfde vetten.

Een ander organisch zuur dat bijdraagt aan dit proces is citroenzuur. Het vormt de basis van de citroenzuurcyclus (2), een van de belangrijkste stofwisselingsprocessen in ons lichaam. Oxaalzuur, dat je ook terugvindt in kombucha, is eveneens onderdeel van deze cyclus.

Dankzij de organische zuren wordt het drankje ook vaak gelinkt aan afvallen. En in combinatie met een gezond dieet kan kombucha hier zeker aan bijdragen!

‘Detoxing’ of ontgiften is een grote hype tegenwoordig.

Kombucha ontgift het lichaam


De reden dat kombucha het lichaam ontgift komt door glucuronzuur. Deze ontgifting gebeurt in de spijsvertering en verlicht daarmee de last die op de lever ligt.

Het zuur bindt namelijk aan gifstoffen in het lichaam en maakt ze op een veilige manier onschadelijk (3). Hiermee stimuleert het de ontgifting van het lichaam.

Daarnaast wordt glucuronzuur ook gelinkt aan het voorkomen van kanker (4). Maar hier moet, zoals bij alle mogelijke gezondheidsvoordelen van kombucha, nog wel veel onderzoek naar gedaan worden.

De bacteriën van kombucha bevinden zich vooral in de SCOBY

Kombucha is goed voor de darmflora


De vele bacteriën in kombucha leveren een positieve bijdrage aan de darmflora. Daarom noem je ze probiotica.

Probiotica zijn namelijk bacteriën waarvan wetenschappelijk is bewezen dat ze onze gezondheid bevorderen en veilig zijn (5).

Dit doen de probiotica onder andere op de volgende manieren:


  • Probiotica verbruiken voedingsstoffen in de darmflora waardoor er minder voeding overblijft voor de slechte bacteriën (6).

  • Probiotica helpen bij het verteren van vezels en ondersteunen zo de vochthuishouding van onze darmflora (7).


Lees verder: Probiotica in kombucha.

De groene thee in kombucha is de reden dat het drankje adaptogene waarde heeft.

Kombucha vermindert stress


Er zijn meerdere redenen waarom kombucha helpt bij het verminderen van stress:


  • Kombucha heeft adaptogene waarden.(8). Deze adaptogene waarden brengen ons lichaam in balans, en vermindert daarmee stress (9).

  • De probiotica in kombucha brengen de darmflora in balans. Deze balans is essentieel voor het verminderen van stress.

  • Tot slot bevat kombucha veel vitaminen en mineralen, waaronder vitamine C. Vitamine C onderdrukt de vrijlating van het stresshormoon cortisol (10), en voorkomt zo stress in ons lichaam.


Lees verder: Stress verminderen met kombucha.

Samenvatting

Kombucha heeft een positieve invloed op onze gezondheid. De organische zuren in kombucha stimuleren de spijsvertering door de afbraak van vetten en leveren een positieve bijdrage aan de stofwisseling.


Een van die organische zuren, glucuronzuur, bindt zich aan gifstoffen in ons lichaam. Hiermee helpt het bij ontgifting en ondersteunt het onze lever.


De probiotica in kombucha brengen op verschillende manieren balans in onze darmflora. Zo verdrijven ze slechte bacteriën en ondersteunen ze de vochthuishouding van de darmflora.


Tot slot helpen de adaptogene waarden van kombucha bij het verlichten van stress, en onderdrukt het de vrijlating van het stresshormoon cortisol.

Aanbevolen artikelen

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Contactgegevens

Wibautstraat 131D
1091GL Amsterdam
KvK: 71403280
Volg ons op: