Selecteer een pagina

De 3 antioxidanten in kombucha: waarom ze beter zijn dan supplementen.

Antioxidanten kom je tegenwoordig overal tegen: op je pak vruchtensap, je doosje kruidenthee en in de noodzakelijke voedingssupplementen met extra antioxidanten. En er blijken ook tal van antioxidanten in kombucha te zitten. Wat zegt dat precies? En zijn al die antioxidanten hetzelfde?

Antioxidanten is een verzamelnaam voor verschillende stoffen. Onder andere vitaminen E en C behoren tot deze benaming. In ons lichaam vangen antioxidanten vrije radicalen weg, op deze manier voorkomen ze dat deze schadelijke stoffen schade kunnen toebrengen aan onze cellen en weefsels. Antioxidanten dragen bij zo mogelijk bij aan de voorkoming van lange termijn ziekten als kanker en hart- en vaatziekten.

In kombucha zitten drie verschillende antioxidanten: vitamine C, het mineraal zink en verschillende flavanoïden. En dat is een goede zaak! Lees hieronder dan ook wat de toegevoegde waarde van deze natuurlijke antioxidanten in kombucha zijn.

1. Vitamine C

Het is slechts één van de 5 vitaminen in kombucha, maar waarschijnlijk wel de meest bekende. Vitamine C is voornamelijk bekend van de sinaasappelsap, maar onderzoek toont aan dat er in veel gevallen méér vitamine C in kombucha zit! Ascorbinezuur, zoals het ook wel genoemd wordt, zorgt door haar antioxidante waarden dat het lichaam in balans blijft en ziekte resistent is. De waarden van vitamine C in kombucha nemen naarmate de fermentatie verloopt toe. Hou daar dus rekening mee als je zelf je kombucha brouwt!

2. Zink

Naast de vitaminen behoren er ook twee mineralen tot de antioxidanten. Van deze twee, namelijk zink en seleen, vind je de eerste terug in kombucha. Zink helpt het lichaam bij de opbouw van eiwitten en weefsel, en is belangrijk voor ons immuunsysteem. Daarnaast speelt het een rol in onze stofwisseling. En het werkt dus als antioxidant! Een mooie rol van een stofje waar je maar weinig van nodig hebt. Overigens is zink niet het enige mineraal dat je in kombucha tegenkomt.

3. Catechins

Als onderdeel van de flavanavoïden behoren de catechins ook tot de antioxidanten. Het zijn stoffen die een geweldige ‘anti-rol’ spelen in je lichaam. Het is anti ontsteking, anti schimmel, anti allergie, anti virus, en wordt zelfs gelinkt aan het voorkomen van kanker. De catechins in kombucha komen uit de thee die wordt gebruikt, en onderzoek toont aan dat de waardes het hoogste zijn in kombucha die van groene thee wordt gebrouwen. Voor bioactieve stoffen, zoals de catechins, moet overigens nog wel veel onderzoek gedaan worden. De werking als antioxidant is namelijk zeer afhankelijk van de omgeving waarin ze zich bevinden, en zou dus niet in elk menselijk lichaam werken.

Dit resultaat in de onderstaande lijst antioxidanten in kombucha:

• Vitamine C, als onderdeel van een vijftal vitaminen in kombucha
• Zink als onderdeel van een verschillende mineralen in kombucha
• Catechins, de flavanoïden die lijken te helpen tegen praktisch alles!

Antioxidanten uit supplementen

Hoewel dit een steeds algemener feit wordt is het belangrijk te herhalen dat de hoeveelheid antioxidanten in voedingssupplementen niet per se een gezond effect op ons lichaam kunnen hebben. Sterker nog, het kan zelfs een negatief effect op ons lichaam hebben. Advies is dan ook niet onnodig veel antioxidanten binnen te krijgen.

Antioxidanten in kombucha

De antioxidanten in kombucha zijn natuurlijke antioxidanten die veelal door de gebruikte thee verkregen zijn. Het drinken van kombucha kan, binnen een gevarieerd dieet, dan ook een mooie manier zijn om antioxidanten binnen te krijgen.

Probeer bijvoorbeeld eens de Ochtend Kombucha van Aard’g. Die is gebrouwen met groene thee, en neemt de antioxidanten hieruit mee de fles in! Daarbij heeft het een neutrale smaak, wat fijn is om bekend te raken met kombucha. Liever iets spannends, dan zijn de Suikervrij Dorstlessers misschien wat voor je! Drie verrassende smaken, bomvol met voedingsstoffen.

Drink jij je kombucha om de antioxidanten die erin zitten? Of heb je een andere reden? Laat een bericht achter, of deel het met ons op Instagram of Facebook.

[ssba-buttons]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Verse Citroen Kombucha, verfrissend met een verrassend zure twist!

Aard'g Ochtend Dranken

Aard’g Ochtend Kombucha, dé manier om jouw dag te beginnen!

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Levende Gember Limonade, een kruidige frisdrank met lichte kick!

Aard'g Ochtend Dranken

Aard’g Ochtend Kefir, dé manier om jouw dag te beginnen!

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Bloem Kombucha, een florale mix met zachte afdronk!

Aard'g

Aard'g

Suikervrije dorstlessers voor een nieuwe generatie!

De 7 gezondheidsvoordelen van kombucha: wat maakt het zo gezond?

Hoewel de gezondheidsvoordelen van kombucha niet de enige reden is waarom mensen kombucha drinken, zorgen die er wel voor dat mensen het tientallen jaren blijven drinken. En dan vaak ook elke dag....

Waarom zou je kombucha drinken?

       Kombucha: de herkomst ligt in het verre Azië, maar inmiddels is het populair in de gehele Westerse wereld. En hoewel men het al duizenden jaren maakt, is...

De geschiedenis van kombucha

Kombucha is tegenwoordig razend populair! Maar dat blijkt het al best wel lang te zijn. Zo'n 1800 jaar geleden kwam men voor het eerst in aanraking met het mysterieuze gefermenteerde drankje. En...

De voedingsstoffen in kombucha: waarom zijn ze essentieel?

De zieke Japanse keizer In-Giyō zou er in het jaar 414 al mee genezen zijn, en door de tijd heen hebben veel mensen, zoals bijvoorbeeld ook voormalig Amerikaans president Ronald Reagan, hun heil...

De 4 manieren waarop kombucha stress kan verminderen.

Onze Westerse wereld wordt steeds meer gekarakteriseerd door stress. En de bekende stress symptomen als hartkloppingen, overspanning en maagpijn lijken daarom ook meer regel dan uitzondering. Het...

De 5 smaken van kombucha: wat proef je precies?

Kombucha wordt gebrouwen van thee, suiker en water. Maar smaakt kombucha naar thee? Niet echt... Daarnaast zijn ook niet alle kombuchas zoet. En hoewel sommige variaties alleen thee, suiker en...

De 5 gezondste soorten thee voor kombucha: waarom kun je deze het beste gebruiken?

Een van de drie klassieke ingrediënten voor kombucha is thee. Groene thee, zwarte thee, rooibos thee, tegenwoordig zie je zelfs kombucha op basis van gember thee! Met al die soorten thee die...

De 3 antioxidanten in kombucha: waarom ze beter zijn dan supplementen.

Antioxidanten kom je tegenwoordig overal tegen: op je pak vruchtensap, je doosje kruidenthee en in de noodzakelijke voedingssupplementen met extra antioxidanten. En er blijken ook tal van...

De probiotica in kombucha: alles voor een gebalanceerde darmflora.

Door de jaren heen is kombucha geroemd om haar probiotische waarden. En dit zou geweldig zijn voor je darmflora, wat dan weer een prachtige impact heeft voor de rest van ons lichaam. En dit...

De 6 organische zuren in kombucha: waar zijn ze goed voor?

Ondanks dat elke kombucha anders is zie je in iedere variatie dezelfde eigenschappen terugkomen. Zo is de specifieke kombucha smaak altijd wel aanwezig en kan je vaak koolzuur verwachten. Maar, en...
[instagram-feed]

Aard'g

Wibautstraat 131D
1091GL Amsterdam
KvK: 71403280

Sociale Zaken