Selecteer een pagina

De 5 gezondste soorten thee voor kombucha: waarom kun je deze het beste gebruiken?

Een van de drie klassieke ingrediënten voor kombucha is thee. Groene thee, zwarte thee, rooibos thee, tegenwoordig zie je zelfs kombucha op basis van gember thee! Met al die soorten thee die gebruikt worden rijst de vraag welke thee het gezondst is voor kombucha? En welke je beter niet kunt gebruiken…

Thee is een van de gezondste, en misschien wel populairste, drankjes ter wereld! Het wordt vaker gedronken dan praktisch alle andere dranken bij elkaar, inclusief frisdrank, koffie en alcohol. Het is dan ook niet gek dat thee aan de basis ligt van kombucha. Vaak zijn dat de klassieke theesoorten zoals groene en zwarte thee. Dit blijken dat ook de gezondste theesoorten te zijn, voor jouw en de kombucha. Lees hieronder waarom, en tevens welke theesoorten je beter kunt mijden in je kombucha!

Waarom thee voor kombucha gebruikt wordt

Hiervoor zullen we terug moeten gaan naar de geschiedenis van thee. Het waren immers de Chinezen die zowel gelinkt worden aan de ontdekking van thee, als de ontdekking van kombucha. De Chinese keizer Shennong zou thee ontdekt hebben toen er een theeblad in zijn ketel met kokend water viel en een geweldige smaak en aroma achter liet. Dat men zou gaan experimenteren met het fermenteren van dit nieuw verkregen drankje is eigenlijk heel logisch. Als we namelijk naar de geschiedenis van fermentatie kijken zien we dat 7000 jaar voor onze jaartelling de Mesopotatiërs er al op los fermenteerde. En dat konden de Chinezen natuurlijk net zo goed.

Zie daar de geboorte van kombucha – een drank op basis van water, suiker, en thee dus! Waar thee zich door de jaren heen heeft weten te ontwikkelen, heeft kombucha dat ook. En daarom vind je vandaag de dag kombucha op basis van allerlei soorten thee. Van kruiden tot specerijen, en natuurlijk de klassieke vormen van thee. Het zijn echter alleen die klassieke vormen van thee – groen, zwart, wit en pu-erh – die kwalitatieve kombucha tot stand brengen.

1. Kombucha op basis van groene thee

Welk van de klassieke thee soorten het ook is, ze komen allemaal van dezelfde plant: de Camellia sinensis. De variatie tussen de soorten thee is afhankelijk van het moment van plukken, en belangrijker nog van het verwerkingsproces dat daarna volgt. Groene thee wordt gemaakt van jonge theebladeren die na het plukken worden gestoomd. Dit stomen stopt de enzymen die voor oxidatie zorgen. Groene thee is dan ook minimiaal geoxideerd. Vervolgens wordt de thee gedroogd en klaargemaakt voor gebruik.

De gezondheidsvoordelen van groene thee

Het wetenschappelijk bewijs is er genoeg: groene thee is gezond! Zo verlaagt groene thee de kans op kanker, hart- en vaatziekten door de vele antioxidanten in de drank. Dezelfde antioxidanten die je ook in kombucha vindt! Daarnaast stimuleert groene thee hersenfuncties dankzij de aanwezige cafeïne (of theïne), beschermt het tegen diabetes types 2, doodt het bacteriën en zorgt het voor een beter mondgezondheid. En dit zijn allemaal gezondheidsvoordelen waar je ook bij het drinken van kombucha van kunt genieten!

2. Kombucha op basis van zwarte thee

In tegenstelling tot groene thee wordt zwarte thee volledig geoxideerd. Hierdoor ontstaat een intensere smaak, een zwarte kleur van de bladeren en donker gouden kleur van thee. Maar ook de samenstelling van de thee veranderd door de langere oxidatie. Daardoor vind je onder andere meer cafeïne in zwarte thee.

De gezondheidsvoordelen van zwarte thee

Ook de gezondheidsvoordelen van zwarte thee worden wetenschappelijk onderbouwd. Zo helpt zwarte thee voor de bloedcirculatie, en houdt het zo ons lichaam warm. Het draagt bij aan de bacteriële samenstelling van onze darmflora, wat natuurlijk een mooie aanvulling is op de probiotische waarden van kombucha. Zwarte thee kan daarnaast bijvoorbeeld ook bijdragen aan het verlagen van onze bloeddruk.

3. Kombucha op basis van witte thee

Waar groene thee nog kort wordt geoxideerd gebeurt dit bij witte helemaal niet. Daarnaast worden voor witte thee alleen de ongeopende bladknoppen gebruikt, en worden ze verder het minst verwerkt van alle klassieke thee soorten. Hierdoor behoudt het een licht groene kleur, is ook de thee licht van kleur, en bevat het zeer weinig cafeïne.

De gezondheidsvoordelen van witte thee

In witte thee vind je de meeste antioxidanten, die prachtige gezondheidsvoordelen met zich mee brengen. Daarnaast zijn de gezondheidsvoordelen redelijk vergelijkbaar met die van groene thee. Al wordt witte thee in het bijzonder ook gelinkt met afvallen. Naar witte thee moet, omdat het een vrij schaarse theesoort in de Westerse wereld is, nog wel veel onderzoek gedaan worden.

4. Kombucha op basis van oolong thee

Oolong thee is een tussencategorie. Het wordt langer geoxideerd dan groene thee, maar niet volledig zoals bij zwarte thee. Qua waarden, smaak en kleur bevindt het zich dan ook mooi tussen deze theesoorten in. Het woord oolong betekend trouwens zwarte draak in het Chinees, en zou de bijnaam zijn geweest van de ontdekker van de theesoort.

De gezondheidsvoordelen van oolong thee

Wat voor de smaak, kleur en samenstelling van oolong thee geldt, is ook zo voor de gezondheidsvoordelen. Ze vallen mooi tussen die van groene en zwarte thee in. Het zijn daarom dan ook voornamelijk de antioxidanten wat oolong thee zo gezond maakt.

5. Kombucha op basis van pu-erh thee

Kombucha is een van de vele voorbeelden van een gefermenteerd product, pu-erh thee is er nog zo een. De theesoort wordt gemaakt van zwarte thee dat na de productie in elkaar wordt gedrukt. De samengeperste thee wordt vervolgens bewaard in ondergrondse grotten waar het de kans krijgt te fermenteren. Door het lange fermentatieproces, en de toegekende gezondheidsvoordelen, is pu-erh een uiterst dure thee. En worden er soms bedragen van boven de €100 per gram neergelegd.

De gezondheidsvoordelen van pu-erh thee

Omdat pu-erh langdurig wordt gefermenteerd heeft het, net als kombucha, bacteriële waarden. Hierdoor draagt het bij aan zowel de spijsvertering als werking van de darmen. Daarnaast bevat het net als alle andere theesoorten een significante hoeveelheid antioxidanten. Onderzoek laat daarnaast zien dat ook voor pu-erh thee geldt dat het je zou kunnen helpen met afvallen.

6. Kombucha op basis van kruidenthee

Kruidenthee is een breed begrip, en wat we hier bedoelen is dan ook alle theesoorten buiten de klassieke varianten om. Denk dus aan gemberthee, rooibosthee, hibiscusthee, of bijvoorbeeld zoethoutthee. Officieel zijn dit geen theesoorten omdat ze niet van de theeplant gemaakt worden, maar in de volksmond noemen we ze vaak wel zo.

Deze theesoorten zijn echter geen goede basis voor kombucha. Ze brengen op de lange termijn de bacteriën cultuur namelijk schade toe. Kruidenthee blijft uiteraard wel geschikt om kombucha mee te maken. De cultuur zal alleen wat sneller vervangen moeten worden door een gezonde cultuur.

Gezondheidsvoordelen van kruidenthee

Hoewel alle verschillende kruiden waar je thee van kunt zetten tal van eigen gezondheidsvoordelen hebben, dient er wel rekening gehouden te worden met het gebruik ervan. Waar het bij groene en zwarte thee namelijk zo is dat het wordt aangeraden het dagelijks te drinken, is dat bij kruidenthee niet zo. Overmatige consumptie wordt zelfs afgeraden.

Door de opmars van kombucha zie je ook steeds meer theesoorten die gebruikt worden als ingrediënt. Maar niet alle theesoorten zijn even gezond om te gebruiken. Daarom hieronder nogmaals de gezondste soorten thee voor kombucha opgesomd:

• Groene thee
• Zwarte thee
• Witte thee
• Oolong thee
• Pu-erh thee

Kruidenthee behoort niet tot dit rijtje omdat het niet dezelfde gezondheidvoordelen als echte thee bevat. Daarnaast is het ook schadelijk voor de levensduur van de bacteriën cultuur in kombucha.

Bij Aard’g hebben we op het moment bewust gekozen groene thee te gebruiken voor onze kombuchas. Dit is namelijk een afweging geweest van de beoogde smaak en gezondheidsvoordelen. Aard’g Ochtend Kombucha is hier een mooi voorbeeld van: zacht van smaak, en vol met antioxidanten die direct uit de biologische groene thee komen!

Van wat voor thee drink jij je kombucha het liefst? En maak je het zelf ook wel eens? Laat een bericht achter, of deel het met ons op Instagram of Facebook.

[ssba-buttons]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Verse Citroen Kombucha, verfrissend met een verrassend zure twist!

Aard'g Ochtend Dranken

Aard’g Ochtend Kombucha, dé manier om jouw dag te beginnen!

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Levende Gember Limonade, een kruidige frisdrank met lichte kick!

Aard'g Ochtend Dranken

Aard’g Ochtend Kefir, dé manier om jouw dag te beginnen!

Aard'g Dorstlessers

Aard’g Bloem Kombucha, een florale mix met zachte afdronk!

Aard'g

Aard'g

Suikervrije dorstlessers voor een nieuwe generatie!

De voedingsstoffen in kombucha: waarom zijn ze essentieel?

De zieke Japanse keizer In-Giyō zou er in het jaar 414 al mee genezen zijn, en door de tijd heen hebben veel mensen, zoals bijvoorbeeld ook voormalig Amerikaans president Ronald Reagan, hun heil...

Waarom zou je kombucha drinken?

       Kombucha: de herkomst ligt in het verre Azië, maar inmiddels is het populair in de gehele Westerse wereld. En hoewel men het al duizenden jaren maakt, is...

De 4 manieren waarop kombucha stress kan verminderen.

Onze Westerse wereld wordt steeds meer gekarakteriseerd door stress. En de bekende stress symptomen als hartkloppingen, overspanning en maagpijn lijken daarom ook meer regel dan uitzondering. Het...

De 5 gezondste soorten thee voor kombucha: waarom kun je deze het beste gebruiken?

Een van de drie klassieke ingrediënten voor kombucha is thee. Groene thee, zwarte thee, rooibos thee, tegenwoordig zie je zelfs kombucha op basis van gember thee! Met al die soorten thee die...

De 5 smaken van kombucha: wat proef je precies?

Kombucha wordt gebrouwen van thee, suiker en water. Maar smaakt kombucha naar thee? Niet echt... Daarnaast zijn ook niet alle kombuchas zoet. En hoewel sommige variaties alleen thee, suiker en...

De probiotica in kombucha: alles voor een gebalanceerde darmflora.

Door de jaren heen is kombucha geroemd om haar probiotische waarden. En dit zou geweldig zijn voor je darmflora, wat dan weer een prachtige impact heeft voor de rest van ons lichaam. En dit...

De 6 organische zuren in kombucha: waar zijn ze goed voor?

Ondanks dat elke kombucha anders is zie je in iedere variatie dezelfde eigenschappen terugkomen. Zo is de specifieke kombucha smaak altijd wel aanwezig en kan je vaak koolzuur verwachten. Maar, en...

De geschiedenis van kombucha

Kombucha is tegenwoordig razend populair! Maar dat blijkt het al best wel lang te zijn. Zo'n 1800 jaar geleden kwam men voor het eerst in aanraking met het mysterieuze gefermenteerde drankje. En...

De 7 gezondheidsvoordelen van kombucha: wat maakt het zo gezond?

Hoewel de gezondheidsvoordelen van kombucha niet de enige reden is waarom mensen kombucha drinken, zorgen die er wel voor dat mensen het tientallen jaren blijven drinken. En dan vaak ook elke dag....

De 3 antioxidanten in kombucha: waarom ze beter zijn dan supplementen.

Antioxidanten kom je tegenwoordig overal tegen: op je pak vruchtensap, je doosje kruidenthee en in de noodzakelijke voedingssupplementen met extra antioxidanten. En er blijken ook tal van...

Aard'g

Wibautstraat 131D
1091GL Amsterdam
KvK: 71403280

Sociale Zaken