Het logo van Aard'g

Vinkje in het groen4.9 gemiddelde beoordeling

Vinkje in het groenGeld-terug-Garantie

Vinkje in het groenVandaag besteld, morgen in huis

Wat is melkkefir?

Verschillende soorten kefir in het koelschap van de supermarkt.

4 nov, 2021

i

Kefir

De supermarkten staan er vol mee: melkkefir. En ook menig koelkast wordt er mee gevuld. Maar er bestaat toch nog veel onduidelijkheid over melkkefir.

Daarom leggen we je in dit artikel graag uit wat melkkefir precies is! Waar het vandaan komt, hoe het wordt gemaakt én waarom onze voorkeur toch naar waterkefir in plaats van melkkefir gaat.

Waar komt melkkefir vandaan?

Melkkefir is al duizenden jaren oud! Het kent een lange geschiedenis vol met mysterieuze verhalen over het ontstaan. De legende gaat namelijk dat de profeet Mohammed het drankje heeft geschonken aan zijn volk.

Of dat werkelijk zo is gebeurd zullen we nooit weten, maar dat ‘zijn volk’ het nog steeds drinkt staat vast. Het volk waar we het over hebben zijn de inwoners van de Kaukasus in Oost-Europa.

Traditioneel wordt melkkefir gemaakt in lederen zakken. Door melk lang genoeg in de zakken te laten zitten ontstaat langzamerhand melkkefir. Dit lijkt dan ook de biologische oorsprong van melkkefir te zijn.

Hoe maak je melkkefir?

Vroeger werd melkkefir dus gemaakt door melk lang genoeg in lederen zakken te laten zitten. Via een fermentatieproces werden de suikers in de melk (de lactose) omgezet in andere voedingsstoffen zoals bacteriën en zuren.

Wat is fermentatie?
Fermentatie is het proces waarbij gisten en bacteriën de ene voedingsstof omzetten in de ander. Zo wordt suiker door gisten vaak omgezet in alcohol, zoals bij bier en wijn, en kan alcohol door bacteriën worden omgezet in zuren, zoals bij kombucha en ook waterkefir.

De gisten en bacteriën die vroeger in de lederen zakken zaten halen we tegenwoordig vaak uit een pakje. Dit zijn de zogenaamde melkkefirkorrels. In die korrels zitten verschillende gisten en bacteriën die de basis van melkkefir vormen.

Wat zijn melkkefirkorrels?
Melkkefirkorrels zijn de gisten en bacteriën die nodig zijn voor het maken van melkkefir. Zonder deze witte korrels geen melkkefir. Ze worden ook wel ‘kefirplantje’ genoemd en lijken een beetje op bloemkoolroosjes.

Naast de melkkefirkorrels is er voor melkkefir alleen nog melk nodig. Deze voeg je samen en laat je een aantal dagen fermenteren. In die tijd wordt de melk getransformeerd in een yoghurtachtige substantie die wat zurig smaakt.

Wat zit er in melkkefir?

Het simpele antwoord op deze vraag zou zijn: melk. Maar hoewel dat het hoofdingrediënt van melkkefir is zit er ná de fermentatie nog véél meer in!

Zo bevat melkkefir vaak een rijke hoeveelheid aan melkzuurbacteriën. Deze melkzuurbacteriën worden vaak gezien als ‘goede bacteriën’ of probiotica. Deze bacteriën vormen de reden dat mensen dagelijks melkkefir drinken.

Wat is probiotica?
Dit zijn bacteriën die een positief effect kunnen hebben op de gezondheid. Daarvoor moeten ze in voldoende mate aanwezig zijn en levend de darmflora bereiken. Meer leren over probiotica? Lees ons artikel Wat zijn pre- en probiotica?

Daarnaast bevat melkkefir vaak ook een veelvoud van organische zuren. En dan natuurlijk vooral melkzuur. Dit maakt melkkefir ook zo’n zuur drankje!

Overigens hoeft melkkefir niet altijd zuur te zijn, alleen als je het op de juiste manier laat fermenteren ontstaan er genoeg zuren. En die zuren zijn wenselijk, het is namelijk een teken dat er genoeg melkzuurbacteriën aanwezig zijn.

Wat is het verschil tussen melkkefir en waterkefir?

Bij Aard’g zijn we groot fan van waterkefir! Een drankje dat wij maken met vergelijkbare gisten en bacteriën als die van melkkefir. Alleen gebruiken we water, vijgen en citroen in plaats van melk.

We leggen je graag uit wat de verschillen zijn tussen de drankjes en uiteindelijk ook waarom onze voorkeur naar waterkefir gaat.

Beide drankjes worden met gisten en bacteriën gemaakt, maar de samenstelling van de culturen is vrij verschillend. En met de ene korrel (de gisten en bacteriën voor waterkefir noem je waterkefirkorrels) kan je het andere drankje daarom ook niet maken.

Door de verschillen in culturen en ingrediënten zijn ook de eindproducten compleet anders. Toch worden de drankjes om dezelfde redenen gedronken. Er worden namelijk gezondheidsvoordelen toegeschreven aan de gisten en bacteriën die in melk- en waterkefir zitten.

Hoewel die gezondheidsvoordelen niet wetenschappelijk ondersteunt worden zien we bij veel van onze klanten dat hun lichaam positief reageert op het dagelijks drinken van onze waterkefir.

Maar om van die mogelijke gezondheidsvoordelen te genieten moeten er wel echt gisten en bacteriën in zitten. En dat is waarom onze voorkeur naar waterkefir uitgaat.

In veel melkkefir zit namelijk geen gist! Daarnaast zijn de aanwezige bacteriën vaak machinaal opgewekt en dus niet ontstaan via een natuurzuivere fermentatie. Voor ons reden genoeg om melkkefir daarom zoveel mogelijk te vermijden.

Natuurlijk is er ook waterkefir op de markt die dat niet kan beloven. Maar bij melkkefir is de kans vele maten groter dat het product niet exact bevat wat het belooft. Kijk maar eens naar de aflevering van Keuringsdienst van Waarde over melkkefir. Ons advies: ga voor natuurzuivere waterkefir!

Kies voor de meest unieke waterkefir ter wereld!

Als we je hebben overtuigd dat het inderdaad een betere keuze is om voor waterkefir te gaan zijn we er nog niet. Want ook waterkefir kan zonder levende gisten en bacteriën zijn en voor je het weet zit het vol met suiker.

Kies daarom voor de Waterkefir Original van Aard’g. We kunnen namelijk met trots zeggen dat we de enige suikervrije waterkefir ter wereld in handen hebben!

Men maakt namelijk de aanname dat bij zowel melk- als waterkefir de suikers er na 1 of 2 dagen fermenteren wel uit zijn. Maar niets is minder waar.

Onze waterkefir fermenteert aanzienlijk langer dan de meeste melk- en waterkefir: maar liefst 6 maanden namelijk! Alleen zo kunnen we garanderen dat het bomvol bacteriën zit en echt alle suikers zijn omgezet! Benieuwd? Bekijk de waterkefir hier!

Aanbevolen artikelen

Wat zijn pre- en probiotica?

Wat zijn pre- en probiotica?

Je was je er op dat moment niet van bewust, maar toen je moeder vroeger zei: “Eet je asperges op!” stimuleerde ze de opname van prebiotica – al noemde zij ze waarschijnlijk vezels. En die kleine flesjes Yakult die je misschien wel in de koelkast hebt staan? Daar...

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Gezondheidsvoordelen Kombucha. Waar Is Kombucha Goed Voor?

Kombucha, een gefermenteerde thee, wint steeds meer aan populariteit, mede dankzij de beweerde gezondheidsvoordelen die het met zich meebrengt. In de Google Reviews van ons bedrijf hebben veel klanten hun positieve ervaringen met onze kombucha gedeeld. Hieronder...

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waar is waterkefir goed voor? Het woord aan onze klanten!

Waterkefir wordt door veel mensen gedronken vanwege de mogelijke gezondheidsvoordelen. Maar hoewel het al honderden jaren wordt gedronken is er weinig wetenschappelijk bewijs dat waterkefir ook echt gezond is. Er zijn veel websites die claimen dat waterkefir gezond...

Laat een reactie achter!

12 Reacties

  1. Kan ik bij jullie ook kefirkorrels kopen?
    Vr. Gr. Heleen

    Antwoord
  2. Ik heb de site goed bekeken, maar ik kom weinig tegen over de houdbaarheid van jullie waterkefir. Als er 4x 1 liter besteld wordt en ik drink het alleen blijft het dan goed houdbaar en bewaar ik het in de koelkast of daarbuiten?

    Antwoord
    • Hi Frans,
      Dat is slordig van ons… de producten zijn 5 jaar houdbaar.
      Na openen net zo lang, al wordt het wel wat zuurder in de loop van de tijd (het begint dan wat meer naar azijn te neigen).
      Om die verzuring te voorkomen adviseren we de producten in de koelkast te bewaren na openen. Voor openen maakt het niet uit, zolang je het niet continu in een ruimte warmer dan 25 graden bewaard.
      Groet,
      Max

      Antwoord
  3. Hebben jullie een overzicht van de bacteriestammen die in de waterkefir zitten?
    Vriendelijke groet

    Antwoord
    • Hi Annick, natuurlijk hebben we die voor je :).
      Dit is van recent onderzoek naar de aanwezige melkzuurbacteriën:
      • Lactobacillus Paracasei
      • Lactobacillus Hilgardii
      • Lactobacillus Parabuchneri
      • Lactobacillus Diolivorans
      • Lactobacillus Perolens
      De hoeveelheid aanwezige bacteriën (variërend tussen de 10^8/ml en 10^6/ml) bleef constant tussen tests 8 maanden van elkaar verwijderd.
      Groetjes, Max van Aard’g

      Antwoord
  4. hoe gebruik je de kefir? kombucha wordt uitgelegd maar kefir niet.
    groetjes

    Antwoord
  5. Ik maak al jaren en jaren mijn eigen melkkefir.
    Naar volle tevredenheid en het kost bijna niets.
    Ik zou het wel eens een tijdje willen proberen om te kijken of ik verschil merk. Maar ik vind het erg duur in vergelijk met mijn melkkefir

    Antwoord
    • Hoi Stanneke, de prijs ligt inderdaad vele malen hoger dan als je het zelf maakt. Dus ik snap dat dat een drempel is. Wel wil ik erbij vertellen dat onze waterkefir echt heel anders is. Zo fermenteren we het bijvoorbeeld zo’n 6 maanden i.p.v. de gebruikelijke 1-2 dagen. Hier hebben we voor gekozen omdat het een aanzienlijk verschil maakt in kwaliteit van de drank. Mocht je het toch een keertje willen proberen dan horen we natuurlijk graag je ondervindingen! 🙂 Groetjes, Zeger

      Antwoord
  6. Ik wil nu weleens van mijn darmklachten af en vroeg me af wat daarvoor het beste product is. Adviseren jullie om te beginnen met de probiotica ampullen of met waterkefir? Of kan ik ze beter allebei tegelijk gebruiken?

    Antwoord
    • Hi Christa,
      Ik zou een van de twee kiezen. De producten lijken redelijk op elkaar, en vaak voldoet een van de twee.
      Bij de probiotica ampullen neem je 1 ampul per dag, bij de waterkefir 150ml per dag.
      Net even de vraag wat jij makkelijker vind 🙂
      Groetjes, Max van Aard’g

      Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *