Home > Kefir > Hoe maak je kefir? Doe het gemakkelijk zelf!
Een glas wordt gevuld met huisgemaakte waterkefir dat geschonken worden vanuit bruine beugelflessen.

Hoe maak je kefir? Doe het gemakkelijk zelf!

15 juli 2020

Max Rood

Leestijd: 9 minuten

Onderwerp:

Laatste update:

15 juli 2020

Auteur:

Max Rood

Leestijd:

9 minuten

Een glas wordt gevuld met huisgemaakte waterkefir dat geschonken worden vanuit bruine beugelflessen.

Zelfgemaakte waterkefir, volop bruisend!

Home > Kefir > Hoe maak je kefir? Doe het gemakkelijk zelf!

Kefir maken is super makkelijk! Zowel waterkefir en melkkefir maken duurt nog geen week en je hebt maar weinig ingrediënten nodig. Met de hulp van unieke gisten en bacteriën heb je in no time jouw eigen gefermenteerde drankje!

In dit artikel leggen we uit welke ingrediënten je nodig hebt en wat de stappen zijn om kefir te maken.

Meer weten over wat kefir precies is: Wat is kefir? De Ultieme Kefir Gids!

Waarom maak je kefir?


Er zijn twee redenen waarom met al honderden jaren kefir maken. En dat geldt voor zowel waterkefir als melkkefir. De drankjes hebben een unieke smaak en worden geprezen vanwege de bacteriën die erin zitten.

Die smaak ontstaat omdat kefir gefermenteerd is. Tijdens de fermentatie worden suikers door gisten en bacteriën omgezet in andere voedingsstoffen waaronder meer bacteriën. En een deel van die voedingsstoffen hebben een unieke smaak!

Ondanks dat veel mensen kefir drinken omdat zij ervaren dat het goed voor hun lichaam is zijn de gezondheidsvoordelen van kefir jammer genoeg nog niet wetenschappelijk bewezen. Of kefir dus iets voor jouw gezondheid kan doen is iets waar we geen uitspraak over kunnen en willen doen.

Omdat we bij Aard’g toch vaak de vraag krijgen waar onze waterkefir goed voor is hebben we onze klanten gevraagd naar hun ervaringen. Hun reacties lees je in Waar is waterkefir goed voor? Een woord aan onze klanten!


Wat is het verschil tussen waterkefir en melkkefir?


Er zijn twee grote verschillen tussen waterkefir en melkkefir. De eerste zijn de ingrediënten die gebruikt worden voor de fermentatie, de tweede de gisten en bacteriën waarmee die fermentatie tot stand komt.

De ingrediënten voor de verschillende soorten kefir zijn duidelijk anders. Voor waterkefir wordt, naast water, gebruik gemaakt van vruchten. In het geval van Aard’g Waterkefir Original zijn dat bijvoorbeeld vijgen en citroenen. Voor melkkefir gebruik je zoals de naam al zegt melk als hoofdingrediënt.

De gisten en bacteriën voor beide soorten kefir heten kefirkorrels. Dit zijn korrels waarin de cultuur van gisten en bacteriën zitten.


Wat heb je nodig voor het maken van waterkefir?


Waterkefir wordt gemaakt met drie ingrediënten: water, suiker of vruchten en unieke gisten en bacteriën.

De suiker en vruchten kunnen gevarieerd worden en bepalen voor een groot deel de smaak. Kies bijvoorbeeld voor gedroogde abrikozen of rietsuiker. Of bijvoorbeeld voor vijgen en citroen zoals wij met onze Waterkefir Original hebben gedaan.

De unieke gisten en bacteriën zijn de zogeheten waterkefirkorrels. Het is belangrijk dat je waterkefirkorrels aanschaft en niet melkkefirkorrels. Er zijn genoeg websites die waterkefirkorrels aanbieden en anders heb je misschien wel een vriend of vriendin die het je kan geven!


De benodigdheden voor het maken van waterkefir.


Voor het maken van waterkefir heb je het volgende nodig:


 • Een glazen weckpot van 2,5 liter
 • Een stuk stof zoals een theedoek of kaasdoek. Maar ook een koffiefilter is prima! Het doel: zuurstof doorlaten, insecten niet.
 • Een elastiek of stuk touw. Deze gaat om het doek en de weckpot heen, dus zorg ervoor dat het groot genoeg is.
 • Een zeef. Hiermee scheid je aan het einde de waterkefirkorrels van de waterkefir.
 • Een grote fles of een paar kleine flesjes met draai- of beugelsluiting. Hier gaat straks je eigen waterkefir in!


Waterkefir recept


Hieronder vind je het meest simpele recept voor waterkefir. Voor het toevoegen van extra smaak kan je veel verschillende ingrediënten gebruiken. Zo maken veel mensen gebruik van gedroogde vruchten en verse citroen.


De ingrediënten voor waterkefir


 • 250 gram tafelsuiker
 • 2 liter water
 • 2 eetlepels waterkefirkorrels
 • optie: voeg wat gedroogde vruchten toe voor de smaak


Stappenplan waterkefir


 1. Zorg allereerst dat de benodigdheden goed zijn schoongemaakt. Even goed poetsen met wat zeepsop moet voldoende zijn. Spoel het zeepsop wel goed af.
 2. Meng het water met de suiker in de weckpot. Blijf roeren tot de suiker is opgelost. Als je vruchten wil toevoegen is dit het moment!
 3. Voeg de waterkefirkorrels toe en sluit de weckpot af met het stuk stof of koffiefilter. Laat de pot twee dagen staan op kamertemperatuur.
 4. Haal de doek er na twee dagen af. Als je gedroogde vruchten of iets anders hebt toegevoegd, haal deze er dan nu uit.
 5. Giet de kefir door een zeef of doek om de vloeistof te scheiden van de waterkefirkorrels.
 6. Doe de kefir in flessen. Deze is klaar om te drinken! Wil je meer prik? Laat de flessen dan afgesloten een dag op kamertemperatuur staan. Laat ze niet te lang staan, door de opbouwende druk kan de fles ontploffen!
 7. De gebruikte korrels kan je bewaren en opnieuw gebruiken. Hiervoor moet je de korrels in leven houden. Doe de korrels in een bakje en voeg hier 10 gram suiker en 100ml waterkefir aan toe. Om de korrels in leven te houden moet je hier elke 2 dagen 10 gram extra suiker aan toevoegen.
 8. Ook kun je de korrels meteen weer gebruiken voor nieuwe waterkefir. Begin dan weer bij stap 1.


Een keramieken pot met daarin melkkefirkorrels, en een pot met daarin melkkefir op een houten plank.

   Melkkefir en de welbekende melkkefirkorrels!

Wat heb je nodig voor het maken van melkkefir?


Melkkefir wordt gemaakt van twee ingrediënten: melk en melkkefirkorrels.

Voor de melk kun je veel variaties gebruiken. Volle melk, halfvolle melk of gepasteuriseerde melk. Belangrijk is wel dat er nog lactose in de melk zit.

De melkkefirkorrels zijn de gisten en bacteriën die je nodig hebt voor de fermentatie van de melkkefir. Het is belangrijk dat je melkkefirkorrels gebruikt en niet per ongeluk waterkefirkorrels. De melkkefirkorrels zijn online te bestellen.


De benodigdheden voor het maken van melkkefir.


Voor het maken van melkkefir heb je het volgende nodig:


 • Een glazen weckpot van 2,5 liter
 • Een stuk stof zoals een theedoek of kaasdoek. Maar ook een koffiefilter is prima! Het doel: zuurstof doorlaten, insecten niet
 • Een elastiek of stuk touw. Deze gaat om het doek en de weckpot heen, dus zorg ervoor dat het groot genoeg is.
 • Een zeef. Hiermee scheid je aan het einde de waterkefirkorrels van de waterkefir.
 • Een grote fles of een paar kleine flesjes met draai- of beugelsluiting. Hier gaat straks je eigen melkkefir in!


Melkkefir recept


Hieronder staat het makkelijkste recept voor melkkefir. Er zijn recepten te vinden waar extra ingrediënten toegevoegd worden. Maar als je voor het eerst melkkefir gaat maken is onderstaande recept goed om mee te beginnen!


Ingrediënten melkkefir


 • 2 liter melk
 • 2 eetlepels melkkefirkorrels


Stappenplan melkkefir


 1. Zorg allereerst dat de benodigdheden goed zijn schoongemaakt. Even goed poetsen met wat zeepsop moet voldoende zijn. Spoel het zeepsop wel goed af.
 2. Giet de melk in de weckpot en voeg hier de melkkefirkorrels aan toe. Sluit de weckpot af met het stuk stof of de koffiefilter. Laat de pot 24 uur staan op kamertemperatuur.
 3. Roer de melkkefir af en toe. Dit zorgt voor een betere fermentatie.
 4. Na 24 uur is de melkkefir in principe klaar. Als je zuurdere melkkefir wilt kan je het langer laten staan.
 5. Giet de melkkefir door een zeef of doek om de vloeistof te scheiden van de melkkefirkorrels.
 6. Doe de melkkefir in flessen. Deze is klaar om te drinken! Wil je meer prik? Laat de flessen dan afgesloten een dag op kamertemperatuur staan. Laat ze niet te lang staan, door de opbouwende druk kan de fles ontploffen!
 7. De gebruikte korrels kan je bewaren en opnieuw gebruiken. Hiervoor moet je de korrels in leven houden. Doe de korrels in een bakje en voeg 100ml melk toe. Om de korrels in leven te houden moet je elke week de melk verversen. Je zou er ook voor kunnen kiezen de korrels in te vriezen. Dit kan er echter wel voor zorgen dat de korrels op lange termijn niet meer zo goed werken.
 8. Je kunt de korrels natuurlijk ook meteen weer gebruiken voor nieuwe melkkefir. Begin dan weer bij stap 1.


Verschillende zuivel producten in een supermarkt stelling, waaronder kefir.

   Ook de supermarkt staat tegenwoordig vol met kefir!

Wat kan er fout gaan bij het maken van kefir?


Zoals bij alles wat we zelf doen kunnen er dingen misgaan. En omdat je bij het maken van kefir veel van het werk uit handen geeft aan gisten en bacteriën is het belangrijk om op te letten wat je doet.


De verhoudingen van de ingrediënten zijn niet goed

Zoals met alles: als je verhoudingen niet kloppen wordt je eindproduct ook niets. Dat is met een cake zo, en dus ook met kefir.


 • Je kefir heeft te veel restsuikers.

  Als je te veel suiker toevoegt aan je kefir, blijft er te veel suiker over in het eindproduct. Hierdoor wordt de kefir te zoet en natuurlijk niet zo gezond.


 • Je kefir kan niet fermenteren.

  Als je te weinig suiker toevoegt aan je kefir komt de fermentatie niet op gang en gebeurt er uiteindelijk helemaal niets. De gisten en bacteriën hebben namelijk een bepaalde hoeveelheid suiker nodig om te leven.


Het probleem van te veel of weinig suiker vormt alleen een probleem bij waterkefir. Bij melkkefir is de hoeveelheid suiker al bepaalt door de melk.


De omstandigheden kloppen niet

Net als bij bakken en koken is ook de temperatuur heel belangrijk bij fermentatie. Het moet niet te warm zijn, maar ook niet te koud. Dat kan namelijk tot twee problemen leiden.


 • De fermentatie van jouw kefir gaat heel langzaam.

  Als je jouw kefir in een koude ruimte zet, zoals bijvoorbeeld de koelkast, gaat de fermentatie heel traag. Gisten en bacteriën werken namelijk beter als het warm is. Kamertemperatuur is een goede temperatuur om aan te houden.


 • De fermentatie van jouw kefir gaat veel te snel.

  Maak het ook niet te warm. De gisten en bacteriën genieten van een warm klimaat, maar als het te warm wordt kunnen ze doodgaan. Daarnaast kunnen ze bij te hoge temperaturen gekke smaken produceren.


Nogmaals: kamertemperatuur is een goede temperatuur om aan te houden.

Samenvatting

Het maken van zowel waterkefir en melkkefir gebeurt al jaren. Mensen doen dit vanwege de unieke smaak en de bacteriën die erin zitten.


Het proces is heel gemakkelijk, en het voornaamste wat je nodig hebt zijn de kefirkorrels. Waterkefirkorrels voor waterkefir en melkkefirkorrels voor melkkefir.


Bij het maken van kefir is het belangrijk op de verhoudingen van ingrediënten te letten, en de temperatuur waarop het drankje fermenteert. Anders kan je namelijk tegen onnodige problemen aanlopen.

Laat een reactie achter

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *